Η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Protection Scheme (APS) σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, προσθέτουν, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκεται σε καμία περίπτωση για Bad Bank.
Σύμφωνα με το σχέδιο, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με βάση το οποίο οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» κάποια από τα «κακά» δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους, τόνιζε το ξένο δημοσίευμα.
Με δεδομένο ότι ο σχεδιασμός, που βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, προβλέπει τη «μεταφορά»15- 20 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων στις Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (Asset Protection Schemes), υπολογίζεται ότι οι απαιτούμενες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου θα φτάσουν στα 5-6 δισ. ευρώ ήτοι στο 30%. Για το ποσό αυτό θα «δεσμευθούν» αντίστοιχα κεφάλαια από το περιβόητο buffer («μαξιλάρι»).
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία του σχεδιασμού και της έγκρισης από την Κομισιόν ενός τέτοιου «εργαλείου» είναι χρονοβόρα, αφού απαιτούνται 6-9 μήνες. Οι ίδιες πηγές παρατηρούν, πάντως, ότι εφόσον η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «πιεστική», όπως συνέβη πριν από μερικούς μήνες στην Κύπρο, οι διαδικασίες μπορούν να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν ακόμα κι εντός διμήνου. Το κρίσιμο σε κάθε περίπτωση είναι να μην «κολλήσει» το προτεινόμενο «εργαλείο» στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, που θα ερευνήσει εάν υπάρχει παραβίαση των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Ωστόσο, το μοντέλο της Ιταλίας φαίνεται ότι μπορεί να δείξει το δρόμο.
Το συγκεκριμένο «εργαλείο» θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης (για τους Ιταλούς ήταν 18 μήνες), με τη δυνατότητα παράτασης, εφόσον υπάρξει έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σημειωτέον ότι πέντε τράπεζες της γειτονικής χώρας μπόρεσαν να «καθαρίσουν» από προβληματικά δάνεια 33 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας το συγκεκριμένο «εργαλείο».