ΔιεθνήΕιδησούλες

“Ναυάγησε” και μαθηματικά η τακτική της “ανοσίας της αγέλης” στη Σουηδία, αφού οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Συγκεκριμένα η Σουηδία κατέγραψε 5.990 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, τον μεγαλύτερο αριθμό από την έναρξη της επιδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υγειονομικής Υπηρεσίας της χώρας.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι συγκρίσιμος με τα 4.697 κρούσματα που είχαν καταγραφεί στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η κατά κεφαλήν αναλογία των θανάτων στην Σουηδία είναι πολλαπλάσια των γειτονικών της χωρών της Βόρειας Ευρώπης, αλλά χαμηλότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία.

Η Σουηδία υιοθέτησε ανορθόδοξη στρατηγική από την έναρξη της επιδημίας του κορονοϊού, με την αποφυγή επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Επιπλέον, η Σουηδία που έχει δεχθεί κριτική παγκοσμίως για την στρατηγική της στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δέχεται πλέον και πυρά στο εσωτερικό καθώς πολλοί εκτιμούν πως το τίμημα «πληρώνουν» οι ηλικιωμένοι.

Ο Guardian μεταδίδει την μαρτυρία του Magnus Bondesson, ιδρυτή νεοσύστατης εταιρείας. Λίγες μέρες μετά την απαγόρευση των επισκέψεων στον οίκο ευγηρίας όπου ζει η μητέρα του στην Ουψάλα, στις 3 Απριλίου, άρχισε να ανησυχεί. Λέει πως σε μια κλήση Skype είδε δύο υπαλλήλους χωρίς μάσκες και χωρίς γάντια. «Όταν τηλεφώνησα ξανά λίγες μέρες αργότερα, ρώτησα γιατί δεν χρησιμοποίησαν μάσκες και απάντησαν ότι ακολουθούσαν απλώς τις οδηγίες».

Την ίδια εβδομάδα υπήρχαν πολλές αναφορές στα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας σχετικά με το πόσο άσχημα είχαν αρχίσει να πλήττονται τα γηροκομεία, με εκατοντάδες κρούσματα να επιβεβαιώνονται στη Στοκχόλμη.

Έκτοτε, έχει αυξηθεί η πίεση στην κυβέρνηση για να εξηγήσει πώς, παρά τον δηλωμένο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων από τους κινδύνους της πανδημίας, το ένα τρίτο των θανάτων ήταν άνθρωποι που ζουν σε κέντρα φροντίδας.   Την περασμένη εβδομάδα, καθώς στοιχεία που δημοσίευσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας έδειξαν ότι 1.333 άτομα είχαν πλέον πεθάνει από κορωνοϊό, ο κρατικός επιδημιολόγος Anders Tegnell της χώρας παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στα κέντρα φροντίδας ήταν ανησυχητική.

Η Lena Einhorn, ιολόγος που πρωτοστατεί στην κριτική κατά τη κυβέρνησης της Σουηδίας, δήλωσε στον Observer ότι η κυβέρνηση και ο οργανισμός υγείας εξακολουθούν να μην δίνουν εξηγήσεις. «Πρέπει να παραδεχτούν ότι είναι μια τεράστια αποτυχία, αφού συνεχώς λένε ότι ο κύριος στόχος τους ήταν η προστασία των ηλικιωμένων», είπε. «Αλλά αυτό που είναι πραγματικά περίεργο είναι ότι ακόμα δεν αναγνωρίζουν το λάθος. Λένε ότι είναι πολύ ατυχές, ερευνούν και ότι είναι θέμα κατάρτισης του προσωπικού, αλλά δεν θα αναγνωρίσουν ότι η προ-συμπτωματική ή ασυμπτωματική εξάπλωση είναι ένας παράγοντας».

«Όπου εργάζομαι, δεν έχουμε καθόλου μάσκες προσώπου και συνεργαζόμαστε με τους πιο ευάλωτους ανθρώπους», δήλωσε ένας υπάλληλος σε οίκο ευγηρίας, ο οποίος ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. «Δεν έχουμε απολυμαντικό χεριών, μόνο σαπούνι. Αυτό είναι όλο. Όλοι ανησυχούν γι ‘αυτό. Είμαστε όλοι ανήσυχοι», προσθέτει.   «Το χειρότερο είναι ότι εμείς, το προσωπικό, μεταφέρουμε τη λοίμωξη στους ηλικιωμένους», είπε μια νοσοκόμα στο σουηδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό SVT. «Είναι θαύμα ότι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν μολυνθεί. Είναι σκάνδαλο».

Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ Guardian

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies