Νεμέα: Η Παναγιά του βράχου και η ιστορία της κατασκευής της

Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες και ιστορίες που τις συνοδεύουν στην Ελλάδα και τις οποίες πιθανόν δεν γνωρίζεις και δεν έχεις ακούσει ποτέ. Μια από αυτές είναι και τα λεγόμενα από πολλούς «Μετέωρα της Κορίνθου» ,  πιο γνωστά στην Κορινθία ως η Παναγιά του βράχου της Νεμέας.

Μία περιοχή που έχει να διηγηθεί μια ιστορία πίστης και θάρρους.

Η Παναγιά του Βράχου, λοιπόν, είναι ένα μέρος στην Πελοπόννησο το οποίο θα ακούσεις, επίσης, να το αποκαλούν και ως «Ζάλογγο» της Κορινθίας. Ένα σημείο της περιοχής με λεία, κάθετα βράχια αλλά και μια σκοτεινή ιστορία να το συνοδεύει. Όπως θα δεις, εκεί σε μια σχισμή του βράχου υπάρχει ένα εκκλησάκι. Ένας μικρός ναός κυριολεκτικά μέσα στα βράχια που απορείς πώς μπορεί να κατασκευάστηκε εκεί καθώς και ποια μπορεί να είναι η ιστορία του.

Το μικρό αυτό εκκλησάκι που είναι ο λόγος για να αποκαλούν το σημείο και ως τα «Μετέωρα της Κορίνθου» κοσμείται από αξιόλογες εικόνες. Μάλιστα πρόκειται για εικόνες οι οποίες χρονολογούνται περίπου στα 150 χρόνια. Είναι βρίσκεται και η φορητή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, 200 ετών και πλέον.

Το βίντεο από το κανάλι Haanity του Youtube χαρίζει μοναδικές λήψεις από το σημείο…

 

Πώς και γιατί όμως κατασκευάστηκε αυτό το μικρό εκκλησάκι της Παναγιάς του Βράχου σε αυτό το σημείο. Υπάρχει μια άγνωστη, για πολλούς, ιστορία πίσω από αυτό. Το εκκλησάκι αυτό, σύμφωνα με την ιστορία, δημιουργήθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια γυναίκα η οποία καταγόταν από τον Ταρσό. Πίσω στο μακρινό 1458, ο Μωάμεθ Β’ πολιόρκησε το κάστρο του Ταρσού και ανάγκασε τους πολιορκημένους να παραδοθούν. Μεταξύ αυτών αιχμαλωτίστηκαν και γυναίκες. Κάποιες από αυτές, οι Τούρκοι τις γκρέμισαν στο βράχο του Ταρσού.

 

Λέγεται, μάλιστα, ότι μερικές γυναίκες του Ταρσού αποφάσισαν να πηδήξουν μόνες τους από τον βράχο, εκεί που βρίσκεται η Παναγιά του Βράχου, για να μη γίνουν σκλάβες των Τούρκων όπως έγινε στο Ζάλογγο. Η ιστορία, λοιπόν, λέει ότι ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες που βρέθηκαν εκεί, βρισκόταν και μια νεαρή μητέρα με ένα μωρό στην αγκαλιά της. Η ίδια παρακαλούσε μάταια να λυπηθούν το παιδί της. Ωστόσο, οι Τούρκοι όμως δε συγκινήθηκαν και την έσπρωξαν μαζί με το μωρό από το βράχο. Η γυναίκα, όμως, λέει η ιστορία, ότι επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας λέγοντας: Παναγία μου, σώσε μας! Σαν από θαύμα, η γυναίκα βρέθηκε στη βάση του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα χωρίς να πάθει τίποτα.

 

Έτσι, λοιπόν, έχοντας μεγάλη ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της, αυτή η γυναίκα διαμόρφωσε τη σχισμή του βράχου σε ναό, βάζοντας κάποιες εικόνες. Αυτή είναι η ιστορία από την Παναγιά του Βράχου στην Πελοπόννησο που λίγοι γνωρίζουν…

Βασική πηγή:

Exploring greece TV.gr