ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑ

Κ. Τσιάρας: Είμαι υπέρ των ανοιχτών δικαστηρίων, αλλά οι υγειονομικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν – Τι απαντά για την πρώτη προσφυγή στο ΕΔΔΑ

Στις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής των λοιμωξιολόγων, που συνέστησαν να μην ανοίξουν πλήρως οι δικαστικές λειτουργίες, παρέπεμψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Αφορμή για τις δηλώσεις του στάθηκε και η πρώτη προσφυγή στο ΕΔΔΑ για το κλείσιμο των δικαστηρίων, που  κατατέθηκε με παρέμβαση των δικηγόρων της χώρας από τους Νίκο Αλιβιζάτο και Βασίλη Χειρδάρη.

«Τις όποιες αποφάσεις, τις λάβαμε και με την συμμετοχή των εκπροσώπων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά βεβαίως και με βάση τις οδηγίες που δόθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την αρμόδια επιτροπή των λοιμωξιολόγων που είχαν και το τελικό πρόσταγμα» ανέφερε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1.

«Αν με ρωτάτε προσωπικά, θα σας πω, πως εγώ είμαι υπέρ των ανοιχτών δικαστηρίων. Όμως το διακύβευμα που αφορά στην αξία της ανθρώπινης ζωής ποιος θα μπορούσε να το αναλάβει ως ευθύνη, όταν δεν ξέρουμε τι γίνεται και που βρίσκεται αυτή η πραγματικότητα» σημείωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε πάντως πως όλη αυτή την περίοδο το κράτος δικαίου λειτουργούσε. «Όλα τα συνταγματικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, καθώς φροντίσαμε μέσω των ΚΥΑ, των προθεσμιών οι οποίες αναστέλλονταν, να προστατεύονται αποτελεσματικά όλα τα δικονομικά δικαιώματα» τόνισε.

Κατανόηση για τους δικηγόρους

Ειδική αναφορά έκανε για τον δικηγορικό κλάδο. «Αντιλαμβάνομαι πως για τους δικηγόρους υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και το καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Είναι μια κοινωνική επαγγελματική ομάδα που εδώ και 14 περίπου μήνες, βλέπει πως δεν μπορεί να λειτουργήσει στο εύρος των δραστηριοτήτων. Είναι λογικό, είναι ανθρώπινο… Προσπαθήσαμε νωρίτερα να ανοίξουμε διαδικασίες, αλλά αυτή η πρόταση δεν έτυχε της εγκρίσεως από την αρμόδια επιτροπή» δήλωσε.

Ο κ. Τσιάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μετά το Πάσχα θα ανοίξουν οι δικαστικές λειτουργίες. «Ήδη εδώ και 15 ημέρες ξέρετε ότι λειτουργούν περισσότερες διαδικασίες της δικαιοσύνης. Θέλω να πιστεύω πως μετά το Πάσχα, ο μεγάλος αριθμός όλων των διαδικασιών που μπορεί να ανοίξει και τα δικαστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν σε έναν μεγάλο βαθμό. Θέλω να πιστεύω πως είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα των δικαστηρίων, εφόσον υπάρχει υπευθυνότητα από όλους τους Έλληνες πολίτες. Και ειδικά αυτό το διάστημα, που με την ευρεία διάθεση των self test, θα μπορέσουν να αποδείξουν την ωριμότητα και υπευθυνότητα απέναντι σε ένα ζήτημα που έχει ταλαιπωρήσει τον κόσμο» υπογράμμισε. Η μικροπολιτική κέρδισε και στο ν/σ για το οικογενειακό δίκαιο

Αιχμές άφησε παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έναντι του νομοσχεδίου για το νέο οικογενειακό δίκαιο και την συνεπιμέλεια.

«Κάλεσα όλα τα άλλα κόμματα και μάλιστα σε δυο ευρείες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, τους ζήτησα να συνδιαμορφώσουμε μαζί ένα ν/σ που έχει κοινωνικό αποτύπωμα και σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε κανείς να το βλέπει μέσα από μικροκομματική σκοπιά. Δυστυχώς, αντί να έχω προτάσεις παρότι αρχικά όλοι εκφράστηκαν θετικά για το ν/σ, στην πορεία, φαίνεται ότι η μικροπολιτική κερδίζει απέναντι σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Πρέπει να καταλάβουν όλοι πως δεν στοχεύει κανείς σε εκλογικό κοινό ή σε μια προσπάθεια που θα βγάλει κερδισμένους ή χαμένους. Το μόνο που υπάρχει είναι το καλό του παιδιού» τόνισε ο κ. Τσιάρας.

«Σκεφτείτε ότι αυτό που πάμε σήμερα να νομοθετήσουμε υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Άρα η συζήτηση δεν τιμά, ούτε το πολιτικό σύστημα όταν κινείται στη λογική αυτής της φθηνής μικροκομματικής αντιπαράθεσης, ούτε πολύ περισσότερο υπηρετεί την ανάγκη του να λύσουμε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που όλοι το γνωρίζουμε, όλοι το βλέπουμε, υπάρχει στον οικογενειακό μας, κοινωνικό μας περίγυρο» επεσήμανε.

Παιδοκεντρικό νομοσχέδιο

Επανέλαβε πως πρόκειται για ένα παιδοκεντρικό νομοσχέδιο. «Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε τη μία ή την άλλη πλευρά, του πατέρα ή της μητέρας. Η πρόθεσή μας είναι ουσιαστικά να ακολουθήσουμε αυτό που ισχύει παντού στην Ευρώπη και ισχύει γενικότερα στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, το παιδί να μπορεί να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δυο γονέων. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν πως τα παιδιά δεν μπορεί να είναι το εργαλείο της δικής τους διαμάχης, δεν μπορεί να είναι το μέσο μέσα από το οποίο θα πετυχαίνουν το στόχο τους ή θα πληγώνουν τον άλλο γονέα. Για το καλό των παιδιών τους πρέπει να συνεννοούνται και να υπάρχει ποιοτικός χρόνος επικοινωνίας και με τους δυο γονείς. Έτσι θα δημιουργηθεί μια άλλη κουλτούρα» υποστήριξε.

Επανέλαβε ότι «μέσα από τη θέσπιση των αντικειμενικών κριτηρίων που θα λαμβάνει υπόψη του ο δικαστής, που αφορούν στη μη καταβολή της διατροφής, στη μη τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, στη διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με έναν από τους δυο γονείς, και βεβαίως με τη θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου του 1/3 του χρόνου επικοινωνίας, δημιουργούμε μια βάση πάνω στην οποία όλοι μας θα μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι το να συμφωνήσουμε πριν φτάσουμε στη διαμεσολάβηση που θεσπίζουμε ως υποχρεωτική διαδικασία πριν καταλήξει κάποιος στο φυσικό δικαστή θα μπορέσουμε να τα βρούμε για το συμφέρον του παιδιού».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο γεγονός πως θα επιμορφωθούν περίπου 900 δικαστές πρώτης γραμμής από την Εθνική Σχολή Δικαστών να βλέπουν κάθε υπόθεση ξεχωριστά ως μοναδική, ώστε να μην υπάρχουν επαναλαμβανόμενες και στερεότυπες αποφάσεις.

Ξεκαθάρισε, πάντως, για άλλη μία φορά οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν «ανθρώπους που έδειξαν παραβατική συμπεριφορά ή λειτούργησαν μέσα από τη λογική της ενδοοικογενιακής βίας. Αυτοί σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουν τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου νόμου».

Σχετικές αναρτήσεις

Π.Ε. Γεωγραφίας: Θέση εργασίας στον ΕΛ.Γ.Ο. Δήμητρα

admin2020

ΙΩΝ: “Εργασία στο Τοπίο” – Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφία στο Χώρο Τέχνης Ηώς την Τρίτη 11/6/2024

admin2020

«Η Αγροτική Περιφερειακή Έκθεση Αιτωλοακαρνανίας 7 – 9 Ιουνίου 2024 στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies