ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Εκτιμά ότι θα φτάσουμε τους 770 διασωληνωμένους και τους 70 θανάτους ανά ημέρα αρχές Φεβρουαρίου ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Ένα καλό και ένα κακό νέο υπάρχει για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης που αναθεώρησε τα μοντέλα του.

Ο καθηγητής από τη μία στέλνει αισιόδοξα μηνύματα σε σχέση με τον χρόνο κορύφωσης του υπάρχοντος κύματος της πανδημίας λόγω της παραλλαγής Όμικρον, από την άλλη προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν αρκετές επιπλέον ΜΕΘ στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ό, τι αναφέρει στο iatronet.gr ο καθηγητής, αν οι βασικές παράμετροι παραμείνουν ως έχουν (υψηλός αριθμός εμβολιασμού, εμβολιασμός παιδιών, τήρηση μέτρων, αυξημένος έλεγχος με τεστ), η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού θα συνεχιστεί για τις επόμενες μόνο δύο εβδομάδες, με μειωμένο ρυθμό σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Έπειτα, θα ακολουθήσει ταχεία αποκλιμάκωση, η οποία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή κράτησε και η εκτόξευση, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το ΕΣΥ θα χρειαστεί ενίσχυση

Ο καθηγητής σημειώνει ότι στο διάστημα, ωστόσο, που θα διαρκεί η αποκλιμάκωση, θα αυξηθεί σημαντικά η πίεση στο σύστημα Υγείας, το οποίο θα χρειαστεί επιπλέον ενίσχυση. Η εξέλιξη αυτή, μάλιστα, δεν λαμβάνει υπόψη τον αστάθμητο παράγοντα της πιθανής ανεπάρκειας του υγειονομικού προσωπικού λόγω νόσησης και καραντίνας, ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στο μοντέλο.

Η πρόβλεψη μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης προβλέπει:

  • Κορύφωση του εν εξελίξει κύματος στις 20 – 22 Ιανουαρίου, με 53.000 κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο (από περίπου 34.500 σήμερα).
  • Συνέχιση της αύξησης των νοσηλειών σε απλές κλίνες COVID-19, με κορύφωση τα 4.300 κρεβάτια στις 23-24 Ιανουαρίου, από περίπου 3.200 σήμερα.
  • Σταδιακή αύξηση των αναγκών σε ΜΕΘ (παρατηρείται ήδη τις τελευταίες μέρες) με κορύφωση στις 770 κλίνες στα τέλη Ιανουαρίου, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 625 σήμερα
  • Αύξηση και των θανάτων (επίσης άρχισε να φαίνεται), οι οποίοι μπορεί να φτάσουν στους 75 στις 7 με 8 Φεβρουαρίου, έναντι 67 σήμερα, σε εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Ο ρόλος των «Όμικρον» και «Δέλτα»

«Το μοντέλο δείχνει μια αύξηση που δεν μπορείς να πεις ότι θα φέρει μια κατάσταση εκτός ελέγχου, αλλά είναι σημαντική. Ναι μεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση, αλλά στο πρώτο διάστημα αυτής της αποκλιμάκωσης θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα Υγείας, τόσο από την ίδια την Όμικρον, όσο και από την «ουρά» της Δέλτα», ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας τον αστάθμητο παράγοντα την πιθανής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία λόγω νόσησης.

«Ομολογώ ότι αυτό δεν το έχουμε βάλει μέχρι τώρα δομικά στο μοντέλο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει μοιραία μείωση στην ποιότητα της φροντίδας υγείας. Και έτσι οι συντελεστές που υπολογίζουν το αποτέλεσμα της βαριάς νόσησης ίσως αμφισβητηθούν».

Από την ανάλυση του καθηγητή δεν επιβεβαιώνεται η ανησυχία ορισμένων επιστημόνων για πιθανή ανάδυση της λιγότερο μεταδοτικής αλλά περισσότερο νοσογόνου παραλλαγής Δέλτα μετά την υποχώρηση της «Όμικρον».

«Η ανοσία από την Όμικρον καλύπτει σε μεγάλο βαθμό και τη Δέλτα και θα εμποδίσει την πιθανή ανάδυσή της. Επιπλέον, η τρίτη δόση καλύπτει κυρίως τη Δέλτα και με κυτταρική ανοσία φυσικά καλύπτει και την Όμικρον», εκτιμά.

Για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης αποδίδει τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, στη μεγάλη υπευθυνότητα που επέδειξαν οι πολίτες στην περίοδο των γιορτών.

«Εγώ βλέπω πως πολύς κόσμος ακύρωσε πράγματα για την Πρωτοχρονιά και όσοι δεν ακύρωσαν δεν είχαν την άνεση που είχαν πιο πριν. Θα έχουμε ταχεία αποκλιμάκωση αν αυτή η στάση συνεχιστεί, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε υψηλό αριθμό εμβολιασμών, αν εμβολιαστούν και τα παιδιά και αν συνεχίσουμε να έχουμε πολλά τεστ», υποστηρίζει.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως η πρόβλεψη έχει συνυπολογίσει την επίδραση της επανέναρξης των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία εκτιμάται σε αύξηση περίπου 10% της διασποράς. Μια μικρή επιφύλαξη διατηρεί αναφορικά με τα πανεπιστήμια, με δεδομένο ότι σε αυτά βρίσκεται μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις ηλικίες που οδηγούν το πανδημικό κύμα.

«Εκεί εγώ θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχουμε μια μεγαλύτερη ευελιξία, να μπορούμε να κάνουμε ένα υβριδικό μοντέλο με δια ζώσης και εξ αποστάσεως μαθήματα. Νομικά όμως δεν μπορούμε, γιατί η κυβέρνηση έχει πει πως είναι νόμιμο μόνο το διά ζώσης», σημειώνει.

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies