ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικά

Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας: Αυξήσεις θα φέρουν τα νέα τιμολόγια

Ηλεκτροσόκ περιμένει εκατομμύρια νοικοκυριά από την αρχή του 2024, όταν και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων τιμολογίων για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας σε ανακοίνωση.

Από 1.1.2024, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς, με την ονομασία «Μηχανισμός Διακύμανσης», όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.

Έτσι, αναμένεται νέα εκτόξευση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα συμπαρασύρει και το κόστος όλων των βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Με βάση το νέο σύστημα, καθιερώνονται 4 κατηγορίες με διαφορετικό χρώμα (κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί, πράσινο) ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε νοικοκυριό.

Είτε στην επιλογή της σταθερής γνωστής τιμής που θα είναι και υψηλότερη, είτε σε αυτή με τη γνωστή τιμή βάσης και την προσθήκη του μηχανισμού διακύμανσης (ρήτρα), είτε στη μεταβολή της τιμής ανάλογα με την τιμή χονδρεμπορικής αγοράς

Οι επιλογές που διατίθενται στους καταναλωτές δημιουργούν ένα επίπλαστο δικαίωμα στην επιλογή, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις εξασφαλίζεται η κερδοφορία των εταιρειών – παρόχων και προμηθευτών. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν για ακόμα μια φορά να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την αύξηση των τιμολογίων στη δήθεν «λάθος επιλογή» του καταναλωτή.

Η όλη τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν είναι τίποτα παραπάνω από τη διασφάλιση της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων πάνω στην αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών. Τα φούμαρα των κυβερνητικών στελεχών περί ανταγωνισμού και πράσινης ενέργειας που θα οδηγήσουν σε πτώση των τιμών, δεν πείθουν κανένα. Έχουμε βιώσει τι σημαίνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς και το Χρηματιστήριο Ενέργειας στο πετσί μας. Τα τελευταία 15 χρόνια που δραστηριοποιούνται πλήθος προμηθευτών στην αγορά δεν είδαμε ο «ανταγωνισμός» μεταξύ τους να ρίχνει τις τιμές. Αντιθέτως έχουν εκτοξευτεί.

Μέσα λοιπόν από αυτό το πολύχρωμο πακέτο χρεώσεων ένα είναι το σίγουρο. Εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά θα βουλιάξουν πιο βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια, στην παγωνιά και την πείνα. Μαθηματικοί τύποι και αλγόριθμοι, αποτυπώνουν τον τζόγο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσε η ΝΔ, στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κομμένοι και ραμμένοι έτσι ώστε να θωρακίζουν τα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ των ενεργειακών ομίλων, που κάνουν πάρτι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Σοκάρουν και προκαλούν τα τεράστια κέρδη και οι εξαγορές που ανακοινώνουν οι εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στον κλάδο βιώνουμε τη νέα κανονικότητα. Συλλογικές Συμβάσεις τείνουν να εξαφανιστούν, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, με εκτίναξη της εντατικοποίησης της εργασίας με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».

Απέναντι στα κέρδη τους πρέπει να απαντήσουμε μαζικά, διεκδικητικά, μαζί με όλους αυτούς που πλήττονται από αυτή την πολιτική, τα λαϊκά στρώματα, τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Καμία αύξηση στο ρεύμα.

  • Εδώ και τώρα μείωση στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και πετρελαίου θέρμανσης.
  • Κανένα σπίτι και μικρή επιχείρηση χωρίς ρεύμα. Να σταματήσουν όλες οι αποκοπές ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies