Διεθνή

Αυτό θα συμβεί στον εγκέφαλο σου όταν δουλεύεις πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Washington Post ο Έλον Μασκ έστειλε τελεσίγραφο στους υπαλλήλους του Twitter «να δεσμευτούν σε μια σκληροπυρηνική πλατφόρμα, αλλιώς να αποχωρήσουν από την εταιρεία».

Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα στην παραίτησή τους και στο σενάριο να δουλεύουν πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Φυσικά, οι περισσότεροι επέλεξαν να κάνουν το πρώτο αφού οι υπερβολικές ώρες εργασίας, όπως επιβεβαιώνεται και από νέα έρευνα, έχουν υπερβολικά μεγάλο κόστος στην υγεία των εργαζομένων.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μασκ δηλώνει υπέρμαχος των υπερωριών. Το 2018, είχε πει ότι για να πετύχει κανείς πρέπει να είναι αποφασισμένος να δουλέψει σκληρά. «Υπάρχουν ευκολότερα μέρη για να εργαστεί κανείς, αλλά κανείς δεν άλλαξε ποτέ τον κόσμο με 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα».

Όσο για τον ενδεδειγμένο αριθμό ωρών που πρέπει να αφιερώνει κανείς στην εργασία του ανά εβδομάδα, ο μεγιστάνας της Tesla εκτιμά ότι οι 80 είναι μια καλή αρχή, ωστόσο κάποιος δεν πρέπει να φοβάται να ξεπεράσει και τις 100 αν χρειαστεί…

Στην πράξη αν κάποιος πάρει τοις μετρητοίς τα λόγια του Μασκ, θα κινδυνέψει να πάθει τα εξής:
1. Οι πιθανότητες για εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή αυξάνονται

Οι υπερβολικές ώρες εργασίας μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2016 μόνο, είχαν προκληθεί 745.000 θάνατοι εξαιτίας καρδιααγγειακών παθήσεων. Ο λόγος; Οι πολλές ώρες εργασίας (και συγκεκριμένα πάνω από 55 την εβδομάδα). Δουλεύοντας τόσο πολύ κάθε εβδομάδα, αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό κατά 35% ενώ υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες (αγγίζουν το 17%) να πεθάνει κάποιος από καρδιακή προσβολή.

2. H ψυχική υγεία διαταράσσεται

Όταν θυσιάζεις την ανάγκη σου για ξεκούραση για να δουλέψεις, αυτό έχει προφανώς άμεσο κόστος στην ψυχική σου υγεία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 και πραγματοποιήθηκε στην Κορέα, έδειξε ότι όσο περισσότερο δούλευαν οι εργαζόμενοι, (από 31-60 ώρες), τόσο περισσότερο εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και τάσεων αυτοκτονίας.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>We NEED to stop glamourising overworking. Please.<br><br>The absence of sleep, good diet, exercise, relaxation, and time with friends and family isn&#39;t something to be applauded.<br><br>Too many people wear their burnout as a badge of honour.<br><br>And it needs to change.</p>&mdash; Katy Leeson (@KatyLeeson) <a href=”https://twitter.com/KatyLeeson/status/1327621801850122242?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 14, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

3. Ο ύπνος καταστρέφεται

Όταν μένεις ξύπνιος μέχρι τα μεσάνυχτα για να φανείς συνεπής σε ένα πιεστικό deadline, ο ύπνος σου είναι μεταξύ όσων «την πληρώνουν». Οι γνωστικές λειτουργίες πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, όπως και τα επίπεδα της ενέργειας και της αποδοτικότητάς σου και όλα αυτά, γιατί έχεις κάνει κακό ύπνο.

4. Σταματάς να είσαι καλός στη δουλειά σου

Το ότι δουλεύεις περισσότερο, δεν σημαίνει ότι γίνεσαι καλύτερος. Αντίθετα, «το καις» τόσο πολύ που οδηγείσαι σταδιακά (ή και πολύ γρήγορα) σε burnout χωρίς να υπάρχει εύκολα γυρισμός αν δεν μειώσεις δραστικά στον χρόνο που αφιερώνεις στη δουλειά. Από έρευνα που κράτησε συνολικά 5 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι περίπου 50 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της παραγωγικότητάς σου και σε οδηγούν σε πολλά λάθη και παρανοήσεις.

Σχετικές αναρτήσεις

Τεστ DNA ανιχνεύει 18 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο

tiresias tiresias

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες από το 2020

tiresias tiresias

Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία το Ισραήλ παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies