Σημαντικές αλλαγές θα φέρει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου έχοντας όμως αναδρομική ισχύ από τα τέλη Δεκεμβρίου 2021 επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Newsauto.gr. Δηλαδή όποιος αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο (ποδήλατο κλπ) τον Δεκέμβριο, ή θα αγοράσει τωρα, θα πάρει τη νέα επιδότηση…
Ο στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να τονωθούν περαιτέρω οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα και να ανανεωθεί ο παλαιός στόλος των οχημάτων και φυσικά να μειωθούν οι εκπομπές CO2.
Το ύψος των επιδοτήσεων για Φυσικά Πρόσωπα για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται και θα ανέρχεται σε 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ.
Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α. , με μέγιστο ποσό τις 3.000 ευρώ. Τέλος για ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.
Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 1.000 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και είναι προαιρετική.
Η αγορά «έξυπνου» φορτιστή επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.
Επιπλέον στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά έχει δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις κατηγορίες ΑμεΑ και τους πολύτεκνους.
Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr στις κατηγορίες ΑμεΑ θα προβλέπεται προσαύξηση 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικών ποδηλάτων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Επίσης για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά 500 ευρώ συνολικά για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Παράλληλα για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ ή κατηγορίας L, και κατά 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.
Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση για ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα ανέρχεται σε 25% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 8.000 ευρώ για 1 έως και 20 επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
Η επιδότηση μειώνεται σε 20% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων με μέγιστο ποσό τις 6.000 ευρώ αν η εταιρεία αιτείται άνω των 20 ηλεκτρικών οχημάτων.
Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα η επιδότηση ανέρχεται σε 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, με μέγιστο ποσό τις τρείς 3.000 ευρώ.
Για ηλεκτρικά ποδήλατα, για συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ενοικίαση ή εκμίσθωση, υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλάτων, ξενοδοχεία και καταλύματα και delivery) η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40% επί της αξίας προ ΦΠΑ με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.
Για την αγορά «έξυπνου» φορτιστή για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση επιδοτείται με 400 ευρώ και είναι προαιρετική. Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε νησιά προβλέπεται επιπλέον επιδότησης ύψους 4.000 ευρώ ανά όχημα για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Η απόσυρση συμβατικού οχήματος ή και δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με επιπλέον 1.000 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 400 ευρώ για τα δίκυκλα/τρίκυκλα αντίστοιχα και είναι προαιρετική.
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά για όλα τα αποσυρόμενα οχήματα είναι να έχουν έτος 1ης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα, προγενέστερη της 01.01.2015 και να μην έχει περιέλθει στην κυριότητα του ωφελούμενου/τελικού αποδέκτη μετά την 01.01.2022, να έχουν καταβληθεί τα Τέλη Κυκλοφορίας της τρέχουσας χρονιάς που αναλογούν στο όχημα ωστόσο για τα οχήματα που βρίσκονται ήδη σε ακινησία δεν καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας.
Επίσης τα αποσυρόμενα οχήματα θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα μηχανικά μέρη και όλα τα στοιχεία του αμαξώματός τους. Εξαιρούνται της επιδότησης τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών, αναμένεται να οριστεί ο Δεκέμβριος του 2021 και η διάρκεια υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο της σχετικής δράσης θα είναι έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Η ολοκλήρωση της δράσης, ήτοι η καταβολή της δημόσιας δαπάνης στους ωφελούμενους, δεν μπορεί να υπερβαίνει την 31η Δεκεμβρίου 2024.
Ποιοι έχουν δικαίωμα αίτησης επιδότησης
Δικαίωμα αίτησης για επιδότηση απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος έχουν τα Φυσικά Πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και διαθέτουν ΑΦΜ, και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης τους.
Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα αγοράς ή μίσθωσης ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή ηλεκτρικού ποδηλάτου ή δίκυκλου/τρικύκλου. Τα ωφελούμενα Φυσικά Πρόσωπα δικαιούνται προαιρετικά την επιπλέον επιδότηση μέσω απόσυρσης ΙΧ ή δίκυκλου και την επιπλέον επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή.
Επιδότηση δικαιούνται και όλες οι επιχειρήσεις, κάθε μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε., ΚΟΙΝΣΕΠ, Ν.Π.Ι.Δ.), κάθε μεγέθους που διαθέτουν έδρα ή/και υποκατάστημα εντός της Ελληνικής Επικράτειας, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται προβληματικές και δεν τελούν υπό καθεστώς πτώχευσης και θέσης σε αναγκαστική διαχείριση.
Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις δικαιούται αγοράς ή επαγγελματικής μίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων ή/και ηλεκτρικών ποδηλάτων ή/και ηλεκτρικών δίκυκλων ή τρίκυκλων. Επισημαίνεται ότι το ανώτατο όριο της ενίσχυσης σύμφωνα με το άρθρ. 3 του Κανονισμού de minimis, δυνάμει του οποίου το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε μια ενιαία επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Για τις επιχειρήσεις που εκτελούν οδικές εμπορευματικές μεταφορές το αντίστοιχο ανώτατο όριο ενισχύσεων είναι 100.000 ευρώ, το οποίο δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση οχημάτων οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της Ενοικίασης και Εκμίσθωσης ΙΧ και Οχημάτων, με τις Υπηρεσίες Ενοικίασης Ποδηλάτων, τα Ξενοδοχεία και τα Καταλύματα όπως και οι εταιρείες Delivery δικαιούνται επιδότησης για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.
Επίσης όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αιτηθούν επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών scooters ή ποδηλάτων χωρίς περιορισμό!
Παράλληλα οι εταιρείες που ασχολούνται με το εμπόριο αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να επιδοτηθούν για την αγορά έως και 3 ηλεκτρικών οχημάτων επίδειξης (test-drive) τα οποία δικαιούνται να μεταπωλήσουν μετά από 6 μήνες.
Για τις υπόλοιπες εταιρείες ισχύει ο περιορισμός της μεταπώλησης για τα ΙΧ που ορίζεται σε 2 έτη, και για τα ηλεκτρικά scooters σε 1 έτος.
Οι ενισχύσεις που χορηγούνται δυνάμει της παρούσας πρόσκλησης συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά κατά την έννοια του άρθρου 107 παράγραφοι 2, 3 της Συνθήκης και πληρούν όλες τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 1407/2013 (De Minimis).
Επίσης απαγορεύεται η σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας με άλλες κρατικές ενισχύσεις για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες ή με κρατικές ενισχύσεις για το ίδιο μέτρο χρηματοδότησης υψηλού κινδύνου, αν η σώρευση αυτή οδηγεί σε υπέρβαση της υψηλότερης σχετικής έντασης ενίσχυσης ή του ποσού ενίσχυσης που έχει καθοριστεί με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα κάθε περίπτωσης σε κανονισμό απαλλαγής κατά κατηγορία ή απόφαση που έχει εκδώσει η Επιτροπή.
Οι οδικές μεταφορές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση που σημειώνεται στην πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών αστικών κέντρων εκλύοντας ρύπους ιδιαίτερα επιβλαβείς τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το συνολικό οικοσύστημα (οξείδια του θείου, του αζώτου, όζον, μικροσωματίδια PM2,5/PM10 και λοιπά).
Στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαιτέρως έντονο καθώς η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους γηραιότερους στόλους οχημάτων στην ΕΕ με μέση ηλικία 15,4 έτη και πολύ υψηλότερη στα φορτηγά.
Σκοπός του Β’ κύκλου του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά αποτελεί η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και η διείσδυση ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο οχημάτων που κυκλοφορούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών ρύπων, που αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΠΗΓΗ: newsauto.gr