ΜεσσηνίαςΠολιτική

«Να αποζημιωθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες του Βασιλιτσίου»

Κοινοβουλευτική Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή τις πολύχρονες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους αγρότες-καλλιεργητές της Δ.Κ. Βασιλιτσίου που επλήγησαν από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2021.
Όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης του ο Αλ. Χαρίτσης «…παρότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίστηκε ως πυρόπληκτη, η αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες του ΕΛΓΑ για να πιστοποιηθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον Αύγουστο του 2022, ενώ έκτοτε και μέχρι σήμερα η περιοχή δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση.»
Συνέπεια αυτού, επισημαίνει ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «…οι αγρότες – καλλιεργητές, με μειωμένη ή εντελώς κατεστραμμένη παραγωγή και χωρίς καμία κρατική αρωγή καλούνται να βιοποριστούν και να φροντίσουν τις κατεστραμμένες καλλιέργειες τους αλλά και τα καμένα ελαιόδεντρα, προκειμένου να περισώσουν όσα από αυτά δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.»
Ο Αλ. Χαρίτσης θέτει τα εξής ερωτήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό:
1. Που οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους καλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς της Δ.Κ. Βασιλιτσίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος;

2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής;

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Χωρίς καμία ενίσχυση οι πυρόπληκτοι αγρότες της Δ.Κ. Βασιλιτσίου Μεσσηνίας ενάμιση χρόνο μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές»

Οι εκτεταμένες και καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας το καλοκαίρι του 2021 άφησαν σκληρό αποτύπωμα και στον νομό Μεσσηνίας. Μεταξύ των περιοχών του νομού που επλήγησαν ήταν και η Δημοτική Κοινότητα Βασιλιτσίου, της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος, καθώς στο πέρασμά της η πυρκαγιά δημιούργησε μεγάλες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο ελιάς αλλά και σε πάγιο εξοπλισμό.
Παρότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίστηκε ως πυρόπληκτη με την με αριθμό Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε/13758/Α325 ΚΥΑ(ΦΕΚ Β’ 3905/23.08.2021), η αυτοψία από τους εμπειρογνώμονες του ΕΛΓΑ για να πιστοποιηθούν οι ζημίες που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση τον Αύγουστο του 2022.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα η περιοχή δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση.
Οι καλλιεργητές, με μειωμένη ή εντελώς κατεστραμμένη παραγωγή και χωρίς καμία κρατική αρωγή καλούνται να βιοποριστούν και να φροντίσουν τις κατεστραμμένες καλλιέργειες τους αλλά και τα καμένα ελαιόδεντρα, προκειμένου να περισώσουν όσα από αυτά δεν έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Σε ότι δε αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, πολλοί από τους πληγέντες δεν στάθηκε δυνατό να λάβουν καμία οικονομική αρωγή, λόγω των διάφορων περιορισμών που αντιμετώπισαν εξ’ αιτίας δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ενοικιαστές αγροτεμαχίων, ιδιοκτήτες που ενοικίαζαν αγροτεμάχια, κάτοχοι αγροτικών καλλιεργειών που δεν ήταν κατ’ επάγγελμα αγρότες κλπ).
Επιπρόσθετα το γεγονός ότι σε άλλες περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πυρόπληκτες, με την προαναφερθείσα ΚΥΑ, έχουν δοθεί προκαταβολές τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2022 από το Ταμείο ΑΡΩΓΗ, προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά σχετικά με την εξαίρεση της συγκεκριμένης περιοχής.

Κατόπιν αυτών,
Επειδή, εν μέσω κρίσης ακρίβειας και εκτίναξης του κόστους παραγωγής στην πρωτογενή παραγωγή, είναι ανεπίτρεπτο να μην καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις στους καλλιεργητές που δοκιμάστηκαν και θα υποστούν για αρκετά χρόνια τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής.
Επειδή, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την αποζημίωση των καλλιεργητών που αποδεδειγμένα υπέστησαν σοβαρή ζημιά στις πυρκαγιές του 2021, έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και απόγνωσης στους καλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς της συγκεκριμένης περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

3. Που οφείλεται η πολύχρονη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους καλλιεργητές και ελαιοπαραγωγούς της Δ.Κ. Βασιλιτσίου του Δήμου Πύλου – Νέστορος;
4. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της καταβολής των αποζημιώσεων και ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Σχετικές αναρτήσεις

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διακινούσαν συστηματικά ποσότητες ναρκωτικών

admin2020

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: <<Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας & Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ >>

admin2020

Δημήτρης Πτωχός: «Αξιοποιούμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην αναπτυξιακή μετάβαση»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies