ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Δικαστές: Να διακοπεί η λειτουργία (κυρίως των ποινικών) δικαστηρίων και εισαγγελιών για ένα μήνα ενόψει της αλματώδους εξάπλωσης της μετάλλαξης “Ο”

Να διακοπεί η λειτουργία (κυρίως των ποινικών) δικαστηρίων και εισαγγελιών για ένα μήνα ενόψει της αλματώδους εξάπλωσης της μετάλλαξης “Ο” , στα πρότυπα των ΚΥΑ που ίσχυαν πριν τον Σεπτέμβριο του 2021, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα , οι αναρρωτικές άδειες δικαστικών λειτουργών είναι πλεον πολλές και τα αιτήματα αναβολής δικών πάρα πολλά, ζητούν δικαστές με δημόσια παρέμβασή τους.

Πρόκειται για παρέμβαση της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων, “Δικαστική Πρωτοβουλία” υπό την εφέτη Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία ουσιαστικά θέτει ζητήματα που αποτελούν καθημερινή συζήτηση στα δικαστήρια (κυρίως τα μεγάλα) σχετικά με τη λειτουργία τους. Δικαστές

Μόλις την περασμένη Πέμπτη αποφασίστηκε οριστικό, πλήρες άνοιγμα των δικαστηρίων, όπως λειτουργούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η απόφαση ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη που πήραν μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης , ο γ.γ του Υπουργείου , οι διοικήσεις των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Την ανάγκη λήψης μέτρων ενόψει του ανοίγματος των δικαστηρίων είχαν επισημάνει οι δικηγόροι «Οι διοικήσεις των δικανικών σχηματισμών οφείλουν να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής, διαρκής και απρόσκοπτη λειτουργία των Δικαστηρίων, ιδίως στη παρούσα χρονική περίοδο, που παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού, λόγω της μετάλλαξής του» σημείωναν.

Όπως αναφέρει η “ΟΜΑΔΑ ΕΝΔΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ” αποτελούμενη απο τους

Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτη

Κώστα Βουλγαρίδη, Εφέτη

Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη

Μάνο Φωτάκη, Ειρηνοδίκη

Μέλη του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Σχετικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον» και τη λειτουργία των Δικαστηρίων

Λαμβάνοντας υπόψη:

1. Την επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της νέας μετάλλαξης «Όμικρον», σύμφωνα με τα πορίσματα των επιστημόνων

2. Του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων

3. Του γεγονότος ότι ήδη από την πρώτη ημέρα πλήρους λειτουργίας των Δικαστηρίων, κατά το νέο έτος, ήτοι την 7-1- 2022, ανέκυψαν σοβαρές υπηρεσιακές δυσχέρειες στα Δικαστήρια λόγω αναρρωτικών αδειών Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών

4. Του γεγονότος ότι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα αιτήματα αναβολών εξαιτίας νόσησης από Covid των εν γένει παραγόντων της δίκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

5. Του γεγονότος ότι ο αριθμός των κρουσμάτων βαίνει αυξανόμενος και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων ο αριθμός των νοσούντων θα κορυφωθεί από τα μέσα του τρέχοντος μηνός και μετέπειτα

Αιτούμεθα, να επανεξετασθούν, άμεσα, τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσον αφορά τα Δικαστήρια και τις Εισαγγελίες της χώρας καθώς και η αναστολή της λειτουργίας τους στο πλαίσιο προηγούμενων ΚΥΑ και για χρονικό διάστημα ενός μηνός, που θεωρείται κρίσιμο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ειδικών επιστημόνων.

Την ίδια ώρα η Ομποσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.), επισημαίνει πως “δυστυχώς, η νέα χρονιά ξεκινά στον εργασιακό μας χώρο στα Δικαστήρια όλης της χώρας, με συνθήκες που μας δημιουργούν εύλογες ανησυχίες, δεδομένου ότι βρίσκεται σε έξαρση, σε ολόκληρη την επικράτεια, η εξάπλωση της μετάλλαξης «Ο» της πανδημίας του κορωνοϊού.

Και αφού είδαμε την αμετακίνητη – αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, όπου παρά τις φωνές των ειδικών, αποφάσισε να ανοίξει από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσφέροντας ως μοναδικό εφόδιο ένα 3ο σελφ τεστ και μόνο για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, όπως φαίνεται σειρά παίρνουν τα Δικαστήρια, όπου ξεκινά η πλήρης λειτουργία τους από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022, την ίδια στιγμή που τα καθημερινά κρούσματα κυμαίνονται από 35.000-50.000 ενώ οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις συνεχώς αυξάνονται! Και την ίδια στιγμή το Σύστημα της Δημόσιας Υγείας, το Ε.Σ.Υ. μένει απροστάτευτο, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσής του σε γιατρούς και νοσηλευτές!

Και βέβαια η ανησυχία μας δεν είναι χωρίς αιτία, αφού γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η απάντηση της κυβέρνησης απέναντι σ΄αυτή την «επίθεση του ιού», είναι να δημιουργήσει την «ανοσία της αγέλης». Και είχαμε ήδη το πρώτο δείγμα αυτής της λογικής, αφού την εβδομάδα αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά τα περισσότερα δικαστήρια της χώρας λειτούργησαν χωρίς υπηρεσία φύλαξης, δεδομένου ότι καθυστέρησε αδικαιολόγητα η υπογραφή των αποφάσεων παράτασης των υπηρεσιών φύλαξης, που μόλις προχθές 5/1/2022 άρχισαν να αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (1η απόφαση, 2η απόφαση και 3η απόφαση), ενώ και το σχετικό κονδύλιο που εγκρίνεται για την υπογραφή των συμβάσεων φύλαξης, αφορά σε τρεις (3) μόνο μήνες, δηλαδή μικρότερο χρόνο από τις αρχικές συμβάσεις.

Πέραν αυτού, στις 6/1/2022 ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης τις Διοικήσεις των μεγαλυτέρων Δικαστηρίων της χώρας (Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκης), καθώς και τους Προέδρους των αντιστοίχων Δικηγορικών Συλλόγων και τον Πρόεδρο του Δ.Σ.της Ο.Δ.Υ.Ε.. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η λήψη μέτρων για την λειτουργία των Δικαστηρίων από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022.

Από μέρους της Ο.Δ.Υ.Ε. ο Πρόεδρος του Δ.Σ. έθεσε ως αιτήματα για την ασφαλή λειτουργία των Δικαστηρίων από την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 τα εξής:

Α) Την άμεση έγκριση πίστωσης για φύλαξη σε όλα τα Δικαστικά κτήρια και τις Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, δεδομένου ότι στις δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες που υπέβαλαν αιτήματα. Τόνισε δε την αναγκαιότητα για μόνιμη καθιέρωση των υπηρεσιών φύλαξης, τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, όπου είναι συνεχής η συρροή μεγάλου πλήθους ατόμων. Η παριστάμενη στη σύσκεψη Υπηρεσιακή Γραμματέας κ.Γιαβή, διαβεβαίωσε ότι θα εγκριθεί πίστωση για υπηρεσίες φύλαξης 3μηνης διάρκειας, για όσες υπηρεσίες υποβάλουν αιτήματα.

Β) Την μερική αναστολή της λειτουργίας των Ποινικών Δικαστηρίων κατά το χρονικό διάστημα από 10-14/1/2022, δεδομένου ότι το ανωτέρω διάστημα συμπίπτει με την επιστροφή από τις διακοπές των εορτών, σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγειονομικά συγκυρία, με καθημερινή μεγάλη διασπορά κρουσμάτων κορωνοϊού.Στο αίτημα αυτό οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στη σύσκεψη καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ήταν αρνητικοί, παρά το γεγονός ότι συμφώνησαν με τους λόγους της ανησυχίας μας.

Γ) Την ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ τριών (3) σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα (από 10-14 Ιανουαρίου 2022) και δύο (2) σελφ τεστ για τις επόμενες εβδομάδες, σε όλους τους εργαζόμενους στα Δικαστήρια, κατά τη λογική ακριβώς που λαμβάνεται το ίδιο μέτρο για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τόνισε μάλιστα ότι η αναγκαιότητα αυτή είναι μεγαλύτερη για τα Δικαστήρια, δεδομένου ότι είναι ένα περιβάλλον με ανομοιογενή και συνεχώς μεταβαλλόμενη πληθυσμιακή σύνθεση σε σχέση με το περιβάλλον των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, πανεπιστήμια).

Δ) Την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ σε πλήρη επάρκεια, μέσων προστασίας και ειδικότερα μασκών υψηλής προστασίας (ΚΝ95), αντισηπτικού υγρού και γαντιών μιας χρήσης.

Ε) Σχετικά με την διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού μοριακού τεστ σε δικαστικούς υπαλλήλους και δικαστικούς λειτουργούς, που θεωρούνται ως «πιθανά κρούσματα», η Υπηρεσιακή γραμματέας κ.Γιαβή ανέφερε ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των Διαγνωστικών Κέντρων που αφορούν τους εργαζόμενους στα δικαστήρια Αθήνας,Πειραιά και Θεσσαλονίκης, όμως παραμένει σε εκκρεμότητα το αρχικό αίτημά μας για την ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΤΕΣΤ (σε δημόσιά ή ιδιωτικά εργαστήρια), στους εργαζόμενους στα δικαστήρια όλης της χώρας, που θεωρούνται ως «πιθανά κρούσματα».

Ως συμπέρασμα από τη σύσκεψη συνάγεται ότι, δεν υπήρξε από μέρους του Υπουργείου καμία σαφής δέσμευση για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων μας, παρά το γεγονός ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, δεν αντιπρότεινε κάτι διαφορετικό.

Το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ βρίσκεται σε εγρήγορση και θα συνεχίσει τις πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου, η πλήρης επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά τις εορτές, να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους και τους προσερχόμενους πολίτες”.

 

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies