Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τα επικίνδυνα κτίρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) Ασπροχώματος Καλαμάτας, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:

«Η κατάσταση στα κτίρια της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ) στο Ασπρόχωμα είναι εξοργιστική και απαράδεκτη και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ακόμα και για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των ανέργων αλλά και των σπουδαστών στις σχολές μαθητείας ΕΠΑΣ.

Συγκεκριμένα, η κατάσταση του κτιρίου συνολικά είναι άκρως επικίνδυνη. Τόσο στις υπηρεσίες που εξυπηρετούν καθημερινά όλους τους ανέργους της Καλαμάτας, όσο και στα κτίρια που λειτουργούν οι σχολές μαθητείας ΕΠΑΣ με 100άδες μαθητές. Χαρακτηριστικό είναι, ότι καταγγελίες εργαζομένων αναφέρουν πως υπάρχουν ακόμα φθορές από τον σεισμό του 1986, ενώ καθημερινά πέφτουν σοφάδες, οι οπλισμοί είναι εκτεθειμένοι και σκουριασμένοι – αλλοιωμένοι. Οι αντιδράσεις εργαζομένων, εκπαιδευτικών και μαθητών είναι δικαιολογημένες και αναγκαίες.

Η υποβάθμιση των κτιρίων του Ασπροχώματος είναι διαχρονική. Η υποβάθμιση συνολικά του ΟΑΕΔ και των υπηρεσιών του αποτελεί συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων. Έχουν μετατρέψει με νόμους τον Οργανισμό σε έναν dealer κατάρτισης, με προγράμματα εργασίας, βραχύβιας διάρκειας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και την προστασία των ανέργων. Το 2022 με νόμο της κυβέρνησης μετέτρεψαν πλήρως τον ΟΑΕΔ από φορέα προστασίας των ανέργων, που χρηματοδοτείται από το υστέρημα των εργαζομένων, σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης.

Είναι εμφανές πως οι ασφαλείς υποδομές που αφορούν του εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, τους χιλιάδες ανέργους που εξυπηρετούνται, τους χιλιάδες σπουδαστές δεν είναι προτεραιότητα της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αντίθετα, η ζωή και η ασφάλειά τους θεωρείται κόστος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα λάβει για:

– Άμεση μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών σε ασφαλή κτίρια, μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών και των σχολών.

– Πλήρη και άμεση αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

– Σύγχρονο κτίριο για τη μαθητεία με όλο τον απαραίτητο εργαστηριακό εξοπλισμό».