Αύριο αποπλέει το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο για την Ανατολική Μεσόγειο

Αύριο Τρίτη το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Abdulhamid Han», θα αποπλεύσει από το αγκυροβόλιό του στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνα, με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο καθώς η Άγκυρα, κλιμακώνει τις αιτιάσεις επί των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύρπου στην ανατολική Μεσόγειο.

Τον απόπλου του πλωτού γεωτρύπανου επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δίδυμο Ελλάδας και Ελληνοκυπρίων επιχείρησε να στείλει 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Αυτά τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι και αύριο το πλοίο Αμντουλ Χαμιτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος ότι «συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο απόπλους του «Abdulhamid Han» θα συνοδευτεί από φιέστα με την συμμετοχή και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η πορεία που θα ακολουθήσει το πλωτό γεωτρύπανο που αναμένεται να συνοδεύεται τόσο από δύο συνοδευτικά πλοία, όσο και από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, ότι το συγκεκριμένο πλοίο δεν είναι μόνο ερευνητικό (όπως το Oruc Reis), αλλά είναι εξοπλισμένο με γεωτρύπανο, έχοντας την δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις και μάλιστα σε βάθος που ξεπερνά τα 12 χλμ.

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει τη βούληση να λύσει τα προβλήματα. Αυτός που έχει τη συνήθεια δεν την εγκαταλείπει…», ενώ για ακόμη μια φορά έθεσε το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών: «Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, πως τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, και έχουν αποστρατιωτικοποποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συνθήκες τώρα είναι στρατιωτικοποιημένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται πάντως οτι εξακολουθεί και παραμένει σε ισχύ η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιούνη μέχρι και τις 7 Σεπτέμβρη πέντε περιοχές του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.