Ενώπιον της Δικαιοσύνης η τέως πρόεδρος της Βολιβίας, Ζανίν Άνιες για υποκίνηση πραξικοπήματος

Δικαστής ζήτησε την προφυλάκιση για τέσσερις μήνες της τέως μεταβατικής προέδρου της Βολιβίας Ζανίν Άνιες και δύο υπουργών της κυβέρνησής της εν αναμονή της δίκης τους για “στάση” και “τρομοκρατία”, όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή μέσα ενημέρωσης.

Η Άνιες μεταφέρθηκε στη φυλακή Ομπράχες στη Λα Πας, ενώ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Ροντρίγο Γκουσμάν στη φυλακή Σαν Πέδρο, σύμφωνα με την εφημερίδα La Razon.

Η Άνιες, μαζί με τους πρώην υπουργούς Ενέργειας Ροντρίγκο Γκουσμάν και Δικαιοσύνης Άλβαρο Κοΐμπρα της κυβέρνησής της, κατηγορούνται για στάση, τρομοκρατία και συνωμοσία.

Η σύλληψη της Ανιές ήταν εντυπωσιακή, καθώς η πρώην “Πρόεδρος” είχε κρυφτεί μέσα σε ένα χάρτινο κουτί και ετοιμαζόταν να διαφύγει στην Κολομβία.

Ο εισαγγελέας Χάρολντ Χαραντίλια δήλωσε πως οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν συμμαχικές δυνάμεις ασφαλείας για να εξωθήσουν σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο Έβο Μοράλες μετά από τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2019 και «κατασκεύασαν» γεγονότα στο πολιτικό κενό που ακολούθησε για να τοποθετήσουν την Άνιες μεταβατική πρόεδρο.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκιση της Άνιες και των υπουργών για έξι μήνες, εν αναμονή της δίκης τους, επικαλούμενος κίνδυνο διαφυγής της κατηγορουμένης τέως προέδρου, καθώς όπως είπε, είχε «επιδέξια κρυφτεί» στο σπίτι ενός γείτονα στην κεντρική πόλη Τρινιδάδ όταν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής το Σάββατο.

Σύμφωνα με ένα ένταλμα σύλληψης που περιήλθε σε γνώση του Reuters, καταζητούνται επίσης αρκετοί άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης Άνιες μαζί με στελέχη της αστυνομίας, του στρατού και της αντιπολίτευσης.

Οι συλλήψεις και οι απαγγελίες κατηγοριών κατά μελών της πρώην συντηρητικής κυβέρνησης αποτελούν μια απότομη αλλαγή πορείας από τον πρόεδρο Λούις Άκρε, ο οποίος είχε δεσμευτεί να «ανοικοδομήσει και να σταθεροποιήσει» τη χώρα όταν το κόμμα του Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές ξανά τον περασμένο Οκτώβριο.

Μετά τις προεδρικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2019, στις οποίες ο Μοράλες διεκδικούσε μια τέταρτη θητεία, η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία, λόγω της σύγχυσης που επικράτησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Ακολούθησε έκρηξη βίας σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών. Στις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άνθρωποι.

Με φόντο τις συνεχείς διαδηλώσεις, η αστυνομία αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές και ο στρατός απέσυρε τη στήριξή του στον Μοράλες ο οποίος τελικά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και αυτοεξορίστηκε, αρχικά στο Μεξικό και κατόπιν στην Αργεντινή. Επέστρεψε στη Βολιβία μετά τη νίκη του Λούις Άκρε, στενού συμμάχου του, στις προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2020.

Οι υποστηρικτές του MAS λένε πως ο Μοράλες δημιούργησε μια ατμόσφαιρα πολιτικής σταθερότητας άνευ προηγουμένου τα 13 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία κι έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Η φτώχεια στη Βολιβία έπεσε κάτω από το 40%. Καταγγέλλουν επίσης ότι στη συντηρητική παράταξη ηγούνται ρατσιστές λευκοί και μεστίσο, που αδιαφορούν για τον μεγάλο αυτόχθονα πληθυσμό.

Η κυβέρνηση υπό την Άνιες εξάλλου κατηγορείται πως χειρίστηκε άσχημα την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού (8.400 νεκροί επισήμως), πως επιδόθηκε σε σκληρή καταστολή των υποστηρικτών του Μοράλες, αλλά και πως διέθρεψε φαινόμενα διαφθοράς.

Οι καταγγελίες για νοθεία στις περυσινές εκλογές, που ώθησαν την Άνιες στην εξουσία, έχουν αμφισβητηθεί από στατιστικολόγους, οικονομολόγους και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.