Δίκη αντιεμβολιαστή δικηγόρου: Αναβολή για τις 4 Μαίου

Αναβολή για τις 4 Μαΐου 2022 πήρε η εκδίκαση της υπόθεσης του γνωστού αντιεμβολιαστή δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη για «διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου κατ’ εξακολούθηση» σχετικά με την πανδημία.

Η αναβολή δόθηκε καθώς ο κατηγορούμενος βρέθηκε θετικός στον κορoνοϊό λίγα 24ωρα πριν τη δίκη του. Σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει: «Έναν συμβολισμό η νέα δικάσιμος τον έχει πάντως… Είναι η πρώτη στο Εφετείο μετά την Ανάσταση…».

Σε περίπτωση που ο δικηγόρος κριθεί ένοχος για τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιμετωπίζει ποινή από 6 μήνες έως 5 έτη φυλάκιση. Η υπόθεση ανέκυψε έπειτα από υλικό που έφτασε στην Εισαγγελία από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Άμεσα διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας είχε διαταχθεί και η σύλληψη του δικηγόρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Ωστόσο, είχε αφεθεί ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας που απορρέει από την επαγγελματική του ιδιότητα και η σχετική δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία η οποία προχώρησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Σημειώνεται, ότι ο συγκεκριμένος δικηγόρος έχει παραπεμφθεί και ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας μετά την αποστολή στο ΔΣΑ από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας της γνωστοποίησης δίωξης σε βάρος του. Αν σε πειθαρχικό επίπεδο ο δικηγόρος κριθεί ένοχος, τότε μπορεί να του επιβληθεί ποινή επίπληξης έως και αφαίρεση αδείας άσκησης επαγγέλματος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Μάλιστα επιμένει να αποκαλεί τον κορονοϊό μια απλή γρίπη: “…Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για μία ίωση, όπως τόσες που έχουν ταλαιπωρήσει την ανθρωπότητα από γενέσεως, και δεν θα υπήρχε καν λόγος να το κάνω θέμα αν δεν είχε δαιμονοποιηθεί ο κορωνοϊός και η θετική διάγνωση δεν συνοδευόταν από υποχρεωτική απομόνωση. Εγώ δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να εμφανιστώ στο δικαστήριο την Παρασκευή ακόμα και με 40 πυρετό και να υποβάλω τις πρώτες ενστάσεις και τα αιτήματα, αν μου το επέτρεπαν. Άλλωστε και από χθες το βράδυ όταν και έλαβα με email τη θετική διάγνωση του μοριακού ελέγχου από το πιστοποιημένο εργαστήριο , δεν έχω σταματήσει να εργάζομαι πυρετωδώς, όχι πλέον όμως μόνο …μεταφορικά! Αυτό όμως απλά απαγορεύεται και το δικαστήριο δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά.

Φυσικά, έχω απομονωθεί από την οικογένειά μου, η οποία χαίρει άκρας υγείας, όπως όμως θα γινόταν με οποιαδήποτε ίωση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Την Παρασκευή θα εμφανιστεί στο Β΄ Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο συνάδελφός μου Αλέξανδρος Παπατσώρης και θα καταθέσει το θετικό μοριακό αποτέλεσμα”.

Ενημερώνει μάλιστα και όσους… κακεντρεχείς σπεύσουν να πουν ότι αποφεύγει τη δίκη του, επιδιώκοντας την αναβολή της, ότι “…το αίτημα ΟΜΩΣ που θα υποβάλει στο δικαστήριο θα είναι ΟΧΙ και ΕΠΟΥΔΕΝΙ η αναβολή αλλά ΜΟΝΟ η διακοπή της δίκης σε δικάσιμο πέραν του πενθημέρου από τη διάγνωση, με την ίδια σύνθεση. Λόγω της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης και του τεραστίου ενδιαφέροντος για τη δίκη αυτή, ο συνάδελφός μου θα υποβάλει στο δικαστήριο αίτημα να εξεταστώ εδώ στην οικία μου από ιατροδικαστή που θα οριστεί από αυτό, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά, αν και δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί σοβαρός άνθρωπος που θα διανοηθεί να αμφισβητήσει τίποτα από όλα αυτά. Ώστε απευθύνω αυστηρή προειδοποίηση προς όσους σκεφτούν και το κάνουν πράξη να τα αμφισβητήσουν. Η νομική απάντηση θα είναι άμεση και σκληρή.

Κάνω την ανακοίνωση αυτή από σήμερα γιατί γνωρίζω ότι γίνονται προετοιμασίες στην Αθήνα αλλά και σε όλη τη χώρα για να έρθει κόσμος έξω από το Εφετείο την Παρασκευή. Για την παρουσία αυτή θα εκδώσω όταν έρθει η ώρα ειδική ανακοίνωση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι με έχει συγκινήσει πολύ η κινητοποίηση αυτή. Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στο Εφετείο δεν θα έρθουν για να υποστηρίξουν έναν ακόμη επίδοξο πολιτικό. Αλλά έναν δικηγόρο, και μόνο δικηγόρο, που μάχεται είκοσι δύο μήνες τώρα να αποδείξει την Αλήθεια και να απαλλάξει τους Έλληνες από τα δεσμά της μεγαλύτερης Απάτης στην ιστορία του Έθνους, χωρίς να διεκδικεί θέσεις πολιτικές και ανταλλάγματα. Ώστε η αναγνώριση αυτή μόνο αδιάφορη δεν μου είναι”.

Η περίπτωση του Αντωνιάδη είναι η πρώτη που εφαρμόστηκε η νεα διάταξη για την διασπορά ψευδών ειδήσεων που εχει περιλάβει και την δημόσια υγεία στα προστατευόμενα αγαθά:

«Άρθρο 191 Διασπορά ψευδών ειδήσεων: Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «με την προτεινόμενη διάταξη συμπεριλαμβάνεται ρητά και η δημόσια υγεία, προσθήκη αναγκαία, καθώς, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού COVID19, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκτεταμένης διασποράς ειδήσεων και πρόκλησης ανησυχίας και πανικού στους πολίτες ιδίως για θέματα δημόσιας υγείας…».

Άρα ο δικηγόρος αντιμετωπίζει, σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, πλαίσιο ΄ποινής που φτάνει έως τα 5 χρόνια.

Ο ίδιος είχε επιχειρήσει από τα μέσα Δεκεμβρίου να μην γίνει η δίκη, επικαλούμενος διάφορα ένδικα μέσα για να «μπλοκάρει» τη διαδικασία. Είχε μάλιστα προαναγγείλει προσφυγή σε εισαγγελείς για μη διενέργεια της δίκης

Ειδικότερα, ζητούσε να απορριφθεί η δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών, και απειλούσε με μηνύσεις όπως εναντίον του εισαγγελέα για κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας.

Ενημέρωνε επίσης πως θα υποβάλει αίτηση εξαίρεσης εναντίον του, θα υποβάλει πειθαρχική αναφορά εναντίον του στη Γραμματεία της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, θα ενημερώσει εγγράφως την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και θα ετοιμάσει διεθνή καταγγελία.

Παρά την παραπομπή του σε δίκη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, που βάσει και των νέων διατάξεων μπορεί να καταδικαστεί έως και 5 χρόνια σε περίπτωση δε της κατ΄ εξακολούθησης διάπραξης του αδικήματος, ο ίδιος δεν έχει σταματήσει να αναφέρεται στον… δαιμονοποιημένο κορονοϊό.

«Πάμε στην απόλυτη κορύφωση!!» έλεγε προ ημερών, μιλώντας για τρομακτική υποκατάσταση της Δικαιοσύνης από το παρακράτος, ενώ αναφερόταν και σε όσα βρέθηκαν στα αρχεία του.

«Εγώ δεν αμφισβητώ τον ψηφιακό δίσκο; Σε ποιο χρόνο αναφέρονται οι εφέτες; Στο χρόνο της σύλληψης. Είναι λοιπόν απολύτως ψευδές ότι εγώ δεν αμφισβήτησα το περιεχόμενο του ψηφιακού δίσκου ! Ούτε τον αμφισβήτησα ούτε τον αποδέχθηκα!» είπε, λέγοντας πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο που είχε ένα… στικάκι που του παραδόθηκε.

Και συνέχισε: «Την έλλειψη ΑΠΟΜΑΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ κατήγγειλα, και για το λόγο αυτό άλλωστε μετά τη σύντομη “απολογία” μου ΜΗΝΥΣΑ τον εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψή μου ! Γιατί εκτός του ότι ζήτησε την απολογία μου επί μίας τηλεοπτικής εκπομπής χωρίς την εκ των ουκ άνευ αναγκαία απομαγνητοφώνηση αυτής, διέταξε τη σύλληψή μου ενώ αυτή δεν είχε κανένα απολύτως νόημα, αφού αμέσως μόλις επιβεβαιωνόταν η δικηγορική ιδιότητά μου θα επέστρεφα στο σπίτι μου. Σύλληψη για τη σύλληψη».