Μεσσηνίας

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Επιστημονική διημερίδα με τίτλο 200+1 χρόνια Μουσικής Επανάστασης διοργανώνει η Σχολή Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, το Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει κεντρικές ομιλίες το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου και ώρα 6μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, καθώς και αφιερωματική Συναυλία με ελληνική μουσική της προεπαναστατικής περιόδου την Κυριακή ώρα 8μμ στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας.
Στην διημερίδα εκτός των Ελλήνων μουσικολόγων, συμμετάσχουν επίσης καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ρουμανίας καθώς όπως δήλωσε ο διευθυντής της Σχολής κ. Κωνσταντίνος Σιάχος: “αφορμή για τη διαμόρφωση της διημερίδας, στάθηκε ένα ιστορικό γεγονός, τόσο τοπικής όσο και πανελλήνιας εμβέλειας, το οποίο πέρασε στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας… πρόκειται για μια μαρτυρία οικονομικής συνδρομής του Παπαφλέσσα στην έκδοση του πρώτου στα χρονικά εντύπου βιβλίου βυζαντινής μουσικής σημειογραφίας, γεγονός που συνετελέσθη κατά την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στις παραδουνάβιες ηγεμονίες για την οργάνωση του Επαναστατικού αγώνα… και αποτελεί το γεγονός μια ιδιαιτέρως συγκινητική μαρτυρία, αν αναλογιστούμε πως στα ταραχώδη χρόνια της σκλαβιάς, ο κολλυβογράμματος Έλληνας ραγιάς δεν ξέχναγε μήτε την ελευθερία του, μήτε την ταυτότητά του… λίγο πριν την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας θυμόταν ακόμη την Μουσική του και νοιάστηκε για την διάσωση και διάδοσή της… Η Μεσσηνία λοιπόν, τίθεται πλέον στο διεθνές μουσικό προσκήνιο, καθώς η μαρτυρία αυτή δίνει την ευκαιρία να φωτιστούν τόσο οι παλαιές όσο και οι σύγχρονες σχέσεις των Ελλήνων και Ρουμάνων μουσικών”.

Σχετικές αναρτήσεις

admin2020

Live Street Food Festival Πολυλόφου

admin2020

«Απόφαση Περιφερειακής Επιτροπής για το αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies