Νέο κύμα κακοκαιρίας από σήμερα το βράδυ με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

 

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά – ημιορεινά και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

 

Μάλιστα, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν τον κίνδυνο των πλημμυρών, με δεδομένο πως ακόμα δεν έχουν λιώσει τα χιόνια από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας, την «Ελπίδα», συστήνοντας ιδιαίτερη προσοχή.

 

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη Δυτική Στερεά και βαθμιαία στη Δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

 

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, στη Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

 

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στα νοτιότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

 

Χιονοπτώσεις

 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Κεντρικής και Ανατολικής Πελοποννήσου.

 

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

 

Θυελλώδεις άνεμοι

 

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

 

Συστάσεις από την Πολ. Προστασία για μέτρα αυτοπροστασίας

 

Οδηγίες για προστασία από τη νέα κακοκαιρία ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συστήνοντας ουσιαστικά… αυτοπροστασία.

 

Στη λογική της ατομικής ευθύνης, καλεί τους πολίτες που θα μετακινηθούν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους,  να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου που πρόκειται ν΄ ακολουθήσουν και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων – εν ολίγοις: «Καθίστε σπίτι»!.