ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Γενική Συνέλευση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Πυρά και πολιτικές αιχμές

Σφοδρές επικρίσεις προς κυβερνητικά στελέχη για τη στάση τους έναντι των δικαστικών λειτουργών επεφύλαξε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Χριστόφορος Σεβαστίδης κατά την ετήσια τακτική Γενική της Συνέλευση.

Το δρόμο της συναίνεσης και του διαλόγου έδειξε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, προχωρώντας και σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Κυρίαρχο θέμα στην Γενική Συνέλευση από όλους όσους μίλησαν υπήρξε, πάντως, η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης και η επιχείρηση απομάκρυνσης δικαστών που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Τα βέλη του τόσο στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, όσο και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα έστρεψε ο πρόεδρος της ΕνΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης. 

Η κριτική του προς τον κ. Πικραμμένο αφορούσε την πρότασή του για έναν «Δικαστικό Καλλικράτη» αλλά και για τις καθυστερήσεις που ανέφερε στην απονομή της Δικαιοσύνης, επικρίνοντας τους δικαστές ότι «δεν ενστερνίζονται το πρόβλημα» και «έχουν νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου».

Όπως αναφέρθηκε, οι ράθυμοι δικαστές υπολογίζονται στο 25% του συνολικού αριθμού. Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι ο συνολικός αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων ανέρχεται περίπου στους 4.313, και κατά συνέπεια οι ράθυμοι ανέρχονται στους 1.078.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕνΔΕ επέκρινε τον κ. Τσιάρα για τον αποκλεισμό –όπως τον χαρακτήρισε – των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικά αυτή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, κάτι που οδήγησε την Ένωση να καταφύγει στην Ευρωπαϊκή Δικαστική Ένωση για το εν λόγω θέμα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σεβαστίδης και στην έκθεση Πισσαρίδη, εκφράζοντας εκ νέου τις ενστάσεις του και λέγοντας ότι η πρόταση αυτή πέραν των άλλων «ονειρεύεται δικαστές-Manager».

Επίσης τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι «οφείλουμε μια απάντηση σε φορείς και Σωματεία οι οποίοι ξεπέρασαν τον ρόλο τους και ανέλαβαν καθήκοντα Ρωμαίου κήνσορα ελέγχοντας δικαστές και εισαγγελείς για την συμπεριφορά τους και κρίνοντας οι ίδιοι το δικαιολογημένο ή μη της καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων» και κατέληξε: «Είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕνΔΕ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην μη απαλλαγή των δικαστών από την εισφορά αλληλεγγύης, στην εφαρμογή της πιλοτικής δίκης στα Πολιτικά δικαστήρια και στην πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου για τις συντάξεις των απομάχων δικαστικών λειτουργών.

Τη δική του απάντηση στην κριτική έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας για την ανάγκη συνεργασίας και προχωρώντας σε ορισμένες εξαγγελίες για κρίσιμα αιτήματα του δικαστικού κλάδου.

Σε ότι αφορά τον αποκλεισμό από τις επιτροπές του υπουργείου, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι είναι μέλη της ΕνΔΕ.

«Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις για την κατάρτιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών» ξεκαθάρισε και εξήγγειλε:

– Θα σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο, λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών.

– Θα ικανοποιηθεί, άμεσα, ένα πάγιο αίτημα, αυτό της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας και

– Θα συσταθεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Η Δικαιοσύνη αλλάζει. Και φορείς των μεγάλων αλλαγών είμαστε όλοι εμείς. Είμαστε όλοι μαζί. Πολιτική ηγεσία, ηγεσία της Δικαιοσύνης, δικαστικές Ενώσεις και δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών».

Το παρών στην Γενική Συνέλευση έδωσαν με χαιρετισμούς τους η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελόνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων) Παναγιώτης Δανιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Σωτήριος Κύρκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ Γεώργιος Διαμαντής.

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργίου ανέφερε ότι σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετέχουν συνάδελφοι δικαστές και τόνισε ότι οι δικαστές πρέπει να έχουν ικανότητα διαχείρισης μεταξύ της οικογένειας τους και της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, με σημαία την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας ανέφερε ότι η πλειοψηφία των δικαστών αναλώνει τις δυνάμεις της για την απονομή του δικαίου και προσέθεσε ότι τη Δικαιοσύνη την χαρακτηρίσει η βραδύτητα. Ακόμη, ανέφερε ότι οι ελάχιστες καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν τον κανόνα και υπόκεινται σε έλεγχο οι καθυστερούντες. Κλείνοντας, ο κ. Πλιώτας, σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του πολίτη και εγγύηση της ατομικής ελευθερίας του.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σκαλτσούνης ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο και στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, τηρείται η Συνταγματική διαδικασία.

Τέλος, ο κ. Βερβεσός, αφού αρχικά επισήμανε ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο ΔΣΑ δεν καλείται στις γενικές συνελεύσεις της ΕνΔΕ, χαρακτήρισε θλιβερή την στάση των δικαστικών Ενώσεων κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμη, ανέφερε ότι γίνονται προσδιορισμοί με καθυστερήσεις, όπως και ότι γίνονται και μεταχρεώσεις υποθέσεων-δικογραφιών σε άλλους δικαστές για τους γνωστούς λόγους. Πρότεινε τέλος να γίνει αλλαγή του τρόπου επιθεώρησης των δικαστών και να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, παραβρέθηκαν από πολιτικής πλευράς και χαιρέτησαν επίσης ο γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος και το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25 Ελένη Δεληγιάννη.

Ο κ. Κουτσούμπας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι οι νομοθετικές αλλαγές που γίνονται είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη, ανέφερε ότι η νομοθέτηση γίνεται μη φιλική προς τα λαϊκά στρώματα και επιχειρείται η χειραγώγηση των δικαστών.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι θεσμικά πρέπει να ζητηθεί το θέμα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και να συμμετέχουν όλοι οι φορείς και προσέθεσε ότι έχει θέσει το θέμα αυτό στην Βουλή. Επίσης, τόνισε ότι η ανεξαρτησία του έλληνα δικαστή είναι ζηλευτή.

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies