Μεσσηνίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:Προληπτικών μέτρων για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για την ανάγκη εφαρμογής προληπτικών μέτρων για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου, λόγω της υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας και της αυξημένης δραστηριότητας των κουνουπιών που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα , τα οποία είναι τα ακόλουθα:
εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σε όλα τα ευαίσθητα είδη ζώων (πρόβατα, αίγες και βοοειδή)
ψεκασμός των στάβλων με κατάλληλα εντομοκτόνα 1 φορά την εβδομάδα με ιδιαίτερη επιμονή στα υγρά σημεία (π.χ. γύρω από τις ποτίστρες)
εμβολιασμός των ζώων κατά του καταρροϊκού πυρετού με εμβόλια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με ιδιώτες κτηνιάτρους.

-Ο καταρροϊκός πυρετός είναι σοβαρότατο νόσημα που οφείλεται σε ιό που μεταδίδεται στα ζώα αποκλειστικά από ένα είδος μικρού εντόμου που ζει στα σκοτεινά και υγρά σημεία του στάβλου. Μολύνονται πρόβατα, αίγες, βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά, αλλά συνήθως το νόσημα εκδηλώνεται μόνο στα πρόβατα.
-Το νόσημα αυτό δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, αλλά έχει μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία γιατί προκαλεί μείωση της παραγωγής, απώλειες στα ζώα και απαγορεύσεις μετακινήσεων.
Είναι νόσημα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ και οι κτηνοτρόφοι οφείλουν να ενημερώνουν την κτηνιατρική υπηρεσία και τον ιδιώτη κτηνίατρο που συνεργάζονται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους που είναι:
υψηλός πυρετός
ερυθρότητα στο στόμα και τα ρουθούνια
πρήξιμο στο πρόσωπο και κάτω από το σαγόνι
σιαλόρροια
βλεννοπυώδες έκκριμα από τη μύτη που φράζει τα ρουθούνια
επιπεφυκίτιδα και δακρύρροια
δυσκολία στήριξης του ζώου.
.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα : 2721366401-410 και
2724022254

Σχετικές αναρτήσεις

Δημήτρης Πτωχός: «Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή με δράσεις, προτάσεις, πρόγραμμα και αισιοδοξία»

admin2020

LIVE : Ημερίδα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Κλιματική Αλλαγή»

admin2020

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies