ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

ΗΠΑ: Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι μας πρέπει να τα βρουν αναμεταξύ τους – Κραυγαλέα ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Το «καυτό» ερώτημα αν «Θα πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο πλευρό ενός από τα μέρη σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, έθεσε το Anadolu σε αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συγκεκριμένα στην Έρικα Όλσον βοηθό υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η απάντηση ήταν χαρακτηριστική των ίσων αποστάσεων που εκδηλώνουν ανά πάσα στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία οι ΗΠΑ:

Ερώτηση: Φαίνεται ότι η Αθήνα ενθαρρύνεται από τις στρατιωτικές δεσμεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ προκαλεί την Τουρκία. Από την άποψη αυτή, ακολούθησε σκληρή κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Τουρκία. Πώς εξηγούν οι ΗΠΑ αυτή την πολιτική, η οποία έχει αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ; Θα πάρουν θέση οι ΗΠΑ στο πλευρό ενός από τα μέρη σε μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση;

Απάντηση: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Τουρκία, κατέστησα σαφές ότι εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για ν’ αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις που θέτει η σοβαρή απειλή της Ρωσίας για την περιφερειακή ασφάλεια.

»Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία μοιράζονται τον ίδιο στόχο που είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

Η συνεργασία μας με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία και την Ελλάδα, αφορά την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και την εμβάθυνση των κοινών δυνατοτήτων της συμμαχίας.

Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Τουρκία και την Ελλάδα καθώς και η παρουσία μας στο Αιγαίο ενισχύουν το ΝΑΤΟ και μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

»Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο με την Τουρκία όσο και με την Ελλάδα και καλούμε τους συμμάχους μας να απόσχουν από πρακτικές κλιμάκωσης. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι ουσιαστικοί και σημαντικοί σύμμαχοι και φίλοι των Ηνωμένων Πολιτειών.

»Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των δύο χωρών και θέλουμε να επιλύσουν αυτές τις διαφορές εποικοδομητικά μέσω του διαλόγου, όπως στο παρελθόν.

Ερώτηση: Οι ΗΠΑ ήραν ορισμένους περιορισμούς στην «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση η Τουρκία)  και άνοιξαν την πόρτα για πωλήσεις όπλων και συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε αμερικανικά όπλα και συμβούλους στο «Νησί»; Ανησυχείτε για τις προκλητικές συνέπειες αυτού του γεγονότος στην τουρκική πλευρά;

Απάντηση: Η απόφαση αυτή δεν υποδηλώνει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για λύση στην Κύπρο. Οι πιθανές πωλήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσουν να εξετάζονται κατά περίπτωση για την υποστήριξη των στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής και της εθνικής μας ασφάλειας.

»Το υπουργείο μας εξετάζει τη συμμόρφωση με αυτούς τους όρους κάθε χρόνο. Όπως με την Τουρκία, στοχεύουμε σε μια ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα περιοχή όπου θα συνεργαζόμαστε ενάντια στην επιθετική στάση της Ρωσίας.

Ερώτηση: Οι προϋποθέσεις για την πώληση των F-16 στην Τουρκία αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Πώς αξιολογείτε αυτή την εξέλιξη; Ποια είναι τα σημεία που σας κάνουν αισιόδοξη ή απαισιόδοξη γι’ αυτό το θέμα;

Απάντηση: Η Τουρκία είναι ένας από τους μακροβιότερους και σημαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της των F-16.

»Υπάρχουν βαθιές και δυνατά ριζωμένες σχέσεις άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και η διατήρηση της διαλειτουργικότητάς της στο ΝΑΤΟ παραμένει ως προτεραιότητα.

»Μ’ ενθαρρύνει να δω ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη για άλλη μια φορά να συνεργαστεί μαζί μας σ’ αυτό το θέμα».

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΙΝΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

admin2020

Παράταση για την απλή χρήση αιγιαλού από τις τουριστικές επιχειρήσεις, ζητά ο Π. Μαντάς»

admin2020

Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας στη Ξάνθη με επικεφαλής τον Υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα.

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies