Μεσσηνίας

Άρθρο του υποψήφιου βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην «’Υπαιθρο Χώρα»

«Περιφέρεια και αγρότες οι μεγάλοι χαμένοι της 4ετίας Μητσοτάκη – Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση και τη δίκαιη ανάπτυξη του αγροτικού κόσμο και της υπαίθρου»
Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, η Περιφέρεια και ο πρωτογενής τομέας βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μία επικοινωνιακή, μεροληπτική και πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, έχει οδηγήσει παραγωγούς και τοπικές κοινωνίες σε πρωτοφανές τέλμα.

To τρίπτυχο «Υπέρογκο κόστος παραγωγής – Ακρίβεια καυσίμων – Δραματική έλλειψη εργατών γης» αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που επικρατεί πλέον σε κάθε αγροτική περιοχή της χώρας, με συνέπεια την διαρκώς αυξανόμενη ερημοποίηση της υπαίθρου τα τελευταία χρόνια και την μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Θα ήταν χρήσιμο για τις απαραίτητες συγκρίσεις να αναφέρουμε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την 4ετία 2015-2019 κατόρθωσε μέσα σε ένα καθεστώς αφόρητων πιέσεων από τους δανειστές να ανατάξει την διάλυση που είχε υποστεί ο αγροτικός κόσμος και η περιφερειακή ανάπτυξη από τις κυβερνήσεις των πρώτων μνημονιακών χρόνων.

Τι παραλάβαμε το 2015
Δήμους και Περιφέρειες με ανύπαρκτα προγράμματα χρηματοδότησης για να επιτελέσουν έστω τα μικρά και αναγκαία έργα υποδομών. Τους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους σε πλήρη εγκατάλειψη και στα όρια της οικονομικής τους επιβίωσης.
Το αγροτικό εισόδημα με σοβαρά πλήγματα, επισφάλειες και φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.
Πρόστιμα ατομικά και συλλογικά πάνω από 2.500 δις ευρώ στον αγροτικό χώρο από κακοδιαχείριση
Τους συνεταιρισμούς διαλυμένους και την περιουσία τους είτε εκποιημένη είτε υποθηκευμένη.
Απίστευτη αδράνεια στην υλοποίηση βασικών έργων αγροτικής υποδομής.
Τον ΟΓΑ πτωχευμένο με την αγροτική ασφάλιση απαξιωμένη και τον ΕΛΓΑ υπερχρεωμένο.

Τι παραδώσαμε το 2019
Πρόγραμμα χρηματοδότησης για έργα τοπικής ανάπτυξης που αγκαλιάστηκε από όλους τους δήμους της χώρας, ιδιαίτερα περιφερειακούς και απομακρυσμένους, μέσω του οποίου υλοποιήθηκαν και εξακολουθούν να υλοποιούνται εκατοντάδες έργα τοπικών αγροτικών υποδομών σε όλη τη χώρα (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι -ΙΙ)
Ένταξη όλων των αγροτών στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Πάνω από το 90% των αγροτών πλήρωνε το ελάχιστο ασφάλιστρο.
Το γενικό αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα σχεδόν εννέα στους δέκα αγρότες να είχαν αφορολόγητο.
Οι πληρωμές για τις αποζημιώσεις και τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, έχοντας λάβει ακόμη και χρωστούμενα από το 2007, γίνονταν στην ώρα τους.
Την Κάρτα Αγρότη που έδινε την δυνατότητα εξόφλησης υποχρεώσεων με εγγύηση τη βασική ενίσχυση.
Την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τη μείωση της φορολογίας τους από το 13% στο 10%.
Την πληρωμή σε 60 ημέρες των αγροτών για νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα.
Την ένταξη στο ΠΑΑ μεγάλων αρδευτικών έργων, πλήρως χρηματοδοτούμενων και αμιγώς δημοσίου χαρακτήρα.
«Αναπτυξιακά προγράμματα Β. και Ν. Αιγαίου» με σκοπό να στηριχθούν τα νησιά του Αιγαίου, που αφορούσαν παρεμβάσεις σε υποδομές, λιμάνια, πολιτισμό και τουρισμό και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ένα μέτρο εξίσωσης του κόστους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς, με εκείνο που θα ίσχυε με μέσα χερσαίας μεταφοράς, για την ίδια απόσταση. Οι νησιώτες για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίζονται στον τομέα αυτό από το κράτος ως ισότιμοι πολίτες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και η κατοχυρωμένη συνταγματικά «νησιωτικότητα» παίρνει σάρκα και οστά.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της να αποδείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο περιφερειακός – αγροτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ήταν «εκτός των πλάνων της».

Οι τρεις αλλαγές Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και η έλλειψη στρατηγικής μέσα στην τετραετία, επιβεβαιώνουν την αποτυχία αυτή:

Με την μείωση του καθαρού αγροτικού εισοδήματος (EUROSTAT το 2021 κατά 8,1%).
Με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής (ρεύμα, πετρέλαιο και γεωργικά εφόδια) σε απαγορευτικά επίπεδα.
Με την ανυπαρξία συμμετοχής στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (μόλις 500 εκατ. για αγροτική παραγωγή από τα 32δις που θα λάβει συνολικά η χώρα μας).
Με την ελλιπέστατη ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ και ορατό τον κίνδυνο ορθής διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων.
Με την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για την προστασία της γεωργικής γης και της περιουσίας των αγροτών από τα κερδοσκοπικά funds και τις τράπεζες.
Με την απαξίωση του ΕΛΓΑ μπροστά στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.
Με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάργηση του επιτυχημένου προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και την χρηματοδοτική ασφυξία που προκάλεσε ιδιαίτερα στους περιφερειακούς δήμους, αλλά και τις τραγικές και εκτός λογικής καθυστερήσεις της καταβολής του μεταφορικού ισοδύναμου σε επιχειρήσεις και επιβάτες των νησιών μας.

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας
Η ελληνική οικονομία είναι παγιδευμένη σε ένα μοντέλο που στηρίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, στον υπερδανεισμό (δημόσιο και ιδιωτικό), την επέλαση των funds, το real estate και την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που συρρικνώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και η ηλικιακή ανασύνθεση των απασχολούμενων σε αυτόν, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος είναι μία από τις 6 Εθνικές Προτεραιότητες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για:
Ανασχεδιασμό και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας ΚΑΠ για τη στήριξη της Περιφέρειας, των ασθενέστερων και πιο ευάλωτων αγροτών και των νέων αγροτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις
Την μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς και επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων
Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)
Γενναίο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης αγροτών
Ρύθμιση οφειλών των αγροτικών χρεών, άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας
Αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης
Νομοθετική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης με αναβάθμιση της ενημέρωσης των αγροτών και παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής
Επίτευξη Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε αλιεία, κτηνοτροφία και γεωργία που από το 2019 έχουν παγώσει
Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση των εμβληματικών αγροτικών προϊόντων της κάθε περιοχής

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου καλούμε τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς, τους αγρότες να επιλέξουν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες. Να στηρίξουν με την ψήφο τους την δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα δώσει τέλος στον θεσμικό και οικονομικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης προς το όφελος της κοινωνίας και όχι λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies