Μεσσηνίας

«Μαντάς: Αναγκαία η δημιουργία Παραρτήματος Ρομά στη Μεσσηνία»

Συνάντηση με θέμα την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας που σχετίζονται με τις κοινότητες Ρομά της Μεσσηνίας, είχαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μαζί με αρμόδια στελέχη του υπουργείου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν αναλυτικά τα διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα με μέλη της κοινότητας Ρομά, καθώς και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις με αφορμή το τραγικό συμβάν στην Πιπερίτσα. Ειδική αναφορά πραγματοποιήθηκε στις κοινωνικές εντάσεις και το αίσθημα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί σε ένα σημαντικό τμήμα των τοπικών κοινωνιών Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Ο κ. Μαντάς ενημέρωσε την υφυπουργό ότι δυστυχώς οι λύσεις που έχουν δοκιμαστεί διαχρονικά με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και την κοινωνική ενσωμάτωση των κοινοτήτων Ρομά της περιοχής δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ σε γενικές γραμμές τα περισσότερα μέτρα ήταν μάλλον αποσπασματικά, χωρίς να γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους. Κατά τον κ. Μαντά πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα κοινωνικού αποκλεισμού, στο οποίο επικρατούν πλέον έντονα στοιχεία εγκληματικότητας, ανομίας και παραβατικότητας. Για τον λόγο αυτό και προκειμένου να υπάρξει διαχρονική λύση, είναι απαραίτητο η πολιτεία να προγραμματίσει ευρύτερες δράσεις που να μην περιορίζονται μόνο στην αύξηση της αστυνόμευσης, η οποία αν και είναι απολύτως απαραίτητη ως πρώτο βήμα, δεν μπορεί να αποτελέσει μια συνολική λύση.

Τόσο ο βουλευτής, όσο και η υφυπουργός συμφώνησαν ότι προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος, είναι απαραίτητο να προγραμματιστούν δράσεις που να βασίζονται στους άξονες της διασφάλισης επαρκούς στέγασης και πρόσβασης σε βασικές υποδομές, της συστηματικής εκπαίδευσης, της ενίσχυσης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και της υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας. Για να προγραμματιστούν όμως αυτές οι δράσεις, αποτελεί προαπαιτούμενο ο εμπλουτισμός του Κέντρου Κοινότητας Μεσσηνίας με υπηρεσίες Παραρτήματος Ρομά, ώστε μετά από την κατάλληλη στελέχωση, να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Επιπλέον θα μπορεί να προγραμματίσει δράσεις στοχευμένες στην εκπαίδευση, τη σχολική διαρροή, την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, την προώθηση της απασχόλησης και την στήριξη της κοινωνικής ένταξης, αντλώντας διαθέσιμους πόρους και χρηματοδότηση από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η υφυπουργός από τη μεριά της ευχαρίστησε τον βουλευτή για την συνεργασία και την πληροφόρηση που της παρείχε και τον ενημέρωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου είναι διαθέσιμες να υποστηρίξουν κάθε προσπάθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη συνολική αντιμετώπιση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού κοινωνικού ζητήματος.

Σχετικές αναρτήσεις

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλαδά για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies