ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 2ης ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ
«Για την ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω κορονοϊού»
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕ.ΣΥ.Π. κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΑΝΤΖΟ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ κ. ΠΑΝ. ΝΙΚΑ
κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,
Διαπιστώνουμε ότι παρά τις προτάσεις των φορέων όπως πχ της «Ομοσπονδίας Βιοτεχνών και Εμπόρων Κορινθίας» το μόνο που ουσιαστικά έγινε είναι η παράταση των 15 ημερών κατά τα αλλά ουσιώδεις αλλαγές στο Πρόγραμμα δεν έγιναν. Συνεπώς με βάση και τις προτάσεις των ιδίων των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών και πολύ μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων σας καλούμε να ανταποκριθείτε στις προτάσεις τους ώστε να βελτιωθεί το πρόγραμμα .
1) Για την ενίσχυση των εργαζομένων
Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας δεν έχουν λάβει καμία ενίσχυση πέραν των 534 ευρώ και μάλιστα όχι όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων . Προτείνουμε να αποφασίσουμε να ζητήσουμε από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας ώστε να αυξηθεί το κονδύλι της συμπληρωματικής ενίσχυσης των εργαζομένων αυτών είτε από το ΕΣΠΑ είτε από εθνικούς πόρους ώστε: α) Να επεκταθεί η ενίσχυση των 534 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους
αλλά και στους ανέργους. β) Κατάργηση των φόρων και των τελών για τα νοικοκυριά και επιδότηση ενοικίου στους εργαζόμενους αυτούς και στους ανέργους. γ) Να δοθεί συμπληρωματική έκτακτη ενίσχυση στους εργαζομένους αυτούς.
2) Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
α) Όπως γνωρίζετε από το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών και των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, προκειμένου να σταθούν όρθιες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται αρκετές επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, όπως π.χ. οι επιχειρήσεις χοντρικού εμπορίου και εξαγωγών για νωπά οπωροκηπευτικά, όπως και οι επιχειρήσεις εμπορίας, τυποποίησης και εξαγωγών ελαιολάδου, διότι όπως γνωρίζετε πολύ καλά ότι προκειμένου να υλοποιηθεί γρήγορα το πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα της Κεντρικής Μακεδονίας η οποία δεν έχει τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επίσης όπως σας είναι γνωστό, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε οι σχολές οδηγών στο πρόγραμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σελ. 13 της προκήρυξης αναφέρει : “Δεν είναι επιλέξιμες δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων καθώς και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.”
Η λύση κατά τη γνώμη μας μπορεί και πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ενισχύσει από εθνικούς πόρους τις επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα των Περιφερειών.
β) Πρέπει να επανεξεταστεί το κριτήριο κέρδους της παραγράφου 10.3 της προκήρυξης γιατί έρχεται σε προφανή αντίφαση με τον διακηρυγμένο στόχο της προκήρυξης που είναι η ενίσχυση όσων επλήγησαν από τον covid – 19. Το πώς αυτό το κριτήριο ακυρώνει το στόχο του προγράμματος φαίνεται με ένα παράδειγμα: Αν υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση δύο επιχειρήσεις που θα συγκεντρώσουν ίδια βαθμολογία στο πρώτο κριτήριο (μονάδες εργασίας, 25%) και στο τρίτο κριτήριο (επίπτωση covid-19 στον κύκλο εργασιών, 60%), αλλά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το δείκτη κέρδους, πρόκριμα θα αποκτήσει εκείνη με τα περισσότερα κέρδη. Αυτή όμως η επιχείρηση έχει τη μικρότερη ανάγκη για στήριξη.
γ) Να αλλάξει η επιλογή που προτείνεται στην παράγραφο 10.2 ότι «ο έλεγχος των τυπικών προϋποθέσεων συμμετοχής και των απαιτούμενων δικαιολογητικών υποστήριξης διενεργείται από τον ΕΦ (Ενδιάμεσο Φορέα) κατά απόλυτη βαθμολογική σειρά, με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και μόνο για τις προτάσεις εκείνες για τις οποίες επαρκεί η διαθέσιμη Δημόσια Χρηματοδότηση» και να γίνει η εξής αλλαγή: η επιλογή (μέχρι του ποσού που επαρκεί η δημόσια χρηματοδότηση) να γίνει από τις μικρότερες σε ύψος προτάσεις προς τις μεγαλύτερες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα ευνοηθούν του μέτρου όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκλειστεί το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να ευνοηθούν πρώτα και κύρια οι μεγάλες επιχειρήσεις.
δ) Να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί. Τα 30 εκατομμύρια είναι λίγα. Στη λογική αυτή να δοθούν στη δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των αιτήσεων και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί.
Κατόπιν όλων αυτών σας ερωτάμε:
1)Γιατί δεν έγιναν αλλαγές όπως σας έχουν προτείνει οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών ;.
2) Συμφωνείτε με τις προτάσεις μας αυτές οι οποίες είναι και προτάσεις των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των μικρών ελευθέρων επαγγελματιών;
3)Θα προβείτε στις αναγκαίες αλλαγές ώστε να ενισχυθούν οι πολύ μικρές ατομικές η οικογενειακές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και θα επανεξετάσετε το κριτήριο του κέρδους όπως σας προτείνει και η «Ομοσπονδία ς Βιοτεχνών και Εμπόρων Κορινθίας» ;
4) Σε τι ενέργειες σκέπτεστε να προβείτε, ώστε να υπάρξει ενίσχυση όλων των κλάδων των εργαζομένων που έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους και δεν έχουν πάρει τα 534 ευρώ αλλά και των ανέργων. Και επιπλέον να υπαρξουν μέτρα ανακούφισης φορολογικά και τελών ;
Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας