να νέο τεστ που βασίζεται σε οπτική μέθοδο για ταχεία και ακριβή ανίχνευση του SARS-CoV-2 ανέπτυξαν ερευνητές διαφορετικών ισπανικών κέντρων με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης.
Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Scientific Reports», το τεστ έδειξε ευαισθησία (πρόκειται για την πιθανότητα να δώσει η διαγνωστική εξέταση θετικό αποτέλεσμα, εφόσον ο εξεταζόμενος φέρει τον ιό) της τάξεως του 100% και ειδικότητα (αφορά την πιθανότητα να δώσει το τεστ αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον ο εξεταζόμενος δεν φέρει τον ιό) της τάξεως του 87,% όταν δοκιμάστηκε σε ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα συμπτωματικών ατόμων (πρόκειται για το επίχρισμα που χρησιμοποιείται και στην εφαρμογή της μεθόδου PCR για ανίχνευση της COVID-19).
Παράλληλα το τεστ ανίχνευσε την παρουσία του κοροναϊού στο σάλιο ασυμπτωματικών ατόμων ενώ ήταν επίσης σε θέση να εντοπίζει, να διαχωρίζει και να μετρά τα επίπεδα δύο τύπων συνθετικών ιών (φακοϊοί και συνθετικοί κορωνοϊοί) σε δύο υγρά (αλατούχο διάλυμα και τεχνητό σάλιο).
Στην εικόνα με το γκρίζο ντεγκραντέ χρώμα αποτυπώνονται σταγονίδια βιολογικών υγρών με ή χωρίς ιό. Τα υπόλοιπα σχήματα καθώς και η έγχρωμη εικόνα αποτελούν τμήματα της διαδικασίας επεξεργασίας των δειγμάτων μέσω διαφορετικών τεχνολογιών προκειμένου να εξαχθούν τα γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα της νέας μεθόδου (Universidad de Sevilla)
Σύμφωνα με τους ερευνητές το κύριο πλεονέκτημα της νέας τεχνολογίας σε σχέση με τη μέθοδο PCR είναι η ταχύτητα επεξεργασίας των δειγμάτων και η ικανότητα του οπτικού συστήματος που χρησιμοποιείται να αναλύει ταυτοχρόνως μεγάλο αριθμό δειγμάτων.
Σε κάθε περίπτωση οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πρώιμα καθώς αφορούν σχετικώς λίγα δείγματα τα οποία ελέγχθηκαν σε ελεγχόμενες συνθήκες εργαστηρίου. Για τον λόγο αυτό, οι ερευνητές αξιολογούν τώρα τη μέθοδο σε πραγματικές συνθήκες στις οποίες ανιχνεύονται οι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 καθώς και η επίδραση των εμβολίων.
Σε τι συνίσταται όμως η νέα μέθοδος;
Επιτρέπει την ανίχνευση ιών σε υγρά σταγονίδια αλλά και στερεά κατάλοιπα τα οποία βρίσκονται σε επιφάνειες μέσω υπερφασματικής απεικόνισης και επεξεργασίας δεδομένων που βασίζεται σε προηγμένες στατιστικές μεθόδους και στην τεχνητή νοημοσύνη. Με το «πάντρεμα» αυτών των τεχνολογιών επιτυγχάνεται η ταχεία επεξεργασία πολλών δειγμάτων ταυτοχρόνως με χρήση σχετικώς απλού εξοπλισμού η χρήση του οποίου δεν απαιτεί μάλιστα ιδιαιτέρως εξειδικευμένο προσωπικό. Ετσι η νέα τεχνική η οποία έχει ήδη πατενταριστεί από τους δημιουργούς της με επικεφαλής τον καθηγητή Εφαρμοσμένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης Εμίλιο Γκόμεζ-Γκονζάλες, εκτιμάται ότι θα αποδειχθεί πολύτιμη σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη κατάλληλων υποδομών.
Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πρότζεκτ που ονομάζεται C-CLEAN Project συμμετέχουν περισσότεροι από 30 ερευνητές από 11 ισπανικά ινστιτούτα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συμμετέχουν επίσης τρεις εταιρείες.