ΑργολίδοςΑρκαδίαςΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίας

Ερμηνευτική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών επί του άρθρου 67 του v. 4735/2020 περί της ευθύνης αιρετών

Με επεξηγηματική τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρινίζεται ποιους αφορά το άρθρο 67 σχετικά με τις ευθύνες αιρετών, το οποίο περιλαμβάνεται στον πρόσφατα εγκεκριμένο από τη Βουλή vόμο 4735/2020.
«Μετά από την ερμηνευτική διάταξη θεωρώ ότι υπάρχει κάλυψη και ως εκ τούτου αποσύρεται το θέμα από την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ» σχολίασε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, μετά την επεξηγηματική τροπολογία που υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Η τροπολογία έχει ως εξής:
«Αρθρο 68
Ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 67 του v. 4735/2020
Η αληθής έννοια του άρθρου 67 του ν. 4735/2020 (Α’ 197) καταλαμβάνει
αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις που έχουν ελεγχθεί από τις Υπηρεσίες
Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και το Ελεγκτικό Συνέδριο έως τη λήξη του προληπτικού ελέγχου και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους από τους ΟΤΑ Α’ και B’ βαθμού, εκτός εάν τα πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρω άρθρου προκάλεσαν δολίως τη θεώρησή τους ή εάν διαπιστωθεί έλλειμμα ύστερα από κατασταλτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ή των ελεγκτικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Οπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπ’ αριθμ. 489/48 βουλευτικής τροπολογίας και η οποία ενσωματώθηκε στο άρθρο 67 του ν.4735/2020, ‘δαπάνες οι οποίες εκτελέστηκαν τόσο βάσει ενταλμάτων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, όσο και από τους ίδιους τους ΟΤΑ και ελέγχθηκαν προληπτικώς από το Ελεγκτικό Συνέδριο … πρόκειται για δαπάνες η πληρωμή των οποίων κρίθηκε νόμιμη…’.

Προς άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας, με την παρούσα ρύθμιση, ορίζεται με τρόπο μη επιδεχόμενο καμίας αμφισβήτησης ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο δαπάνες οι οποίες θεωρήθηκαν από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και το Ελεγκτικό Συνέδριο και κρίθηκαν νόμιμες πριν την πληρωμή τους. Η αληθής έννοια της ως άνω διάταξης συνίσταται στο ότι, δεδομένου του τεκμηρίου νομιμότητας της δαπάνης, όσον αφορά τόσο τους αιρετούς, όσο και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ που έλαβαν μέρος στη διαχειριστική διαδικασία διενέργειάς της, δεν γεννάται τυχόν δημοσιονομική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη για αυτήν καθ’ εαυτήν την πληρωμή της δαπάνης. Ως εκ τούτου, η ποινική δίωξη αιρετών και υπαλλήλων των ΟΤΑ για την
πληρωμή δαπανών που έλαβε χώρα μετά τη θεώρηση των οικείων ενταλμάτων πληρωμής, αντιβαίνει στην ασφάλεια του δικαίου και στην αρχή της νομιμότητας, εκτός βεβαίως εάν εμφιλοχώρησαν δόλιες ενέργειες των Ιδίων προς τον σκοπό της θεώρησής τους».

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΟΤΑΜΟΔΙΑΣΧΙΣΗ ΚΡΑΘΙΔΟΣ- ΑΧΑΪΑ- ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΕΣΟΡΡΟΥΓΙΟΥ -ΚΥΡΙΑΚΗ

admin2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε περιοχές NATURA

admin2020

«Συναντήσεις εργασίας για την παρακολούθηση και καταγραφή αλιευτικών δραστηριοτήτων»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies