Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, προέβει σήμερα στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Δικαιώθηκε το παγκοσμίως φημισμένοπροϊόν της Μεσσηνίας, η επιτραπέζια ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ. Οι δικαστές του ΣΤΕ έκριναν ότι μόνο οι Μεσσήνιοι παραγωγοί ελιάς Καλαμάτας μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες τους την ένδειξη «Καλαμάτα». Οι υπόλοιποι παραγωγοί, ανά την επικράτεια, οφείλουν υποχρεωτικά να αναγράφουν ποικιλία «Ελιάς Καλαμών» καθώς και την περιοχή προέλευσης του προϊόντος τους. Αυτό αποφασίστηκε με την 1149/2022 απόφαση ΣΤΕ, κατόπιν αίτησης του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ). Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η απόφαση Αποστόλου, έτους 2018, συνεπώς αναγνωρίζεται η επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας ως ξεχωριστό ποιοτικό προϊόν, παραγόμενο στη Μεσσηνία.
Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο ΣΥΜΕΠΟΠ, στο φορέα που φέρει την ευθύνη της καταχώρησης του προϊόντος ως ΠΟΠτου Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» και στους φορείς που υποστήριξαν την προσπάθεια αυτή.
Εμείς ως Περιφέρεια από τότε που αναλάβαμε υποστηρίξαμε την πρωτοβουλία αυτή και συνεργαζόμενοι με τις υπηρεσίες και τους φορείς σχεδιάζουμε αρχικά να προχωρήσουμε τη διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών ήσσονος σημασίας του προϊόντος, ενώ στη συνέχεια ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εδαφική επέκτασή του σε όμορους νομούς. Ειδικότερα θεωρείται ότι υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να τεκμηριωθεί η επέκταση στη Λακωνία, Αρκαδία και νότια Ηλεία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουμε συνολική ποσότητα παραγόμενου προϊόντος πάνω από 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή πάνω από το 50 % της εγχώριας παραγωγής, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη εμπορική αξία με άμεση συνέπεια τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.
Θέμα: «Συνάντηση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ»
Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κ. ΣέρκοΧαρουτουνιάν, συναντήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022 ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία και του διευθύνοντα συμβούλου κ. Χατζηνικολάου. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα.
Εσπεριδοειδή Πελοποννήσου
Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν προβλήματα εσπεριδοειδών και την αντιμετώπισή τους,που έχουν διαπιστωθείστις Περιφερειακές Ενότητες Αργολίδας, Λακωνίας και Κορινθίας, όπου πολύ γρήγορα οι ερευνητές του ΕΛΓΟ που ασχολούνται με το θέμα θα καταθέσουν στην Περιφέρεια σχετική πρόταση ενεργειών και δράσεων (ασθένειες, ποικιλίες κλπ.)
Αμπελοοινικός τομέας
Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε θέματα που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα και πιο συγκεκριμένα την πιθανή συνεργασία με την ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου). Η διεπαγγελματική οργάνωση ζητά από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό καλλιεργειών και παραγωγής αμπελοοινικών προϊόντων, συγκριτικά με άλλες Περιφέρειες, να πάρει την πρωτοβουλία και να συντονίσει τις προσπάθειες για την εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού. Τέλος στην ανταλλαγή απόψεων αποφασίστηκε ότι θα απαιτηθεί η σε βάθος διερεύνηση και ιεράρχηση των διαρθρωτικών και λειτουργικών προβλημάτων της αμπελουργικής παραγωγής και της οινοποιίας.
ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτας στους όμορους νομούς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο οποίος τυχαίνει να διαχειρίζεται παρόμοια θέματα και ως καθηγητής του γεωπονικού πανεπιστημίου, ενημέρωσε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα αλλά μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ ΕΛΓΟ Δήμητρας και Περιφέρειας Πελοποννήσου.