Ψηφίστηκε απόψε στην Ολομέλεια της βουλής, από τους κυβερνητικούς βουλευτές, η κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ η οποία προβλέπει το «νόμιμο» δικαίωμα του εργοδότη να αναγκάζει τον εργαζόμενο που έχει αρρωστήσει με κορονοϊο, να δουλεύει με τηλεργασία από το σπίτι του, αλλά και την τιμωρία των εργαζόμενων γονιών που παίρνουν ειδική άδεια για να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν με κορονοϊο, με πετσόκομμα του μισθού τους κατά 50%. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η ειδική άδεια των 5 ημερών θα δίνεται με την προϋπόθεση ότι οι δύο εργάσιμες μέρες θα θεωρούνται κανονική άδεια και άρα θα αφαιρούνται από αυτή.
Οι εργαζόμενοι γονείς κατά την «ειδική άδεια» 3 ημερών θα υποστούν περικοπή μισθού 50% (!), ενώ για την 4η μέρα που θα αναγκαστούν να λείψουν, θα καλυφθεί 100% από τον ΕΦΚΑ (δηλ. από τους ασφαλισμένους), κάτι που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως …βελτίωση, αφού το αρχικό κείμενο προέβλεπε κόψιμο του μισού μισθού και για τις 4 μέρες. Πέρα από το χαράτσι, δηλαδή τη μείωση κατά 50% του μισθού που επιβάλλεται σε γονείς οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους, το «μάξιμουμ» που αυτά δικαιούνται να αρρωστήσουν είναι …4 μέρες!
Ο υπουργός Εργασίας υπεραμυνόμενος της τροπολογίας ανέφερε ότι στηρίζεται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που εφαρμόστηκε «από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν», καρφώνοντας για μια ακόμα φορά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία και από την πρώτη στιγμή απαίτησε την απόσυρσή της. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι «είχατε, δεν είχατε, βρήκατε πάλι τον τρόπο να κάνετε και άλλο ένα «δωράκι» στην εργοδοσία από τη χασούρα που προκύπτει σε συνθήκες πανδημίας, με αυτή την επαίσχυντη τροπολογία που καταθέσατε. Αυτό είναι αθλιότητα, είναι βαρβαρότητα».
Η κυβέρνηση νομοθετεί τους εκβιασμούς των εργοδοτών που λένε στους εργαζόμενους «πάρε “Ντεπόν” κι έλα στη δουλειά», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε ότι η τροπολογία αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει «πρόχειρα», αλλά με μακροπρόθεσμη προοπτική, καθώς τα μέτρα αυτά ήρθαν για να μείνουν, όπως το σύνολο των αντεργατικών μέτρων.