Μεσσηνίας

Ανακοίνωση Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής

9 χρόνια χωρίς Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης η Ελλάδα. Στάσιμος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, αβέβαιο το ψηφιακό μέλλον για πολίτες και επιχειρήσεις της Χώρας!
H ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθυστερεί την συνεργασία της χώρας μας με την Ε.Ε  για την υλοποίηση εθνικού συστήματος eID.  
Η χώρα μας για ακόμα μια φορά απουσιάζει από τον ευρωπαϊκό χάρτη του ψηφιακού μετασχηματισμού. 
Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον κανονισμό EIDAS, έθεσε τα θεμέλια για ασφαλείς και αξιόπιστες διασυνοριακές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό παρέχοντας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικές συναλλαγές με εμπιστοσύνη, ασφάλεια και νομική αξία.
Βασικό πυλώνα του κανονισμού αποτελεί το σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης (eID) των ευρωπαίων πολιτών. Σύμφωνα με του EIDAS, κάθε κράτος μέλος κλήθηκε να επιλέξει το μηχανισμό με τον οποίο οι πολίτες του θα αποδεικνύουν ψηφιακά και διασυνοριακά την ταυτότητα τους.
Μέχρι σήμερα, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη (ποσοστό άνω του 85%) έχουν κοινοποιήσει υψηλής ασφάλειας eID σύστημα συμμετέχοντας στην κοινή προσπάθεια. Μάλιστα τα περισσότερα από τα κράτη έχουν κοινοποιήσει περισσότερα από ένα σχήματα ταυτοποίησης, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες τους να επιλέξουν τη βέλτιστη γι’ αυτούς λύση. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η χώρα μας δεν μπορεί να ακολουθήσει τις ψηφιακές εξελίξεις και εμφανίζεται ουραγός ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους στον δρόμο προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει επιδείξει ανεξήγητη αδυναμία να κοινοποιήσει στους εταίρους μας το εθνικό μας eID σύστημα, στερώντας από τους ‘Έλληνες πολίτες την ασφαλή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες και από τις ελληνικές επιχειρήσεις την ισότιμη πρόσβαση στην ενιαία ψηφιακή αγορά.
Αλλά όσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να απαντήσει στις σύγχρονες ψηφιακές προκλήσεις, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο κανονισμός eIDAS 2.0 αναμένεται να ψηφιστεί εντός του 2023. Με τον αναθεωρημένο κανονισμό εισάγεται η έννοια του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (EUDI Wallet) το οποίο δίνει στους ευρωπαίους πολίτες τον πλήρη έλεγχο της ταυτότητας τους. Μέσω αυτής της τεχνολογίας, κάθε πολίτης, αν το επιθυμεί, θα μπορεί να διαχειρίζεται: 
τα στοιχεία των προσωπικών του ταυτοτήτων (ιδιωτικών και δημόσιων), αλλά και διαπιστευτηρίων, όπως άδεια οδήγησης, ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, και ακαδημαϊκούς τίτλους
να κοινοποιεί όσα στοιχεία των προσωπικών του πληροφοριών επιθυμεί και μόνο με τη ρητή συγκατάθεσή του,
να γνωρίζει ακριβώς σε ποιον έχει κοινοποιήσει προσωπικές πληροφορίες και για ποιο σκοπό.
Το Ευρωπαϊκό πορτοφόλι ψηφιακής ταυτότητας θα εξασφαλίσει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ασφαλή, φιλική στην ιδιωτικότητα και σύγχρονη πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς περιορισμούς και χωρίς σύνορα.
Δυστυχώς για τους Έλληνες πολίτες, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι και τα τεράστια οφέλη που αναμένεται να φέρει στην ευρωπαϊκή ψηφιακή οικονομία, θα βασίζεται στο εθνικό σύστημα eID κάθε χώρας. Το σύστημα δηλαδή το οποίο το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αποτύχει να κοινοποιήσει.
Σήμερα υπάρχει άμεση ανάγκη της κοινωνίας και της οικονομίας για ψηφιακά άλματα και πραγματικές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιλέγει τις φιέστες, την επικοινωνία και το marketing, αδυνατώντας να ακολουθήσει τις σύγχρονες ψηφιακές ανάγκες και απαιτήσεις.
Σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου ο ψηφιακά πρωτοπόρος αποτελεί τον πιο ισχυρό, η αποτελεσματικότητα στην τεχνολογική μεταρρύθμιση ενός κράτους είναι καθοριστικής και πρωτεύουσας σημασίας για την πρόοδο και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αδυνατεί να ακολουθήσει τις σύγχρονες εξελίξεις και φαίνεται να είναι ο αδύναμος κρίκος στην Ευρωπαϊκή ψηφιακή αλυσίδα.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζοντας την χρησιμότητα του κανονισμού έχει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά του την εφαρμογή του κανονισμού EIDAS και την υιοθέτηση ενός ενιαίου, αποδοτικού και υψηλής ασφάλειας μοντέλου πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες του δημοσίου.

Σχετικές αναρτήσεις

Περιφερειακή Επιτροπή | Εγκρίσεις Έργων και Ανάπτυξη Υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Μετάβαση 2021-2027 στην 88η ΔΕΘ: «Μένουμε στον τόπο μας. Περνάμε σε νέα εποχή!»

admin2020

Παρουσίαση των 100+1 Ψηφιακών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου από τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies