ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Επιβάλλει ασφυκτικό έλεγχο

Στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης με τίτλο «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης, άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και λοιπές διατάξεις του Υπ. Δικαιοσύνης», μίλησε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

 

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αντιδραστικές και επικίνδυνες διατάξεις που δεν αφορούν μόνο το νομικό κόσμο, όπως η εισαγωγή της πιλοτικής δίκης στα πολιτικά δικαστήρια, όπως ήδη συμβαίνει και στα διοικητικά. Επισήμανε ότι για τη συγκεκριμένη διάταξη εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις και από τους περισσότερους φορείς που κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Επιτροπή.

 

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης, τόνισε, είναι ο ασφυκτικός έλεγχος στη διαμόρφωση της νομολογίας, η ενιαία, αποτελεσματική και χωρίς παρέκκλιση εφαρμογή και ερμηνεία των αντιλαϊκών νόμων, κάτι που επιβεβαιώνεται και με την εφαρμογή της πιλοτικής δίκης στα διοικητικά δικαστήρια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, επισήμανε, είναι τα δικαστήρια της περιόδου των μνημονίων, όπου δίκαια αιτήματα και λαϊκές ανάγκες «στριμώχτηκαν» στις δημοσιονομικές συνθήκες της εποχής.