Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, επί του νομοσχεδίου για τα διοικητικά δικαστήρια και την τηλεματική αλλά και την τραγωδία στα Τέμπη.
Για την τραγωδία στα Τέμπη:
– Είμαστε συγκλονισμένοι από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη και προσωπικά, βιωματικά λόγω του γεγονότος ότι για χρόνια ταξίδευα στην Κομοτηνή με αυτά τα τρένα. Μέσα σε αυτά τα τρένα ήταν και είναι σπουδαστές, νέοι άνθρωποι, εργαζόμενοι που ανακαλύπτουν τον κόσμο, ανοίγουν τα φτερά τους και χάθηκαν. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους, στους φίλους, στους συναδέλφους τους για τον τόσο πρόωρο χαμό τους.
– Όλοι ζητούν, εκτός από την απόδοση των ευθυνών, την τιμωρία και τη σε βάθος διερεύνηση που είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει, να εξασφαλίσουμε στην πράξη και σε πολύ σύντομο διάστημα ότι θα φτιάξουμε τις υποδομές εκείνες που θα προστατεύουν τις ζωές όλων, γιατί οι ζωές όλων μετράνε και δυστυχώς η ελληνική κοινωνία δεν το βλέπει και νιώθει πιο ευάλωτη από ποτέ.
– Γιατί εκτός από την ατομική ευθύνη εδώ υπάρχουν και πολύ μεγάλες ευθύνες που οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους έγκαιρα και επανειλημμένα είχαν εντοπίσει και διεκδικήσει να αποκατασταθούν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα. Είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, μαζί με χιλιάδες κόσμου, που έχουν υποστεί επί μέρες συνεχή και ακραία καταστολή, κάτι που αποτελεί εκτός από ντροπή και ύβρη. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
– Όμως και η απαξίωση του ΟΣΕ που προχωρήσατε έπαιξε τεράστιο ρόλο, διότι το δίκτυο, οι γραμμές, τα συστήματα ασφαλείας, το τροχαίο υλικό, η εποπτεία ανήκει στο Δημόσιο, όπως στο Δημόσιο ανήκει και η υποχρέωση να επιβάλει τα 600 εκατομμύρια επενδύσεις στην εταιρεία και όχι να τους κάνει «σκόντο».
– Το σπάσιμο του ΟΣΕ σε κομμάτια, οι απολύσεις 4.500 εργαζόμενων επί της Κυβέρνησης Σαμαρά με Υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, που ξήλωσαν βασικό δυναμικό του ΟΣΕ, η λογική του «λάφυρου» με πολλές και ρουσφετολογικές προσλήψεις, αλλά και η δέσμευση και η συμφωνία από την Κυβέρνηση Σαμαρά για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ εδώ και χρόνια έχουμε κάνει στη Βουλή Ερωτήσεις παρεμβάσεις και προτάσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να υποστηριχθεί η δημόσια και οργανωμένη λειτουργία του ΟΣΕ, και δεν έχουν εισακουστεί.
Για τα διοικητικά πρωτοδικεία και τις διατάξεις του νομοσχεδίου:
– Το Πρωτοδικείο Κορίνθου ήταν αρχικά σε αυτά που θα λειτουργούσαν ως Δικαστήρια τηλεματικής, ωστόσο μετά τις αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου που φέραμε στη Βουλή, αυτό αποσύρθηκε.
– Αυτό που χρειάζεται η Δικαιοσύνη είναι πραγματική επιτάχυνση με προσλήψεις προσωπικού μόνιμου αλλά και έκτακτου, όπως οι επιστήμονες που απολύσατε, και βελτίωση των υποδομών.
– Είναι απαραίτητη η παρουσία του φυσικού δικαστή αλλά και η απρόσκοπτη και επαρκής πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες.
– Τα Ειρηνοδικεία, τα οποία ως Κυβέρνηση κρατήσαμε με νύχια και με δόντια, χρειάζονται επίσης ενίσχυση, φυτοζωούν με τεράστιο όγκο υποθέσεων, όπως αυτό της Κορίνθου και άλλα. Όσα παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους Δήμους, όπως αυτά του Δερβενίου και του Φενεού, παραμένουν αναξιοποίητα και πρέπει μαζί με το Υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει άμεσα μέριμνα γι’ αυτό.
– Μέσα στις δυσκολίες έρχεται να προστεθεί η τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους δικηγόρους, όπως άλλωστε έχει γίνει και για τους αγρότες, μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτης ακρίβειας.
– Η έννοια της ασφάλειας που παρέχεται και με τη δικαιοσύνη βρίσκεται σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας εν μέσω αυτής της οικονομικής λαίλαπας.
– Ήρθε χθες στη χώρα η LIBE, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα και υπήρξε εντολή να μη συναντηθεί κανείς από το Υπουργικό Συμβούλιο, διότι αυτό αποτελεί, όπως λέει ο κ. Γεραπετρίτης, παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Είναι πρωτόγνωρο αυτό, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ και γι’ αυτόν τον λόγο θα ήθελα μια απάντηση, διότι το κράτος δικαίου σε πολλά επίπεδα πρέπει να είναι όπλο της χώρας και όχι να κρυβόμαστε ή να συγκαλύπτουμε καταστάσεις.
– Το πρόγραμμά μας είναι συγκροτημένο, οργανωμένο, οι φωνές μας πρέπει να είναι με σχέδιο για μια εντελώς άλλη πολιτική που θα υποστηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία, για δικαιοσύνη παντού, όχι μόνο στη Δικαιοσύνη αυτή καθαυτή και στη διερεύνηση σκανδάλων και εγκλημάτων, αλλά και στη δίκαιη διανομή του πλούτου και τη μείωση των ανισοτήτων.
Μπορείτε να δείτε την ομιλία :