31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν για τη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου και τα 195.000 ευρώ της ετήσιας αμοιβής και ζητούν να κατατεθεί το μνημόνιο συνεργασίας που προηγήθηκε της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του Οργανισμού.
Η συμφωνία υπογράφηκε προ ημερών μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (ΕυρΟΔΔ), που διευθύνει ο καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου στην Νομική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φλογαίτης.
Αντικείμενο της συνεργασίας, όπως αναφερόταν, είναι η επιστημονική υποστήριξη στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδιασμού και της εφαρμογής των πολιτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΧΔΙΚ.
Ωστόσο, σε ερώτησή του στη Βουλή που συνυπογράφεται και από άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, θέτει ζητήματα για τον τρόπο υλοποίησης της συμφωνίας αυτής και για το ποσό των 195.000 ευρώ το οποίο προβλέπεται για το 2021.
«Με βάση τη Συμφωνία Συνεργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεργαστεί με τον ΕυρΟΔΔ στην άσκηση σημαντικών αρμοδιοτήτων και θεμάτων που διαχειρίζεται, όπως οι συμπράξεις ΣΔΙΤ για την ανέγερση δικαστικών Μεγάρων, η διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων Νομικής Βοήθειας στο ΤΑΧΔΙΚ και η συνεπικουρία του Γραφείου νομοθετικής πρωτοβουλίας του υπουργείου!» αναφέρεται στην ερώτηση.
Αναφορά γίνεται και στο γεγονός πως στη συμφωνία «προβλέπεται επίσης μεταξύ άλλων και η κατ΄ ανάθεση απασχόληση κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού και συγκεκριμένα 8 αποφοίτων ΑΕΙ ή ΤΕΙ οικονομικής, λογιστικής και πληροφορικής.
Όπως σημειώνει ο κ. Ξανθόπουλος «με δεδομένο ότι οι 8 απασχολούμενοι φέρονται ότι θα ενεργούν για λογαριασμό του δημοσίου, ερωτάται μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης με ποια κριτήρια αποτιμήθηκε το οικονομικό ύψος της συμφωνίας συνεργασίας με τον ΕυρΟΔΔ στα 195.000 ευρώ ετησίως και πως θα αμειφθούν τα 8 άτομα που θα απασχοληθούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης με επιλογή του Οργανισμού».
Και ζητάει να κατατεθεί το μνημόνιο συνεργασίας που προηγήθηκε της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του ΕυρΟΔΔ.
Τι προβλέπει η συμφωνία
Σύμφωνα πάντα με τη συμφωνία συνεργασίας η υλοποίησή της ανέρχεται στα 195.000 ευρώ και βαρύνει το ΤΑΧΔΙΚ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί τμηματικά, ανά μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος του πρώτου μήνα από την υπογραφή της σύμβασης (9.12.2020) και παράλληλα επισημαίνεται ότι ο ΕυρΟΔΔ απαλλάσσεται από ΦΠΑ και λοιπούς φόρους. Ο χρόνος της συμφωνίας μπορεί να παραταθεί και πέραν του έτους.
Στην ίδια συμφωνία αναφέρεται ότι «η δημόσια πολιτική» που θα ακολουθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ θα καθορίζεται από κοινού από τον εκπρόσωπο του εν λόγω Οργανισμού και τον εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, στο πρώτο άρθρο της συμφωνίας αυτής, αναφέρεται ότι σκοπός της είναι «να επιτευχθεί ο κοινός τους στόχος της υλοποίησης των δημοσίων πολιτικών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του ΤΑΧΔΙΚ, ιδίως δε στους τομείς των συμπράξεων δημοσίου –ιδιωτικού τομέα, της νομικής υποστήριξης σε ζητήματα που άπτονται της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της προώθησης των ηλεκτρονικών διαδικασιών στη Δικαιοσύνη, της επίλυσης νομικών θεμάτων σχετικά με τα δικαστικά κτίρια προς τον σκοπό, μεταξύ άλλων, της συντήρησης και επισκευής αυτών, της υποβοήθησης για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων στο πλαίσιο χορήγησης νομικής βοήθειας, καθώς και της εν γένει επικουρίας για την άσκηση των προβλεπομένων στο άρθρο 22 του π.δ. 96/2017 αρμοδιοτήτων του Γραφείου Νομοθετικής Πρωτοβουλίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».
Προβλέπεται, επίσης, η συγκρότηση τριμελούς κοινής επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα συγκροτείται από δύο εκπροσώπους του υπουργείου Δικαιοσύνης και έναν του ΕυρΟΔΔ, αλλά μπορεί να «πλαισιώνεται και από ειδικό προσωπικό», ενώ «κάθε μέλος της κοινής επιτροπής παρακολούθησης μπορεί, κατά την κρίση του, να καλεί στις συνεδριάσεις υπηρεσιακά στελέχη του φορέα από τον οποίο έχει ορισθεί».
Όπως επισημαίνεται στη συμφωνία συνεργασίας οι αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής πρέπει να είναι αιτιολογημένες, να λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών και «δεσμεύουν όλους τους συμβαλλόμενους φορείς», ενώ οι λεπτομέρειες για την λειτουργία της θα καθοριστούν με απόφαση της επιτροπής αυτής.
Σημειώνεται ότι το ΤΑΧΔΙΚ είναι η δημόσια υπηρεσία που είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τις αμοιβές στους δικηγόρους που συμπαρίστανται δωρεάν (νομική βοήθεια) σε όσους πολίτες έχουν χαμηλό εισόδημα. Η καταβολή όμως των αμοιβών γίνεται με τόσο αργούς ρυθμούς που υπάρχουν δικηγόροι που από το έτος 2014 δεν έχουν λάβει την αμοιβή τους!
Δηλαδή, οι δικηγόροι που τιμούν το λειτούργημά τους δεν παίρνουν αμοιβές για παροχή των νομικών τους υπηρεσιών, η παραπάνω εταιρεία θα πληρώνεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα για υπηρεσίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “παντεσπάνι”…
ΠΗΓΗ: dikastiko.gr,