ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠολιτιστικά

ΜΠΛΕΚ: ΠΟΤΕ “ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ” Ο ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΗΡΩΑΣ

Χάρτινος ήρωας, ιδιαίτερα δημοφιλής και στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80.

Ο Μπλεκ είναι ένας «ξανθός γίγαντας», κυνηγός στο επάγγελμα, που μάχεται τους Βρετανούς αποικιοκράτες στον πόλεμο της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στις διάφορες περιπέτειές του τον ακολουθούν ο θετός γιος του Ρόντι και φίλος του Καθηγητής Μυστήριος.

Ο Μπλεκ είναι δημιούργημα της καλλιτεχνικής ομάδας EsseGesse, που την αποτελούσαν οι Ιταλοί κομίστες Τζον Σινκέτο (1925-1989), Ντάριο Γκουτσόν (1926-2000) και Πιέτρο Σαρτόρι (1926-1989).

Του έδωσαν το όνομα Il Grande Blek (Ο μεγάλος ή σωματώδης Μπλεκ), αλλά γρήγορα έγινε γνωστός ως Μπλεκ .

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού με τις ιστορίες του Μπλεκ κυκλοφόρησε στην Ιταλία στις 3 Οκτωβρίου 1954 από την Editoriale Dardo και στην ακμή του πουλούσε κοντά στα 500.000 τεύχη εβδομαδιαίως.

Εκτός ιταλικών συνόρων, ο «ξανθός γίγαντας» γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα, Τουρκία και Γιουγκοσλαβία.

Χαρακτήρες

Ο Μπλεκ είναι ένας μυώδης άνδρας σε ηλικία περίπου 25 ετών, που μάχεται για την απελευθέρωση της χώρας του από τους Άγγλους αποικιοκράτες («Red Coats»).

Στις διάφορες περιπέτειές του, χρησιμοποιεί σαν όπλο τις γροθιές του και σπανιότερα, το πιστόλι, το μαχαίρι ή την καραμπίνα του. Είναι ψηλός (περίπου 1,88 μ.), ξανθός και φορά ένα χαρακτηριστικό γούνινο καπέλο, γούνινη ζακέτα και παντελόνι με καστόρινες μπότες. Δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με γυναίκες, καθώς δημιουργοί αποφεύγουν να παρουσιάσουν την προσωπική ζωή του χαρακτήρα, θέλοντας να περάσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της προσήλωσης στο στόχο του, που είναι η απελευθέρωση της πατρίδας του.

Συμβολισμός:

Οι δημιουργοί εικονογραφημένων ιστοριών για παιδιά και εφήβους φροντίζουν συχνά να αποφορτίζουν τον αναγνώστη από τη συνεχή αγωνία για την εξέλιξη των δρώμενων και τη συγκίνηση που του προκαλεί το σενάριο, χρησιμοποιώντας διάφορους δευτεραγωνιστές χαρακτήρες.

Αυτοί, προσφέρουν την απαραίτητη αστεία νότα που επιφέρει την αναμενόμενη ισορροπία. Επίσης, με την παρουσία τους κάνουν έκδηλες τις αρχές της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μεταξύ αγωνιστών μπροστά στον κοινό στόχο (την ελευθερία), που προβάλλεται ως υπέρτατο ιδανικό. Ο Καθηγητής Μυστήριος, εν προκειμένω, εκτελεί με προσήλωση και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του ως «ιθύνων νους» της κατασκήνωσης των κυνηγών (μυστικό άντρο των επαναστατικών δυνάμεων), ενώ, στον αντίποδα, με τις κάποιες παραλείψεις του, λειτουργεί σαν αφορμή για τη διατύπωση παραπόνων, ειρωνικών σχολίων και πειραγμάτων (κυρίως από το Ρόντυ), μετατρεπόμενος τελικά, σε καρικατούρα αντί-ήρωα.

Δικηγόρος Κόνολι

Ο Δικηγόρος Κόνολι, ενώ διασώζεται από τον Μπλεκ

Ο Δικηγόρος Κόνολι είναι δευτερεύων αλλά ιδιαίτερα σημαντικός χαρακτήρας. Είναι πατριώτης, επικεφαλής του επαναστατικού δικτύου της Βοστόνης. Η παρουσία του συνδυάζεται με εντολές της κεντρικής επαναστατικής διοίκησης (ουσιαστικά λειτουργεί σαν αγγελιοφόρος) προς τον ηγέτη των κυνηγών του δάσους Μέιν, Μπλεκ και τους συντρόφους του, προκειμένου αυτοί να φέρουν σε πέρας διάφορες αποστολές εναντίον των Άγγλων αποικιοκρατών, τις οποίες σχεδιάζουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Καθηγητής Μυστήριος

Ο Καθηγητής Μυστήριος

Ο Καθηγητής Μυστήριος (Professor Occultis) είναι μεσήλικας Καθηγητής, που αποτελεί τον αφοσιωμένο φίλο του ηγέτη των πατριωτών του δάσους Μέιν, Μπλεκ, στον αγώνα του κατά τη διάρκεια της ένοπλης εξέγερσης ενάντια των Βρετανών αποικιοκρατών. Μαζί και με το νεαρό προστατευόμενό του Ρόντυ, συνιστούν μια αήττητη τριάδα ηρώων, που μάχονται για την Ανεξαρτησία της Αμερικής.

Ο Μυστήριος φέρεται να είναι κάτοχος πολλών γνώσεων παντός είδους επιστημών (μαθηματικών, αστρονομίας, νομικής, ζωολογίας κλπ), αν και ποτέ δεν προσδιορίζεται επακριβώς τίνος αντικειμένου καθηγητής είναι. Κατά καιρούς, επινοεί διάφορα τεχνάσματα και ευρεσιτεχνίες, προκειμένου να συνδράμει το έργο των επαναστατών κυνηγών, αλλά και να γλυτώσει τους δυο αδελφικούς του φίλους από επικίνδυνες καταστάσεις.

Είναι δυσκίνητος, λαίμαργος, πομπώδης, εύστροφος, πνευματώδης και αποτελεσματικός. Οι εμπνεύσεις του αποδεικνύονται, κατά κανόνα, επιτυχείς, ωστόσο, αρκετά συχνά, διαπράττει και σοβαρά σφάλματα, τα οποία σπεύδουν να διορθώσουν οι υπόλοιποι της παρέας, κυρίως ο Μπλεκ.

Γενικά, αποτελεί μια πολύ χαρακτηριστική φιγούρα με έντονο πάνω της το κωμικό στοιχείο, αντίστοιχη με εκείνη του Σπίθα στην ελληνική σειρά περιπετειών Μικρός Ήρως. Οι εκφράσεις «Μα τον αλλήθωρο ήλιο», «Μα τους χίλιους πλανήτες» κ.ά. είναι συνήθεις αποστροφές του λόγου του, σε περιπτώσεις όπου αιφνιδιάζεται, εντυπωσιάζεται από κάποιο απροσδόκητο γεγονός, ή συλλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

Ρόντυ

Ο Ρόντυ (σε σχέδιο του Giovanni Sinchetto)

Ο Ρόντυ Λάσιτερ (Roddy Lassiter) είναι χαρακτήρας, ο οποίος δημιουργήθηκε στα 1954 από τους ίδιους ιταλούς καλλιτέχνες του στούντιο EsseGesse (Pietro Sartoris, Giovanni Sinchetto, Darrio Guzzon), εντάσσεται στο πλάισιο των βασικών πρωταγωνιστών της σειράς εικονογραφημένων ιστοριών Il Grande Blek Macigno, με θέμα την Αμερικανική Επανάσταση (1775-1783).

Ο Ρόντυ αποτελεί το τρίτο μέλος της συντροφιάς των κύριων χαρακτήρων,[4] μετά τον αρχηγό των κυνηγών του δάσους Μέιν, Μπλεκ (και τον Καθηγητή Μυστήριο.

Είναι προστατευόμενος και των δυο τους, οι οποίοι ουσιαστικά τον θεωρούν “παιδί” τους.

Ο Ρόντυ εμφανίζεται στο πρώτο κιόλας επεισόδιο της σειράς, όταν ανακαλύπτεται σχεδόν ημιθανής από τον Μπλεκ μαζί με το νεκρό πατέρα του, πλάι στα συντρίμμια της, καμένης από τους άγγλους ιμπεριαλιστές, κατοικίας τους. Ο μικρός Ρόντυ οδηγείται στην κατασκήνωση των κυνηγών, όπου του προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες και μετά την ανάρρωσή του, υιοθετείται και εντάσσεται εθελοντικά στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας τους.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, που υπολογίζεται στα 10-12 έτη, μετέχει σε πάμπολλες περιπέτειες και αποστολές, μη διστάζοντας να μάχεται ακόμη και στην πρώτη γραμμή, κατά τις διάφορες συγκρούσεις με τον εχθρό (“Red Coats”). Τα πειράγματά του προς τον Καθηγητή είναι συχνότατα (ο τελευταίος ανταπαντά αποκαλώντας τον “Αμαθέστατον” ή “Αφελέστατον Παιδάριον”), στοιχείο που προσφέρει μια ευχάριστη νότα, στην όλη εξέλιξη του σεναρίου.

Στην Ελλάδα, οι περιπέτειες του Μπλεκ κυκλοφόρησαν στα περίπτερα τον Ιούνιο του 1969 από τον δημοσιογράφο και εκδότη Στέλιο Ανεμοδουρά (1917-2000), δημιουργό του «Μικρού Ήρωα».

Δεν πέρασε πολύς καιρός και ο Μπλεκ έγινε το αγαπημένο ανάγνωσμα της πιτσιρικαρίας, επειδή συνδύαζε δράση και δυναμισμό και πάθος για την Ελευθερία (μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν ένα χρόνο είχε επιβληθεί η χούντα στην Ελλάδα).

Στην πρώτη περίοδο του Μπλεκ (Ιούνιος 1969-Δεκέμβριος 1975) το περιοδικό κυκλοφορούσε σε μικρή διάσταση. Περιλάμβανε εκτός της κύριας ιστορίας τις περιπέτειες του Ρίνγκο, του Τομ και το ανάγνωσμα Παιδί-Φάντασμα, ενώ τις επόμενες δύο δεκαετίες η θεματολογία πολλαπλασιάσθηκε.

Σαν πρώτη ιστορία παρέμειναν σταθερά οι περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα (τον οποίο πλαισιώνουν οι φίλοι του Ρόντυ και Καθηγητής Μυστήριος), ενώ από τις σελίδες του παρέλασε ένα πλήθος ιστοριών κόμικς τόσο Ευρωπαίων όσο και Αμερικανών δημιουργών. Από το 2014, το περιοδικό ξεκίνησε να εκδίδεται ξανά στην Ελλάδα, με τίτλο Νέος Μπλεκ.

Από το 1969 μέχρι το 1994 εκδόθηκαν συνολικά 1304 Μπλεκ ενώ από το 1994 και μετά άρχισε η αναδημοσίευση των αρχικών ιστοριών στον τίτλο Συλλεκτικό Μπλεκ.

Από το 1982έγινε αλλαγή των διαστάσεων του περιοδικού, του σήματος του και την εξέλιξη της τιμής του. Πάντως τη δεκαετία του ‘ 70 ο Μπλεκ πούλαγε 70.000 αντίτυπα!!!

Σχετικά…

Το 1987 ο Ιταλός σκηνοθέτης Τζουζέπε Πιτσόνι γύρισε την ταινία «Il grande Blek», που αναφέρεται στο πάθος του νεαρού πρωταγωνιστή του για τον κόσμο των κόμιξ και ιδιαίτερα του Μπλεκ.

Ο ράπερ Εισβολέας αναφέρεται στον Μπλεκ στο τραγούδι του «Τα παιδικά μου χρόνια».

Σχετικές αναρτήσεις

Από την Ουκρανία στη Μέση Ανατολή:Επιπτώσεις στην ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2023 – Η ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης έχει κλονιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η επακόλουθη απάντηση της ισραηλινής κυβέρνησης μετέτρεψαν μια ήδη τεταμένη παγκόσμια κατάσταση σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη, με απρόβλεπτες όμως επιπτώσεις για το μέλλον της ασφάλειας της περιοχής. Οι επιπτώσεις αυτές θα είναι και το κύριο ζήτημα στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που οργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο King George. Σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής Κυβέρνησης και εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα παρευρεθούν προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία μιας πιο ασφαλούς Ανατολικής Ευρώπης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα στους συγκαταλέγονται οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θάνος Ντόκος, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Έλληνα Πρωθυπουργού, Ινώ Αφεντούλη, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Διακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος στο Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής, ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων, Αμερικανικό Κολλέγιο, Μαρία Γαβουνέλη, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Δημήτρης Κούρκουλας, Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2015), Noam Katz, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι ο αντίκτυπος των πολέμων και των συγκρούσεων στην ισορροπία δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως μεσολαβητής για τη σταθερότητα στην περιοχή αξιοποιώντας τη θέση της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Παράλληλα, θα αναλυθούν οι νέες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου (π.χ. παραπληροφόρηση). Τέλος, θα γίνει αναφορά στις προκλήσεις της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και στο ενδεχόμενο νέων συγκρούσεων στην περιοχή.

admin2020

Θετικά αποτελέσματα μετά την συνάντηση μας με το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων. 

admin2020

Νίκος Χριστόπουλος ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies