ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Μέτρα προστασίας για να συνεχίσουν την παραγωγή απαίτησαν οι σταφιδοπαραγωγοί

Κατώτερη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζήσουν στα χωριά τους, απαίτησαν, μεταξύ άλλων, με νέα μαχητική κινητοποίησή τους το πρωί της Δευτέρας, εν μέσω της περιόδου του τρύγου, σταφιδοπαραγωγοί μαύρης – κορινθιακής σταφίδας της Ηλείας που πραγματοποίησαν συγκέντρωση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο «Αγίου Γεωργίου» και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ).

Τόνισαν παράλληλα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίζουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους αφού παρέδωσαν ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, όπου συναντήθηκαν μαζί του στο χώρο της συγκέντρωσής τους, στο Δήμο Πύργου και το Επιμελητήριο. Αντίστοιχες ενέργειες θα γίνουν με πρωτοβουλία της ΟΑΣΗ προς όλους τους Δήμους που έχουν στα όριά τους σταφιδοχώρια, ενώ θα προωθηθούν τα αιτήματα των βιοπαλαιστών παραγωγών σταφίδας στα εργατικά συνδικάτα, τους εμπορικούς και τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, καθώς και τους λαϊκούς φορείς του νομού, ζητώντας αλληλεγγύη.

«Εδώ και ένα χρόνο που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, δεν πληρωνόμαστε την παραγωγή μας για το 2021 βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντι μας. Από την μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές και από την άλλη οι τιμές που μας ζητάνε να πουλήσουμε τον κόπο μας και φέτος να είναι εξευτελιστική. Φυσικά από όλο αυτό θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να το αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια των Super Market.

Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί και άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της Κυβέρνησης και των παρατρεχάμενων τους πάει σύννεφο. Μιλάνε για παροχές στους αγρότες, αποζημιώσεις, επιδότησης, έργα υποδομών κ.α. μέσα από τις εφημερίδες και τα site και το μόνο που βλέπουμε είναι να μας κόβουν το ρεύμα, το νερό και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα και το φαΐ μας για να ζήσουμε», τονίζει στο ψήφισμά της η ΟΑΣΗ, σημειώνοντας, ότι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της ελεύθερης αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων. Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το “στρατηγικό σχέδιο” που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες», σημειώνει η Ομοσπονδία και μεταξύ άλλων διεκδικεί:

Κατώτερη εγγυημένη τιμή πώλησης από το παραγωγό που θα ξεπερνάει τα 2€/Kg ώστε να καλύπτονται τα έξοδα και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης, μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα, έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία, κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης, κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Σχετικές αναρτήσεις

Οδηγίες Προφύλαξης για την Αφρικανική Σκόνη από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας

admin2020

Καθοριστική πρωτοβουλία Αυγενάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή που βάζει τέλος στον αθέμιτο ανταγωνισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

admin2020

Μέχρι τέλος Μαΐου η προθεσμία καθαρισμού οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies