Μεσσηνίας

Η Μεσσήνη αναβίωσε με επιτυχία το έθιμο «Τα ριζικάρια του Κλήδονα και οι φωτιές του Αϊ-Γιάννη»

Το παραδοσιακό έθιμο ‘’Τα ριζικάρια του Κλήδονα και τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη’’ θα αναβιώσει στης ‘’Σπύραινας το πηγάδι’’ την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018, αλλά λόγω των εκλογών αναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε την επόμενη Κυριακή στις 3 Ιουλίου στις 20:30 το βράδυ.

Η αναβίωση του εθίμου που αποτελεί εκδήλωση των Τμημάτων Εκμάθησης Χορού του Δήμου Μεσσήνης, θα πραγματοποιηθεί στη Συνοικία “Νέος Κόσμος” της Μεσσήνης στην οδό Καποδιστρίου.

Η 24η Ιουνίου, εορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά, ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Το προσωνύμιο «Κλήδονας» προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κλήδων» που σημαίνει προγνωστικός ήχος και χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τον συνδυασμό των τυχαίων και ασυνάρτητων λέξεων κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής.

Ουσιαστικά ο «Kλήδονας» σχετίζεται με μια λαϊκή μαντική διαδικασία, η οποία λέγεται ότι αποκαλύπτει στις άγαμες κοπέλες την ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου.

Στην αναβίωση του εθίμου παραβρέθηκε πάρα πολύς κόσμος ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχοι του δήμου Μεσσήνης και δημοτικοί σύμβουλοι

Δείτε το Βίντεο που ακολουθεί

Σχετικές αναρτήσεις

Συνελήφθη για φυτεία 135- δενδρύλλια κάνναβης

admin2020

Με λαμπρότητα εορτάστικε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής Μαυρομάτι Πάμισου

admin2020

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στην Μεσσήνη !!!

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies