ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Κυριαρχεί ο ιός Η1Ν1-Πιο βαριά φέτος τα συμπτώματα της γρίπης

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχει μία αλλαγή φέτος όσον αφορά την γρίπη: είναι πιο συχνή η Α-Η1Ν1 σε σχέση με πέρσι που ήταν η Α-Η3 πιο συχνή. Φέτος το 80% των περιπτώσεων είναι η Α-Η1Ν1 και δίνει πιο σοβαρά συμπτώματα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι από γρίπη και θάνατοι από γρίπη -μια μικρή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους διασωληνωμένους για γρίπη είναι χαμηλό. Μόνο ένας στους 12 από αυτούς που πέθαναν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μετράμε πια κρούσματα, δεν έχει νόημα, και ότι καταγράφονται τρεις δείκτες: εισαγωγές, διασωληνώσεις και θάνατοι. Αυτά τα τρία δεδομένα έχουν μια σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα. Οι εισαγωγές έχουν πτωτική τάση και μέχρι προχθές υπήρχαν 209 νέες εισαγωγές ενώ την αντίστοιχη περίοδο ’22-’23 είχαμε 237. Είναι η πρώτη φορά που πέσανε στη φετινή περίοδο.

Παρά τις αυξημένες εισαγωγές, είχαμε φέτος λιγότερες συνολικά διασωληνώσεις. Για παράδειγμα είχαμε συνολικά όλη αυτή την περίοδο από τις 18/12 96 διασωληνώσεις σε σύγκριση με 174 πέρυσι, κοντά στις μισές. Το ίδιο με τους θανάτους. Την περσινή περίοδο υπήρχαν 508 θάνατοι και τη φετινή περίοδο 267, περίπου στο μισό.

Την ίδια εικόνα δίνει και το σύστημα που καταγράφει τα σοβαρά νοσήματα του αναπνευστικού τα λεγόμενα «SARI». Για παράδειγμα στα δύο νοσοκομεία Αγία Σοφία και ΣΩΤΗΡΙΑ υπάρχει μια σταθεροποίηση και πτώση. Όσον αφορά τη θετικότητα πάλι φαίνεται να σταθεροποιείται.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: «Από τους συνολικά 378 διασωληνωμένους διασταυρώσαμε πόσοι ήταν εμβολιασμένοι με το επικαιροποιημένο εμβόλιο και ήταν μόνο δύο. Επίσης από τους 1.028 θανάτους όλη αυτή την περίοδο από τον Σεπτέμβριο πάλι μόνο δύο ήταν εμβολιασμένοι. Άρα φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο με αυτά τα δεδομένα. Φέτος έχουμε αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η περσινή χρονιά ήταν η υψηλότερη μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Έχουμε μία θετικότητα που αγγίζει το 40% στις προσελεύσεις στο δίκτυο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είμαστε κοντά στην κορύφωση που συνήθως υπάρχει όταν έχουμε 45-50% θετικότητα σε αυτό το δίκτυο. Άρα, περιμένουμε, το επόμενο διάστημα μία με δύο βδομάδες, να φτάσουμε στην κορύφωση και έτσι να ανακουφιστεί το σύστημα υγείας. Έχει μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά η καμπύλη της γρίπης. Παλιότερα είχαμε την κορύφωση τον Ιανουάριο για τη γρίπη ενώ την κορύφωση της Covid την είχαμε λίγο πιο νωρίς. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται αυτό, μεταφέρεται λίγο πιο δεξιά, λίγο αργότερα δηλαδή, η κορύφωση».

Σχετικά με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), αυτή την περίοδο υπάρχει αύξηση. Δεν υπάρχουν πολλά συγκριτικά δεδομένα γιατί φέτος γίνεται ένα οργανωμένο σύστημα καταγραφής του RSV, με τα λεγόμενα «ΡΟC», τα Point Of Care», που είναι μοριακές τεχνικές στο σημείο που καταγράφονται οι ασθενείς και υπάρχουν σε αρκετά κέντρα υγείας και σε πολλά νοσοκομεία. «Έχουμε μπροστά μας και το εμβόλιο και πρέπει να δούμε ακριβώς την επίπτωση για να δούμε το κόστος και το όφελος αυτής της παρέμβασης», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Η θετικότητα για τον RSV είναι περίπου στο 15-20%.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies