ΜΕΒΛΟΥΤ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ «Αιτία πολέμου» η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μετά το τέλος των επαφών του στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον Ζοζεπ Μπορέλ, τον γγ του ΝΑΤΟ και τον Σαρλ Μισέλ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπε ότι «Δεν έχει αλλάξει τίποτα στην απόφαση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» (σ.σ. το 1995 για το casus belli) και πρόσθεσε ότι από κανένα κόμμα από όσα ήρθαν έκτοτε στην εξουσία δεν έγινε κανένα βήμα πίσω στο θέμα της στάσης της Τουρκίας και «όλοι συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα».

 

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «λάθος τις δηλώσεις του Ν. Δένδια που δεν έχουν καμία ισχύ» και μετέφερε όπως είπε στους συνομιλητές του στην ΕΕ ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις «κι αυτό δεν είναι καθόλου προς όφελος της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει τέτοιες δηλώσεις». Μάλιστα ο Μ. Τσαβούσογλου περιέγραψε αυτό που χαρακτήρισε ελληνική προκλητικότητα, υποστηρίζοντας ότι είναι η «πόντιση καλωδίων στον βυθό, οι ασκήσεις, η ανακοίνωση αιφνιδιαστικά NAVTEX, NOTAM και η προσπάθεια δέσμευσης θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν δέσμευση περιοχών και δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προκλήσεις».

 

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε πως η Άγκυρα θέλει να θέσει σειρά ζητημάτων που αξιώνει έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις διερευνητικές συνομιλίες που στρώνουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ανέφερε πως «Εμείς από την αρχή λέμε και το δείχνουμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Η Ελλάδα στο παρελθόν για τον έναν ή άλλον λόγο δεν το δεχόταν. Τώρα, μετά την ανοιχτή πρόσκληση που απευθύναμε, καθορίσαμε μαζί την ημερομηνία και τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν. Ελπίζω ότι θα είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές αυτές οι επαφές. Και μετά τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αυτού του είδους οι προκλήσεις δεν θα ωφελήσουν καθόλου την Ελλάδα. Δεν χρειάζονται καθόλου!».