ΜεσσηνίαςΠολιτική

«Οι καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο υπονομεύουν τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προοπτική»

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία,με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο., Αλέξη Χαρίτση και της βουλεύτριας Μαγνησίας και αναπληρώτριας τομεάρχη Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Στην ερώτηση του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι αποτέλεσμα των καθυστερήσεων είναι τα επενδυτικά σχέδια να καθίστανται ανεπίκαιρα, να μην αξιοποιούνται αποτελεσματικά κρίσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι και ο αναπτυξιακός νόμος να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές.
Οι καθυστερήσεις προέρχονται τόσο στο στάδιο των αξιολογήσεων, όσο και στις διαδικασίες ελέγχου ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Η«καινοτόμα απλοποίηση» των διαδικασιών στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση πριν σχεδόν ένα χρόνο, αναθέτοντας τον έλεγχο ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, κάθε άλλο παρά έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Καθυστερήσεις όμως παρατηρούνται και στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων επιδεινώνει επιπλέον την κατάσταση.

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των επενδύσεων για την ελληνική οικονομία, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας των απαιτούμενων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προκειμένου να επιλυθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον Αναπτυξιακό νόμο, οι οποίες υπονομεύουν τις επενδύσεις και την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

«Καθυστερήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο»

Αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες προκύπτουν από την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ιδίωςμετά την ψήφιση του ν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας, με το βασικότερο να εστιάζεται στη μεγάλη καθυστέρηση, στην αξιολόγηση και την έγκρισή των επενδυτικών σχεδίων.

Αποτέλεσμα αυτού, οι προτάσεις που κατατίθενται καθίστανται ανεπίκαιρες, ο αναπτυξιακός νόμος δρα αποτρεπτικά για τους επενδυτές και δεν αξιοποιούνται αποτελεσματικά οι δεσμευμένοι χρηματοδοτικοί πόροι. Παράλληλα, καταπατάται η ίδια η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός 60ημερών.

Το θέμα των καθυστερήσεων του αναπτυξιακού νόμου είναι διαχρονικά ακανθώδες. Οι μη ολοκληρωμένες επενδύσεις το 2015 ξεπερνούσαν τις 6.000, με διάφορες άλυτες παλιές εκκρεμότητες. Εξάλλου μέχρι το 2015, τα αιτήματα ελέγχου και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων δεν αντιμετωπίζονταν με σειρά προτεραιότητας αλλά με διαφορετικά κριτήρια.Έπειτα από εντατικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας, λίγο πριν τις εκλογές του 2019, είχαν απομείνει λιγότερα από 1.000 ανολοκλήρωτα έργα, για τα περισσότερα εκ των οποίων αναμενόταν η ανταπόκριση των ίδιων των επενδυτών. Επιπλέον τα εκκρεμή αιτήματα για ελέγχους ήταν λιγοστά.

Σύμφωνα με το ν.4635/2019, η Κυβέρνησή σας προχώρησε στην «απλοποίηση» της διαδικασίας, αναθέτοντας τον έλεγχο της ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου σε ελεγκτικές εταιρείες που επέλεγαν οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι. Παραβλέποντας τη σύγκρουση συμφερόντων που πιθανά προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, η «καινοτομική» αυτή πρωτοβουλία σας, κάθε άλλο παρά έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τεράστια επιτάχυνση των διαδικασιών, όπως υποστηρίζατε.

Επιπλέον, η ανεπάρκεια του Πληροφοριακού Σύστηματος Κρατικών Ενισχύσεων κυρίως για τις προκηρύξεις του ν.4399/2016: α) Γενική Επιχειρηματικότητα, β) Μηχανολογικός Εξοπλισμός, γ) Νέες ΜΜΕ, καθώς και για την προκήρυξη των Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων, επιδεινώνει την ήδη άσχημη κατάσταση. Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις και το πρόσφατο υπόμνημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, επισημαίνεται ότι η έναρξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση των κατατεθειμένων προτάσεων, δεν είναι άμεση, αλλά καθυστερεί σημαντικά. Ζητούμενο δε από τον επιχειρηματικό κόσμο είναι η άμεση ενεργοποίηση και των υπολοίπων πεδίων του ΠΣΚΕ, προκειμένου να ολοκληρωθεί με ταχύτητα και ασφάλεια το σύνολο της διαδικασίας.

Τέλος, καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι και στην κατανομή των πόρων από τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές των ήδη εγκεκριμένων προτάσεων.
Δεδομένου ότι αναγνωρίζουμε,

• την κρισιμότητα των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία

• την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις καθυστερημένες αντιδράσεις της ελληνικής Κυβέρνησης

• την κρισιμότητα της δημιουργίας όλων των απαιτούμενων συνθηκών για την προσέλκυση επενδύσεων

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τελούν σε γνώση του τα ανωτέρω αναφερόμενα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την εφαρμογή του ν.4399/2016, μετά και την ψήφιση τουν.4635/2019 της Κυβέρνησής σας;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα των δυσλειτουργιών στην αξιολόγηση και έγκριση των προτάσεων του αναπτυξιακού νόμου;

3. Για ποιον λόγο παρατηρούνται καθυστερήσεις στην κατανομή των πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;

4. Πόσα είναι σήμερα τα ανολοκλήρωτα έργα και πόσα τα εκκρεμή αιτήματα του Αναπτυξιακού Νόμου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αραχωβίτης Σταύρος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γεροβασίλη Όλγα
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νικόλαος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γεώργιος

Σχετικές αναρτήσεις

Απαγόρευση καύσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 15 Απριλίου

admin2020

LIVE τον αγώνα Basket ΑΠΣ Εράνη Φιλιατρών – ΠΑΜΙΣΟΣ BC

admin2020

Στις Βρυξέλλες για το 9ο Φόρουμ Συνοχής της Ε.Ε. ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies