ΜεσσηνίαςΠολιτική

«Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο και ρόλο για το μέλλον τους»

Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και π. Yπουργών Εσωτερικών, Aλέξη Χαρίτση και Πάνου Σκουρλέτη

«Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν λόγο και ρόλο για το μέλλον τους»

Με τη μεταρρύθμιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναβάθμισε τον ρόλο και την αυτονομία των τοπικών κοινοτήτων, ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών και ειδικά των νέων ανθρώπων της Περιφέρειας, στηρίζοντας αποφασιστικά την ανάπτυξη της υπαίθρου. Με το σύνολο των αρμοδιοτήτων των κοινοτήτων να ασκείται πλέον από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο από τους ίδιους τους πολίτες της κοινότητας όργανο, που αποτύπωνε τους πραγματικούς συσχετισμούς και τη βούληση του εκλογικού σώματος της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η σπουδή του πρώην ΥΠΕΣ κου Θεοδωρικάκου να καταργήσει όλες τις ευεργετικές διατάξεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», που αφορούσαν τις δημοτικές κοινότητες, στερώντας την αυθεντική έκφραση της φωνής των κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια και επαναφέροντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο του παρελθόντος, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντισυνταγματικότητα να συνίσταται σε νόθευση της λαϊκής βούλησης, σύμφωνα με το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τώρα, λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας των αιρετών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση αναγκάζεται σε συμμόρφωση με τις ρυθμίσεις του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι», που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής Κοινότητας άνω των τριακοσίων κατοίκων από το σύνολο των μελών του συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας με την κατάργηση της αυτονομίας και ουσιαστικά της ύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων, που θεσπίστηκε με τον ν. 4804/2021 της κυβέρνησης της ΝΔ, όπου καταργήθηκε η 3η ξεχωριστή κάλπη και περιορίστηκε ο αριθμός των τοπικών συμβούλων.

Η νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα επαναφέρει όλες εκείνες τις ευεργετικές διατάξεις που θα ενισχύσουν την άμεση και αποφασιστική έκφραση των τοπικών κοινωνιών στα δημοτικά συμβούλια. Για να αποκτήσουν ξανά οι τοπικές κοινωνίες αποφασιστικό λόγο και ρόλο για το μέλλον του τόπου τους.

Σχετικές αναρτήσεις

Στις εργασίες του συνεδρίου λήξης του προγράμματος INITIATION ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχη Χρήστος Λαμπρόπουλος

admin2020

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies