ΜεσσηνίαςΠολιτική

Α. Χαρίτση«Καμία μέριμνα για τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση

«Καμία μέριμνα για τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών»

Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξηςμε αφορμή τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις από τις τράπεζες αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών.Την ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση συνυπογράφουν 56 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει στην ερώτηση του ότι γιγαντώνεται το φαινόμενο των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών, κατά παράβαση της νομοθεσίας για ακατάσχετο των λογαριασμών τους έως 7.500 ευρώ τον χρόνο (1.250/μήνα), όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζει δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προστατεύσει τους δικαιούχους αγρότες από τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομοθέτησε το 2018 την προστασία των δικαιούχων έτσι ώστε οι αγροτικές επιδοτήσεις να μην κατάσχονται, να μην υπόκεινται σε καμία παρακράτηση και να μην συμψηφίζονται με καμία οφειλή σε οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, έως 7.500 ευρώ ετησίως.

Παρά όμως την κείμενη νομοθεσία, οι Τράπεζες δεν εξετάζουν και δεν ελέγχουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διατήρηση του ακατάσχετου, δεσμεύουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις και να υποχρεώνονται σε ένδικα μέσα για την αποδέσμευση των λογαριασμών τους.

Τέλος ο Αλ.Χαρίτσης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκληθεί σε χιλιάδες αγρότες-παραγωγούς σε όλη την χώρα, λόγω των κατασχέσεων των επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των τραπεζών προς την κείμενη νομοθεσία για το  ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων;

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και των ένδικων μέσων που απαιτούνται για τις διαδικασίες άρσης των δεσμεύσεων των λογαριασμών των αγροτών-παραγωγών;

 

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Οικονομικών

Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα: «Χωρίς κανένα δίχτυ ασφαλείας οι αγρότες λόγω των συνεχιζόμενων και καταχρηστικών κατασχέσεων των αγροτικών  επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς»

 

Στις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούν στον αγροτικό κόσμο λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, εξ αιτίας των υπέρογκων αυξήσεων σε καύσιμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ένα νέο ζήτημα έρχεται να επιδεινώσει την ήδη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν με τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών.

Σύμφωνα με καταγγελίες Αγροτικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα γιγαντώνεται το φαινόμενο των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών, κατά παράβαση της νομοθεσίας για ακατάσχετο των λογαριασμών τους έως 7.500 ευρώ τον χρόνο (1.250/μήνα) όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα, αλλά και του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη ότι «οι άμεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηματικό δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα».

Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προστατεύσει τους δικαιούχους αγρότες από τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομοθέτησε με τον ν.4587/24-12-2018, τροποποιώντας το άρθρο 32 του ν.4314/14, προσθέτοντας την παράγραφο 5 : «…Οι προκαταβολές, οι ενδιάμεσες και οι τελικές πληρωμές που λαμβάνουν οι δικαιούχοι βάσει καθεστώτων στήριξης στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες αφορούν: α) την βασική ενίσχυση, β)την πράσινη ενίσχυση, γ) τις ενισχύσεις προς νέους γεωργούς, δ) ενισχύσεις προς μικροκαλλιεργητές, ε) τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στ) την ειδική ενίσχυση βάμβακος, δεν κατάσχονται στα χέρια του δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με οφειλές προς το Δημόσιο και οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα, καθώς και προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, μέχρι 7.500 ευρώ ετησίως».

Παρά όμως την κείμενη νομοθεσία, οι Τράπεζες δεν εξετάζουν και δεν ελέγχουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διατήρηση του ακατάσχετου, δεσμεύουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις ούτε καν να ρυθμίσουν οφειλές τους προς τις ΔOY. Υποχρεώνονται έτσι να καταφύγουν σε ένδικα μέσα κατά των απαιτήσεων των τραπεζών, ενώ παράλληλα καλούνται να πληρώσουν τα δικαστικά έξοδα, την στιγμή μάλιστα που ο τραπεζικός τους λογαριασμός παραμένει δεσμευμένος!

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

  1. Δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκληθεί σε χιλιάδες αγρότες-παραγωγούς σε όλη την χώρα, λόγω των κατασχέσεων των επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των τραπεζών προς την κείμενη νομοθεσία για το  ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων;

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και των ένδικων μέσων που απαιτούνται για τις διαδικασίες άρσης των δεσμεύσεων των λογαριασμών των αγροτών-παραγωγών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Αραχωβίτης Σταύρος

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σια

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δραγασάκης Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος

Κασιμάτη Νίνα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πολάκης Παύλος

ΠούλουΠαναγιού

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

ΣκούφαΜπέττυ

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πυρκαγιά ξέσπασε τώρα στο Ασπροχωμα

admin2020

Πανηγυρισμοί για τον Παναθηναϊκό και συγχαρητήρια από παντού – Βγήκαν στους δρόμους οι οπαδοί του ΠΑΟ, βίντεο

admin2020

LIVE: Ο αγώνας για Play-offs Πάμισος BC – Α.Σ.Κ. Άρης Σκάλας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies