ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Εξαγγέλθηκε πρόγραμμα επιδότησης συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης

Στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να ενεργοποιηθεί μία ακόμη ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα υποδεχτεί αιτήσεις για φωτοβολταϊκά παραγωγής ρεύματος.

 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιδοτεί την τοποθέτηση συνολικά 250.000 φωτοβολταϊκών στέγης από τα οποία 150.000 σε νοικοκυριά και από 50.000 σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Δεδομένου πάντως ότι ακόμη και η τοποθέτηση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών, ποια δίοδος υπάρχει για τα φωτοβολταϊκά στέγης;

Συστήνεται ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να μπει ένα φ/β στην ταράτσα, με την παραγόμενη ενέργεια να διαμοιράζεται σε όσους συμμετέχουν στην ενεργειακή κοινότητα.

Σύμφωνα με το νόμο οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές τουλάχιστον 5 διαμερισμάτων μπορούν να συστήσουν ενεργειακή κοινότητα για το σκοπό αυτό.

Για παράδειγμα εάν εγκαταστήσουν 5 διαμερίσματα ένα σύστημα 10kwp με ετήσια ενέργεια 15.500KWh με κόστος αγοράς του συστήματος περίπου 12.000 ευρώ θα υπήρχε μια εξοικονόμηση χρημάτων περίπου 300-400 το χρόνο για κάθε νοικοκυριό.

Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει η πρόβλεψη στο νόμο για virtual net metering για ιδιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η δυνατότητα δηλαδή να εγκαταστήσει κάποιος σε ένα ιδιόκτητο οικόπεδο όπου δεν είναι και η κατοικία ένα φ/β σύστημα και η παραγόμενη ενέργεια να μπορεί να συμψηφίζεται με την κατανάλωση ενέργειας που έχει στο σπίτι του.

Ό λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές από τον ΔΕΗΔΔΗΕ για να υποδεχτεί την ισχύ από την περιοχή που είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο REPowerEU, όπου υπογράμμιζε τον ρόλο της ηλιακής ενέργειας με σκοπό τον διπλασιασμό της ηλιακής φωτοβολταϊκής ισχύος έως το 2025 και την εγκατάσταση 600 GW έως το 2030.

Τονίζεται ακόμη η αναγκαιότητα τοποθέτησης ηλιακών στεγών με σταδιακή θέσπιση νομικής υποχρέωσης εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών σε νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια και νέα κτίρια κατοικίας.

Σχετικές αναρτήσεις

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

admin2020

Καθοριστική πρωτοβουλία Αυγενάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βάζει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

admin2020

Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies