ΜεσσηνίαςΠολιτική

ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΣΑ ΕΡΩΤΗΣΗ για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς   :           Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο,

Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα,

Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Θέμα   :           Επιπτώσεις δημιουργίας κέντρου εκπαίδευσης πιλότων

μαχητικών αεροσκαφών στη Μεσσηνία.

…………………………………………………………………………………

 

Όπως είναι γνωστό, πρόσφαταεγκρίθηκεπρόγραμμα ύψους 1,37 δις ευρώ, για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μίσθωσης και με τη διαδικασία της Διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ, βάσει της σχετικής επιλογής της ισραηλινής εταιρείαςELBIT.

Η διαρκώς αναβαθμιζόμενη στρατιωτική συνεργασίατης χώρας μας με το Ισραήλ, έχει σοβαρές προβληματικές πτυχές, ιδίως αφού το Ισραήλ εφαρμόζει πολιτική διαρκούς παραβίασης των κανόνων διεθνούς δικαίου και αρνείται κάθε δημοκρατική και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού ενώ, επίσης, δεν εφαρμόζει  τις αποφάσεις  του ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Όσον αφορά στο κέντρο εκπαίδευσης, εκφράζονται ήδη σοβαρές ενστάσεις στην τοπική κοινωνία και τη θεσμική εκπροσώπησή της, αφού οι αυξημένες στρατιωτικές εκπαιδευτικές  πτήσειςθα εμποδίζουν σημαντικά  τη λειτουργία τουπολιτικού αεροδρομίου“Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”αλλά και τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής, που έχει προσανατολισμό ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα .

 

Επίσης, εκφράζεται η ανησυχία ότι  η μετατροπή του στρατιωτικού αεροδρομίου σε κέντρο εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών θα επανενεργοποιήσει και τοΠεδίοΒολής Σχίζας, με καταστρεπτικές συνέπειες για την εκεί περιοχή, που έχει χαρακτηρισθείNATURA καιανήκει στον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου – Κυθήρων. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει οικοτόπους  με ποικιλόμορφες θίνες, προερημικές λόχμες και φρύγανα, κατακλυζόμενα σπήλαια και μερικώς κατακλυζόμενα θαλάσσια σπήλαια, καθώς και δάση ελιάς, κουμαριάς  και χαρουπιάς. Εκεί συναντώνται πλήθος αμφίβιων – ερπετών,  29 σημαντικά είδη  σπονδυλωτών (εκτός από πτηνά), μεταξύ των οποίων η μεσογειακή φώκια Monachus monachus και η θαλασσοχελώνα Caretta caretta,  που αποτελούν είδη προτεραιότητας. Επίσης, οι συγκεκριμένοι οικότοποι έχουν σημαντικόρόλο στη μεταναστευτική διαδρομή των πτηνών στην Ελλάδα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

Ενόψει της δημιουργίας και λειτουργίας διεθνούς  κέντρου εκπαίδευσης πιλότων μαχητικών αεροσκαφών,

  1. Πως θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό πολιτικών αεροσκαφών, αλλά και η αναγκαία  αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός του;
  2. Υπάρχει προοπτική επανενεργοποίησης του Πεδίου Βολής Σχίζα, με όλες τις αντίστοιχες καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

 

……………………………………..

Σοφία Σακοράφα

 

Σχετικές αναρτήσεις

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στη παραλία της Μπούκας στην Μεσσήνη

admin2020

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρομποτικής | Δημήτρης Πτωχός: «Ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που προάγουν την εκπαίδευση, την τεχνολογία και την ανάπτυξη»

admin2020

Στην 11η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies