νέα μέτρα για την πανδημία που αναπαράγουν την ατομική ευθύνη και τον διαχωρισμό του κόσμου

Δημοσιεύτηκε σήμερα το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα για την πανδημία που ανακοίνωσε την Πέμπτη σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και μία μέρα μετά εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας.

 

Θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη έως και τις 6 Δεκέμβρη, σε όλη τη χώρα και μεταξύ άλλων προβλέπουν αλλαγή του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, διεύρυνση του κυλιόμενου ωραρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από διάφορους κλειστούς χώρους.

 

Η κυβέρνηση εμμένει στην αδιέξοδη πολιτική διαχωρισμού του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη, αναπαράγοντας την «ατομική ευθύνη» και την απεμπόληση των δικών της τεράστιων ευθυνών για τη διαχείριση της πανδημίας.

 

Αλλάζει το ωράριο των εμπορικών και διευρύνεται το κυλιόμενο ωράριο

 

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε μέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές. Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

 

Επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07.00 έως τις 09.30 το βράδυ.

 

Στα κέντρα διασκέδασης, στους κλειστούς (εσωτερικούς) χώρους εστίασης, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στις εκθέσεις, στα συνέδρια, στα γυμναστήρια και στα γήπεδα δυνατότητα πρόσβασης και διά ζώσης παρουσίας έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 ενήλικοι. Οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι δεν έχουν δυνατότητα φυσικής πρόσβασης στους προαναφερθέντες χώρους.

 

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, στους ανοικτούς (εξωτερικούς) χώρους εστίασης, στα κομμωτήρια, στους χώρους παροχής υπηρεσιών αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες ή παροχής υπηρεσιών δυνατότητα πρόσβασης έχουν οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι (6) μηνών νοσήσαντες από τη νόσο COVID-19 και οι ανεμβολίαστοι ενήλικοι που έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test πριν από την παρουσία τους στο κατάστημα.

 

Με self test 24 ωρών τα παιδιά άνω των 4 ετών

 

Τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης, σε όσους από τους προαναφερθέντες χώρους επιτρέπεται η παρουσία ανηλίκων, και μόνο εφόσον έχουν υποβληθεί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο self test εντός των τελευταίων 24 ωρών αντίστοιχα πριν από την παρουσία τους στο χώρο. Τα παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών έχουν δυνατότητα πρόσβασης χωρίς έλεγχο.

 

Στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία χωρίς ελέγχους

 

Στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή ισχύει ο επιπρόσθετος περιορισμός μέγιστης δυνατής ταυτόχρονης παρουσίας πελατών εντός του καταστήματος στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα.

 

Στα φαρμακεία η πρόσβαση καταναλωτών είναι δυνατή χωρίς έλεγχο.