Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε πριν από λίγο στον Δημήτρη Λιγνάδη τελική ποινή 12 χρόνια κάθειρξης για τους δύο βιασμούς. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία 4-3.
Ένας ένορκος, η πρόεδρος του δικαστηρίου και μια τακτική δικαστής διατύπωσαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να καταδικαστεί συνολικά σε 11 χρόνια κάθειρξη.
Νωρίτερα, το Δικαστήριο είχε αποφασίσει ποινή κάθειρξης 10 ετών με πλειοψηφία (4-3) για τον ένα βιασμό και κάθειρξης 5 ετών με οριακή πλειοψηφία (4-3) για τον δεύτερο βιασμό.
Σημειώνεται ότι η κάθειρξη των 5 ετών αφορά στον βιασμό του 17χρονου στην Επίδαυρο και είναι η μικρότερη που προβλέπεται. Η καταδίκη των 10 ετών αφορά στον βιασμό του 17χρονου στο σπίτι του σκηνοθέτη, στο Μεταξουργείο.
Υπενθυμίζεται ότι στον Δημήτρη Λιγνάδη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, ενώ ο εισαγγελέας είχε προτείνει κάθειρξη 12 ετών για κάθε πράξη. Συγκεκριμένα, ομόφωνα απερρίφθη το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ με πλειοψηφία 5-2 απερρίφθη το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.
Δημήτρης Λιγνάδης
Ποια ήταν η πρόταση του εισαγγελέα
Το δικαστήριο έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία τον Δημήτρη Λιγνάδη για τις δυο από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμών ανηλίκων ανδρών. Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Κων. Κουντριάς πρότεινε να κηρυχθεί ένοχος για τις τρεις περιπτώσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, υποστηρίζοντας πως η απουσία του τέταρτου καταγγέλλοντος από τη διαδικασία δημιουργεί αμφιβολίες για την αλήθεια των λεγομένων του, οι οποίες λειτουργούν υπέρ του κατηγορούμενου σκηνοθέτη.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλο, καταγωγή και στάτους κοινωνικό. Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί την διάπραξη των εγκλημάτων. Τα συγκεκριμένα θύματα λόγω και της ανηλικότητας τους, της καταγωγής και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωρισιμότητα και η λάμψη του κατηγορούμενου δεν αναιρούν την ανάγκη για ικανοποίηση της σεξουαλικής του ορμής».
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον των παθόντων. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε επαγγελματική εξέλιξη λόγω των γνωριμιών του».
Μάλιστα, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δημ. Λιγνάδη, ανάφερε ότι δεν έκανε χώρα καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του, αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός τους, κατά τον εισαγγελέα, δεν είναι αρκετός. «Δεν προκύπτει τέτοια κόντρα με το ΣΕΗ που να οδηγήσει στις κατηγορία» ενώ «δεν προέκυψε οργανωμένο σχέδιο για να στραφούν κατά της υπουργού πολιτισμού η οποία ουδέποτε έκανε αναφορά σε σκευωρία». Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις.
Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε μία εκτενή περιγραφή του τρόπου με τον οποίο ο κατηγορούμενος προσέγγισε τους καταγγέλλοντες, αναφερόμενος στη χρήση κάνναβης μετά από προτροπή του κατηγορούμενου, οι οποίοι ήταν στην πλειοψηφία τους ανήλικοι. Αποδόμησε δε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς, περιγράφοντας μία μία τις περιπτώσεις βιασμού που έχουν αποδοθεί στο Δημ. Λιγνάδη και τονίζοντας πως είναι «δικαιολογημένες οι διαφοροποιήσεις των παθόντων, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε μέχρι την καταγγελία».
Πριν από δύο εβδομάδες οι δικαστές άκουσαν τον 58χρονο κατηγορούμενο να αρνείται όσα του καταλογίζονται στη δικογραφία και όσα, πολλές φορές με δυσκολία και μεγάλη φόρτιση, περιέγραψαν στο δικαστήριο οι τρεις άνδρες που κατήγγειλαν ότι βιάστηκαν όταν ήταν ανήλικοι.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης στην απολογία του αρνήθηκε οποιαδήποτε πράξη βίας τού χρεώνεται στη δικογραφία, τονίζοντας πως δεν είχε ποτέ σεξουαλική σχέση με ανήλικο πρόσωπο. Η εκδοχή που από την πρώτη στιγμή της ποινικής υπόθεσης υποστηρίζει ο ηθοποιός, είναι πως είναι κατασκευασμένη.
ΒΙΑΣΜΟΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ ΔΙΚΗ ΛΙΓΝΑΔΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ