Κορίνθου

Γ. Πατούλης: ΟΧΙ στην άνευ λόγου χορήγηση αντιβιοτικών, Ναι στον Εμβολιασμό.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία με θέμα «Οι Ιογενείς Λοιμώξεις & η Σημασία του Εμβολιασμού» στο Α΄ Λύκειο Κορίνθου, με τη συνεργασία του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων με τον Δήμο Κορινθίων και το 1ο & 2ο Λύκειο Κορίνθου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης με θέμα Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, που τελεί υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και υγιεινής για την αντιμετώπιση του κύματος των ιώσεων που ταλαιπωρούν παιδιά και ενήλικες την περίοδο της τωρινής έξαρσης, τόνισαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη ημερίδα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εμβολιασμό έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 18 ετών, τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια βάσει των νέων οδηγιών.
Ομιλήτριες της εκδήλωσης ήταν η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Συντονίστρια της Ομάδας μελέτης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κα Ελένη Γιαμαρέλλου, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, μέλος της ομάδας μελέτης για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, κα Κυριακή Κανελλακοπούλου και η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία” κα Βησσαρία Σακκά. Το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η κα Σούκουλη Αμαλία, Συντονίστρια του Δήμου Κορινθίων για το ΕΔΔΥΠΠΥ, η οποία απεύθυνε στοχευμένες ερωτήσεις στις ομιλήτριες.
O πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, επισήμανε στο χαιρετισμό του: “Με προτεραιότητα και στόχο μας την υγεία των επερχόμενων γενεών, βρισκόμαστε δίπλα στη νέα γενιά, τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες για να τους ενημερώσουμε σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων αλλά και τη σημασία του εμβολιασμού! Δυστυχώς η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσμενή θέση, κατέχοντας το αρνητικό πρωτείο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών που μετουσιώνεται σε πρωτιά στην ανθεκτικότητα των μικροβίων. Η άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, αποτελεί θέμα υγείας μεγάλης σημασίας, το οποίο απασχολεί μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι ακίνδυνα και για το λόγο αυτό, δεν θα πρέπει να καταναλώνονται χωρίς ιατρική συνταγή! Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί ώστε να φτάσει το μήνυμα σε κάθε πολίτη.  

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Κορινθίων αναφέροντας ότι: “Ο Δήμος Κορινθίων, ως μέλος του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, θέτει πάντα σε πρώτη προτεραιότητα την προάσπιση και την προστασία της δημόσιας υγείας. Μεταξύ άλλων τόνισε τη σημασία της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής χρήσης των αντιβιοτικών, των φαρμάκων και των εμβολίων για την αντιμετώπιση των διαφόρων ασθενειών και λοιμώξεων, κυρίως αυτών που βιώνουμε σήμερα (ιογενής γρίπη, covid-19). Στη συνέχεια ο Δήμαρχος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το ΕΔΔΥΠΠΥ, τις κορυφαίες επιστήμονες-καθηγήτριες Παθολογίας-Λοιμώξεων, που τίμησαν με τη παρουσία τους την ημερίδα και για τις πολύτιμες συμβουλές τους, καθώς την Λυκειάρχη του Α΄Λυκείου Κορίνθου κα Παπανικολάου Κατερίνα για την συνεργασία και την άψογη οργάνωση, τους μαθητές και όλους τους παρευρισκόμενους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν επίσης η βουλευτής Κορινθίας κα Μαριλένα Σούκουλη, η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Κορινθίων κα Τσουλουχά Δήμητρα, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Κορινθίων κος Τσάκωνας Ιωάννης, ο Δ/ντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κος Σαμαράς Βασίλειος, η Δ/ντρια του Β΄ Λυκείου Κορίνθου κα Πολυχρονίου Λουκία καθώς επίσης η κα Σαρρή Ουρανία, σύμβουλος εκπαίδευσης.
Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών– Λοιμωξιολόγος, κα Κυριακή Κανελλακοπούλου, αναφερόμενη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα υπογράμμισε ότι είναι γεγονός ότι οι Έλληνες σε υψηλό ποσοστό επιμένουν να παίρνουν αντιβιοτικά, η χορήγηση των οποίων είναι άσκοπη, γιατί αφορά στις ιώσεις στις οποίες τα αντιβιοτικά, εξ’ ορισμού, δεν είναι δραστικά. Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις που μας συμβαίνουν τον χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το «κοινό κρυολόγημα», που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες. Αν λοιπόν κάποιος πάρει αντιβιοτικά το διάστημα αυτό νομίζει ότι τον θεράπευσαν, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού οι ιώσεις αυτοϊώνται! Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα μόνο για τις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις τις οποίες θα διαγνώσει ο ιατρός μας.
Στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών τόνισε ότι: Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει και στην αντοχή τα πρωτεία μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών ώστε, τουλάχιστον για τα μικρόβια που θα προκαλέσουν συχνότερα ιγμορίτιδα και πνευμονία, όπως ο πνευμονιόκοκκος, η αντοχή να κυμαίνεται μεταξύ 40-60%. Τα αντιβιοτικά που έχουμε στη διάθεσή μας δε μπορούν να καταπολεμήσουν τα ανθεκτικά μικρόβια που συχνά συναντάμε στις ΜΕΘ ενώ ανέφερε ότι υπάρχει λύση. Η μόνη λύση που απομένει για τον Έλληνα πολίτη είναι η ορθολογική χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, αφού έχει αποδειχθεί ότι εάν δεν «ραπιστούν» οι χλωρίδες μας με αντιβιοτικά τουλάχιστον για ένα 3μηνο – 6μηνο τότε εξαφανίζονται οι ανθεκτικοί κλώνοι και επικρατούν οι ευαίσθητοι -στα αντιβιοτικά- μικροβιακοί πληθυσμοί, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την τεράστια ευθύνη όλων μας είτε ως ιατροί είτε ως κοινωνία είτε ως ασθενείς. Μην παίρνουμε από μόνοι μας ότι έχει φυλάξει στο σπίτι ο γονιός μας για «ώρα ανάγκης».
Η Καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κα Ελένη Γιαμαρέλλου τόνισε τη σημασία της τήρησης των μέτρων πρόληψης για την αποφυγή της γρίπης αλλά και των υπόλοιπων ιώσεων που ταλαιπωρούν τους νέους αυτή την εποχή. Συγκεκριμένα ανέφερε 8 κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούμε για να παραμείνουμε υγιείς.
1. Εμβολιασμός
2. Αερισμός δωματίων
3. Βήχας και φτέρνισμα στο μαντήλι ή στο μανίκι μου
4. Αποφυγή συγχρωτισμού
5. Σωστό σαπούνισμα χεριών
6. Δεν αγγίζω Μάτια – Μύτη – Στόμα με τα χέρια μου
7. Μάσκα, όταν έρχομαι σε επαφή με ασθενή
8. ΟΧΙ αντιβιοτικά για πρόληψη ή θεραπεία της γρίπης και των ιώσεων, παρότι η μητέρα μου μπορεί να φυλάει στο σπίτι κάποιο αντιβιοτικό για «ώρα ανάγκης».
Στη συνέχεια ανέφερε ότι εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί ο Covid-19 προκαλώντας θανάτους κάθε εβδομάδα, σε μικρότερη κλίμακα από ότι στην αρχή της πανδημίας και σε αυτό έχει βοηθήσει το γεγονός ότι έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Τέλος ανέφερε τα ονόματα των Ελλήνων που ανακάλυψαν το Εμβόλιο της Ευλογιάς κ. Εμμανουήλ Τιμόνη και Ιάκωβο Πυλαρινό και πρότεινε να μη διστάζουμε να εμβολιαζόμαστε .

Η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ, Γ’ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΝΘΑ “Η Σωτηρία” κα Βησσαρία Σακκά, αναφέρθηκε στην πρόληψη του AIDS ιδιαίτερα μέσω της προφύλαξης κατά τη σεξουαλική επαφή, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 18 ετών τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια βάσει των νέων οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, το οποίο μάλιστα αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό ταμείο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 150 μαθητές της Γ΄ τάξης του 1ου & 2ου Λυκείου Κορίνθου, που έθεσαν επιπλέον ερωτήσεις και παρακολούθησαν την εκδήλωση μαζί με τους καθηγητές τους. Ευχαριστούμε θερμά τη Διευθύντρια του σχολείου κα Παπανικολάου για την άψογη συνεργασία.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Υποδομών Νίκο Ταχιάο

admin2020

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Προτάσεις επί του νομοσχεδίου για την Υγεία: Δημόσια, δωρεάν, με πραγματικές αυξήσεις και προσλήψεις

admin2020

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΙΑΤΟΥ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies