Μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν το τελευταίο διάστημα στις τιμές βασικών αγαθών αλλά και καυσίμων. Εν μέσω πανδημίας πολυεθνικές, πετρελαϊκές, εφοπλιστές και Σούπερ Μάρκετ κερδοσκοπούν κάνοντας τις τιμές των προϊόντων δυσβάσταχτες για την τσέπη των νοικοκυριών.
Η αύξηση των πρώτων υλών διεθνώς αλλά και η άνοδος της τιμής των ναύλων, σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες της αγοράς είναι οι βασικές αιτίες για το «άλμα» της τιμής αρκετών προϊόντων.
Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ μέσα στην πανδημία «εκτοξεύθηκαν», ενώ σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αναμένεται να αυξηθούν και άλλο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), η αύξηση των τιμών σε πρώτες ύλες όπως σιτηρά, γαλακτοκομικά, ζάχαρη, καφέ και βοδινό κρέας ξεκινά από 3,63% και φτάνει το 26,59%!
Συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ ήδη καταγράφονται αυξήσεις τιμών σε προϊόντα όπως:
— Χαρτικά: 4-12%
— Άλευρα: 10%
— Σπορέλαια: 50%
Ήδη έχει αυξηθεί η τιμή και σε καταναλωτικά αγαθά στα σούπερ μάρκετ, όπως:
–- Ρύζι: Από 1,70 ευρώ σε 1,90 ευρώ
— Καφές: Από 5,40 ευρώ σε 5,70 ευρώ
— Βρεφικό γάλα: Από 10,70 ευρώ σε 10,80 ευρώ
«Η αύξηση ναύλου ενός κοντέινερ από την Ασία στην Ευρώπη μέσα σε έξι μήνες είναι 525%», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Αυξάνεται και η τιμή των καυσίμων
Εκτός από την αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, αύξηση σημειώθηκε και στα καύσιμα.
Όσον αφορά στη μέση τιμή:
Αμόλυβδη: Σήμερα διαμορφώνεται στα 1,61 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το 2020 τέτοια εποχή η τιμή ήταν στα 1,36 ευρώ ανά λίτρο.
Πετρέλαιο κίνησης: Σήμερα διαμορφώνεται στα 1,110 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν ένα χρόνο ήταν 1,330 ευρώ το λίτρο.
Έρχεται μεγαλύτερο κύμα ακρίβειας
Την ίδια στιγμή ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών για τα τρόφιμα και ποτά προβλέπει για τους επόμενους μήνες μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, (ΙΕΛΚΑ).
Ειδικότερα το ΙΕΛΚΑ καταγράφει ανησυχητικά μηνύματα από τους διεθνείς δείκτες. Ο δείκτης πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Commodity Food and Beverage Price Index Monthly Price) καταγράφει σε ένα μόλις χρόνο εξαιρετικά μεγάλη αύξηση άνω του 30%, από 92,42 τον Απρίλιο του 2020 σε 125,16 τον Απρίλιο του 2021. Οι αυξήσεις αυτές οφείλονται κυρίως στις αυξήσεις των πρώτων υλών παραγωγής και όχι τόσο στις αυξήσεις του κόστους ενέργειας. Αντίστοιχα ευρήματα προκύπτουν και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης τιμών τροφίμων FAO, ή FAO Food Price Index (FFPI), μετράει τη μηνιαία μεταβολή στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού πρώτων υλών. Ο δείκτης έφτασε τον Απρίλιο του 2021 στις 120,9 μονάδες, 28,4 μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020, ενώ κατέγραψε για 11ο συνεχόμενο μήνα αύξηση στην τιμή του φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη) με μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές να καταγράφονται στα φυτικά έλαια και στα δημητριακά.
Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στην αποδοτικότητα της παραγωγής στις μεγάλες παραγωγούς χώρες και στην αύξηση της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές. Κάτι που θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα σε σημαντικές αυξήσεις σε τρόφιμα και ποτά, τις οποίες τα Σούπερ Μάρκετ θα μετακυλήσουν στους καταναλωτές.