Μεσσηνίας

Αντιπλημμυρικά έργα ΠΕ Μεσσηνίας

O Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, 22 Οκτωβρίου, την περιοχή δυτικά των εκβολών του Νέδοντα, όπου στο σημείο εκτελούνταν με μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις.

Στη συνέντευξή του, που ακολούθησε, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Νομό βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, βέβαια ο όγκος των απαιτούμενων παρεμβάσεων είναι τεράστιος και οι δυνατότητες μικρές. Η Περιφερειακή Ενότητα διαθέτει στην παρούσα φάση ερπυστριοφόρο και ελαστοφόρο φορτωτή, JCB και φορτηγό ενώ οι προωθητήρες (μπουλντόζες) είναι ανενεργοί λόγω βλαβών.
Σημαντική, κρίνεται η συμβολή που θα έχει η περιστρεφόμενη τσάπα που σήμερα ξεκίνησε να συμβάλει στις εργασίες αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων. Ο Αντιπεριφερειάρχης, όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο μηχάνημα, λόγω κακής μεταχείρισης και συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και παρέμενε αχρησιμοποίητο για 3,5 τουλάχιστον χρόνια. Οι προσπάθειες της Περιφερειακής Ενότητας, από τη στιγμή που ανάλαβε η περιφερειακή αρχή ήταν
να αποκαταστήσει τις βλάβες και μετά από μεγάλο αγώνα (συνεργεία, αντιπροσωπείες, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη από το εξωτερικό) εντάχθηκε σήμερα στο στόλο των υπηρεσιών μας και θα εργάζεται σε δύο βάρδιες.
Ο
στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αντιπλημμυρικές εργολαβίες. Συγκεκριμένα η περιφερειακή ενότητα έχει ήδη ολοκληρώσει δύο αντιπλημμυρικές εργολαβίες, 400 χιλ. ευρώ, σχεδιασμένες από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, με τις οποίες έγιναν παρεμβάσεις στους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος. Ο σημερινός σχεδιασμός, αφορά έργα ύψους άνω των 3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων για ποσό 650 χιλ. ευρώ άμεσα υπογράφονται οι συμβάσεις με τους αναδόχους και αφορούν καθαρισμούς και συντηρήσεις τεχνικών έργων σε όλο το Νομό. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για ποσό 1,2 εκ. ευρώ, που αφορούν έργα αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους Ποταμούς Πάμισο και Άρι καθώς και στους παραποτάμους. Έχει δρομολογηθεί επίσης η δημοπράτηση έργου 1,2 εκ ευρώ για την υλοποίηση καθαρισμών αποστραγγιστικών τάφρων και οδικού δικτύου στην περιοχή του ΓΟΕΒ Παμίσου. Οι παραπάνω εργολαβίες βέβαια, λόγω και του ύψους του προϋπολογισμού τους είναι χρονοβόρες στη διαδικασία ανάδειξης αναδόχου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης, και στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με συνεργεία και προσωπικό της περιφερειακής ενότητας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν καθαρισμούς της βλάστησης σε πρανή και τάφρους απορροής, στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο καθώς και στο δασικό δίκτυο, συμβάλλουν δε τα μέγιστα στην ομαλή απορροή των ομβρίων και στην αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών παρέμβασης. Παράλληλα αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στο δίκτυο του ΓΟΕΒ καθώς και σε τεχνικά έργα (γέφυρες κ.λπ.). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το τελευταίο δεκαήμερο που τα συνεργεία ολοκλήρωσαν παρεμβάσεις στις περιοχές Πετράλωνα – Μαγγανιακό, Αρχαία Μεσσήνη – Ι.Μ. Βουλκάνου, Θουρία – Πολιανή, Λάμπαινα – Αριστοδήμειο – Ανεμόμυλος.
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν δρομολογηθεί για την πόλη της Καλαμάτας από το Υπουργείο Υποδομών, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Υπουργού κ. Καραμανλή, με την οποία ενεργοποιήθηκε το άρθρο της σύμβασης παραχώρησης για την υλοποίηση έργου 79 εκ. ευρώ, που θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε «οι ανάγκες του νομού είναι τεράστιες, δεν τελειώνουμε με αυτά που σχεδιάζουμε, συνεχίζουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε καιρικά φαινόμενα που μπορούν πιθανότατα να προκαλέσουν καταστροφές.»

Σχετικές αναρτήσεις

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλαδά για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies