ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Απολογισμός των συναντήσεων του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τρεις υπουργούς, σήμερα Τετάρτη, στην Αθήνα – Βίντεο

Στην Τρίπολη θα βρεθεί την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης προκειμένου να έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για θέματα της αρμοδιότητάς του που απασχολούν την Περιφέρεια.

Αυτό γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης στην διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε προς τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας το απόγευμα σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, από την αρκαδική πρωτεύουσα, με αφορμή τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε νωρίτερα στην Αθήνα, τόσο με τον Μ. Βορίδη, όσο και τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021, ο ίδιος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, συνοδευόμενοι από κλιμάκιο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), θα κάνουν αυτοψία στο επίμαχο τμήμα του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, προκειμένου να εξευρεθεί λύση σε σχέση με τις αρχαιότητες στην περιοχή και την διέλευση του εν λόγω οδικού άξονα.

Αναλυτικά, όσον αφορά τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης σημείωσε, μεταξύ άλλων:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι το έργο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας -που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια- συζητήθηκε η υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ.

Κι ενώ δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και προχωρεί κανονικά το έργο του υδατοδρόμιου στην Τάκα, η παράκαμψη των Λαγκαδίων -όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης στο υπουργείο- επειδή ως έργο δεν είναι ώριμο μελετητικά αδυνατεί, ως εκ τούτου, να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Π. Νίκας δεσμεύτηκε, ωστόσο ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ “είτε της περιόδου 2014 – 2020 αν έχει ωριμάσει μελετητικά μέχρι την άνοιξη, ειδ’ άλλως στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027”.

Για τον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη, η εκτίμηση του υπουργού, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, είναι ότι ο εργολάβος θα εγκατασταθεί στις αρχές του 2022. Οσον αφορά τον δρόμο Πύργος – Τσακώνα, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο σχεδιασμού.

Εξ άλλου, ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τον Δυτικό Αξονα προετοιμάζεται κοινή ημερίδα των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου παρουσία και του υπουργού.

Σχετικά με την αναβάθμιση – ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα με το υπερταμείο στο οποίο ανήκει το εν λόγω αεροδρόμιο. Ο υπουργός, συνέχισε ο περιφερειάρχης, εκτίμησε ότι η όποια κίνηση για την δημοπράτηση θα πρέπει να γίνει κατά μόνας και όχι από κοινού με τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Πρόσθεσε μάλιστα ο Π. Νίκας, ότι ενημερώθηκε σχετικά με σχετικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, “οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν όμως” όπως παρατήρησε.

Οσον αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα σε αυτοκινητόδρομους, κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους στους Αγίους Θεοδώρους και στο τμήμα του δρόμου από Αρφαρά μέχρι Καλαμάτα.

Σχετικά με τον δρόμο Πυρί – Γύθειο, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι έχει καθυστερήσει η μελέτη στο υπουργείο, έλαβε ωστόσο την δέσμευση ότι θα έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια μέχρι την ερχόμενη άνοιξη προκειμένου το εν λόγω έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Τέλος, στον περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τον Κορινθιακό Κόλπο.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Στη συνάντηση που ακολούθησε, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις (το σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να το δείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου (https://www.ppel.gov.gr/stis-epomenes-programmatikes-simvasis-periferias-ipourgiou-politismou-i-meletes-gia-to-kastro-methonis-ke-to-neo-archeologiko-mousio-stin-archea-messini/).

Ο περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι επιδιώκεται να υπάρχει ισορροπία στην χρηματοδότηση των Περιφερειακών Ενοτήτων όσον αφορά τα έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων έληξαν οι εκκρεμότητες για το έργο στον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας και οσονούπω υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου.

Εξ άλλου, αναφορικά με τις άυλες εκδηλώσεις, στις προγραμματικές συμβάσεις θα προβλέπεται στο εξής και καλλιτεχνική επιτροπή -με πλειοψηφία των κατά τόπους δήμων- η οποία θα δίνει αναφορά στους χρηματοδότες.

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Κατά την συνάντησή του, τέλος, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, επιδίδοντας και την πρόσφατη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Οπως είπε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός έκρινε θετικά την απόφαση του ΠΕΣΥ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εν λόγω θέμα είναι “εξαιρετικά σύνθετο, με νομικές, οικονομικές, εθνικές πλευρές” και τονίζοντας ότι θα “πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική προστασίας του προϊόντος, καθώς μεγάλος αντίπαλος της χώρας μας είναι οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου”.

Παράλληλα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, ο Μ. Βορίδης υπενθύμισε ότ η αποκαλούμενη “ρύθμιση Αποστόλου” εκκρεμεί στο ΣτΕ, όπου είτε θα κριθεί νόμιμη είτε θα καταπέσει. “Ανάλογα με την απόφαση, θα πρέπει να επιλεγεί και ο χειρισμός του θέματος της ΠΟΠ ‘Ελιά Καλαμάτας’” είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την ΠΟΠ “θα πρέπει και οι φορείς που είναι ιδιοκτήτες της να κινήσουν κι αυτοί διαδικασίες”.

Ο περιφερειάρχης έθεσε και το πρόβλημα που υφίσταται στην Αργολίδα με τα μανταρίνια, λαμβάνοντας την δέσμευση ότι θα υπάρξει σχετική φροντίδα από την πλευρά του υπουργείου.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟ 2020

Στη σημερινή συνέντευξη, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στα βασικά σημεία των δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020.
Την αναφορά του αυτή, σε αδρές γραμμές, μπορείτε να την δείτε εδώ

Σχετικές αναρτήσεις

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στη παραλία της Μπούκας στην Μεσσήνη

admin2020

Αναστάσιος Γκιολής: «Σημαντικές αποφάσεις για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου»

admin2020

Δωρεάν Δερματολογικός Έλεγχος έναντι του Καρκίνου του Δέρματος από τους Ιατρικούς Συλλόγους, υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies