Μεσσηνίας

«Μαντάς για πυρηνελαιουργεία: Μετεγκατάσταση ξηραντηρίων για οριστική λύση του προβλήματος»

Την πρότασή του για μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων των πυρηνελαιουργείων στο πλαίσιο μιας συνολικής και ολοκληρωμένης λύσης, κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά τη τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος, οφείλουμε να προβληματιστούμε σε τρεις κυρίως άξονες: σε πρώτο επίπεδο οφείλουμε να «προασπίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών», σε δεύτερο επίπεδο να αναγνωρίσουμε ότι «τα πυρηνελαιουργεία είναι ένας σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα του ελαιολάδου στη Μεσσηνία» και σε τρίτο επίπεδο, να λάβουμε υπόψη ότι «το ελαιόλαδο έρχεται μετά από δύο χρονιές μεγάλης πίεσης, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τον τόπο μας».

Ο κ. Μαντάς στάθηκε επίσης στους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στην λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, οι οποίοι αν και έχουν ως προφανή στόχο τον μετριασμό της ποσότητας του ελαιοπυρήνα που επεξεργάζονται, εν τούτοις δεν μειώνουν το φαινόμενο των υδρατμών και άρα της δυσοσμίας, ενώ τόνισε ότι οι όποιες λύσεις επιλέγονται, θα πρέπει να έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε ακόμα στην έρευνα που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα ο «Δημόκριτος» σε περιφερειακό επίπεδο, βάσει της οποίας «μια ενδεδειγμένη λύση για να περιοριστεί το πρόβλημα των υδρατμών, […] είναι η μετεγκατάσταση των ξηραντηρίων που δημιουργούν το πρόβλημα».

Όσον αφορά στις ιδιαίτερες παραμέτρους που διέπουν τη μετεγκατάσταση, ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι εάν η Περιφέρεια δεν έχει την αρμοδιότητα να υποδείξει τα νέα σημεία, τότε θα πρέπει να υπάρξει σχετική παρέμβαση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μπορούν να αναζητηθούν και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά τον κ. Μαντά, η προσέγγιση της μετεγκατάστασης είναι και η ενδεδειγμένη, αφού φαίνεται πως είναι η μόνη που εγγυάται και την οριστική λύση του ζητήματος.

Κλείνοντας ο κ. Μαντάς έθεσε τον εαυτό του στη διαθεσιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθεί μια καλή και οριστική λύση, ενώ κάλεσε τους ελαιοτριβείς, τους πυρηνελαιουργούς, αλλά και τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς από κοινού να συνδιαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο που να αντιμετωπίσει μια για πάντα το πρόβλημα.

Σχετικές αναρτήσεις

Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας: Κατασχέθηκαν -58- γραμμάρια κοκαΐνης

admin2020

Sold out το Παραδοσιακό πανηγύρι στου Χανδρινου

admin2020

18 χρόνια ” Εθελοντισμός για όλους” από το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies