Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023 η ενημερωτική συζήτηση με τίτλο «Τα επαγγέλματα του 2030». Η εκδήλωση οργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και την εταιρία Συμβούλων Επαγγελματικού Προσανατολισμού Orientum, και ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας. Το Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει τους νέους, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.Σε αυτό το γεγονός μάλιστα στάθηκε και ο Δήμαρχος Καλαμάτας στον χαιρετισμό του προλογίζοντας την εκδήλωση.
Στη συνέχεια, ο Συνιδρυτής της Orientum και Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Νίκος Παυλάκος, Παυλάκος παρουσίασε για 1η φορά εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τα επαγγέλματα που επιθυμούν να ακολουθήσουν οι μαθητές Λυκείου. Τόνισε βέβαια ότι οι μαθητές στα 16 – 17 έτη διαλέγουν σπουδές και στη συνέχεια επιλέγουν – όσοι επιθυμούν – μεταπτυχιακό πρόγραμμα και σε συνδυασμό με τις Δεξιότητες Ζωής, που πρέπει συνεχώς να καλλιεργούν από το σχολείο αποφασίζουν για το επάγγελμα που θ’ ακολουθήσουν. Αξίζει να σταθούμε στις διαφορετικές επιθυμίες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες μαθητές δηλώνουν ότι επιθυμούν – σε ποσοστό 56% –να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα.
Αμέσως μετά, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας και του Αγγλόφωνου Μεταπτυχιακού Προγράμματος CultTech Νίκος Ζαχαριάς, παρουσίασε κάποιες από τις σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κατέδειξε όλες τις εκφάνσεις του ΕργαστήριουΑρχαιομετρίας και ολοκλήρωσε τονίζοντας ότι ο χώρος του πολιτισμού χωράει όλα τα επαγγέλματα.
Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στην COSTA NAVARINO, Συγγραφέας κ. Έλενα Γκίκα – Πετρουλάκη, πήρε το μήνυμα από τους παριστάμενους νέους ότι δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στον τουρισμό. Με την παρουσίασή της ανέδειξε την πληθώρα των επαγγελμάτων στον τομέα του τουρισμού, τη χαρά της δημιουργίας και των εμπειριών που απολαμβάνουν όσοι εργάζονται στον τομέα του Τουρισμού, αντιστρέφοντας το κλίμα στην αίθουσα.
Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB), Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασίλης Πουλόπουλος, κατέδειξε ότι οι νέες τεχνολογίες εφαρμόζονται σε όλα τα σύγχρονα επαγγέλματα και θα εφαρμόζονται ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Η τεχνική νοημοσύνη, η επαυξημένη πραγματικότητα, η εικονική πραγματικότητα θα διευκολύνουν την επαγγελματική ζωή των νέων.
Αμέσως μετά απαντήθηκαν ερωτήσεις που τέθηκαν ζωντανά ή μέσω online εφαρμογής. Όσες ερωτήσεις δεν απαντήθηκαν θα απαντηθούν τις επόμενες ημέρες στις ιστοσελίδες των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και τηςOrientum.