ΜεσσηνίαςΠολιτική

Αλέξη Χαρίτση, στην ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του ΥΠΑΝ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

Σημεία ομιλίας του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξη Χαρίτση, στην ολομέλεια της Βουλής στο σ/ν του ΥΠΑΝ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα

«Η κυβέρνηση εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι την βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας -Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος»
Η κυβέρνηση έχει αφήσει την κοινωνία και την οικονομία στο έλεος της κερδοσκοπίας, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και βουλευτής Μεσσηνίας,Αλέξης Χαρίτσης, κατά την ομιλία του στη Βουλή ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΝ για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. «Ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε τον Σεπτέμβρη στο 12%, σε υψηλό τριακονταετίας και με την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Όπως μάλιστα επισημαίνει σε επιστολή του ο ίδιος ο πρόεδρος της ΡΑΕ, μόνο τον Σεπτέμβριο οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν μέχρι και 57%. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του νέου μοντέλου επιδότησης της κερδοσκοπίας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης. Ενώ υπενθύμισε ότι η «συνεχής αύξηση του του κόστους παραγωγής στην βιομηχανία – 39.5% ετήσια αύξηση κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2022 – λειτουργεί αποτρεπτικά για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη» πρόσθεσε.

«Η άρνησή σας για ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα εξασφαλίζει τεράστια υπερκέρδη στα καρτέλ,δημιουργεί όμως ασφυκτικές συνθήκες στις επιχειρήσεις και την βιομηχανία και χαντακώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας» ξεκαθάρισε ο Αλ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας: «Η χώρα χρειάζεταιμιαδιαφορετική πολιτικήσύγκρουσηςμετον πυρήνατηςακρίβειας, προστασίαςτηςκοινωνίας, στήριξηςτηςοικονομίας, πουθαθέσειτιςβάσειςγιαένανέο, σύγχρονο, βιώσιμοκαισυμπεριληπτικόαναπτυξιακόυπόδειγμα. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής και για αυτό η πολιτική αλλαγή είναι μονόδρομος».

Σε σχέση με το νομοσχέδιο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «Από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απουσιάζει η σύγχρονη τάση και αντίληψη περί οργάνωσης των επιχειρηματικών πάρκων». «Απουσιάζει η διασύνδεση με την κυκλική οικονομία και ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό, το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και νέες περιβαλλοντικές εκπτώσεις».

«Σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα και την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τα επιχειρηματικά πάρκα εξαιρούνται από την διαδικασία θεσμοθέτησης με Προεδρικό Διάταγμα» υπογράμμισε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. «Εξίσου προβληματική είναι και η αναφορά περί οργάνωσης Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές NATURA» πρόσθεσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον έχετε κάνει την παρέκκλιση νέα κανονικότητα».
«Η δική μαςκυβέρνηση δρομολόγησε μια συνολική, στρατηγικού χαρακτήρα, αντιμετώπιση της βιομηχανικής πολιτικής» υπενθύμισε ο κ. Χαρίτσης, με «απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «ανάπτυξη κινήτρων με προτεραιότητα στην βιομηχανία», «δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού πλαισίου», «καταγραφή όλων των άτυπων βιομηχανικών περιοχών» και «στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση τους και την μετατροπή τους Επιχειρηματικά Πάρκα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή των Οινοφύτων» και «την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης».
«Αντί να συνεχίσετε αυτή την δουλειά, έχετε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σύγχρονης και συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής» επισήμανε ο κ. Χαρίτσης.

Δείτε την ομιλία εδώ

Σχετικές αναρτήσεις

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

admin2020

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Ικανοποιητικά εξελίσσονται έργα οδοποιίας στον Δήμο Οιχαλίας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies