Αντικείμενο της επίσκεψης, μία πρώτη διερεύνηση αναφορικά στη «Συνεργασία για εξαγωγές στην Ινδία».
Αναλυτικότερα
Ιχνηλατώντας τα στοιχεία των ευκαιριών για εξαγωγές της σταφίδας στην Ινδία, η παρουσία του Πρόεδρου του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου, κ. Άγγελου Τσαβδάρη, είχε ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι, τον δίαυλο που έχει ανοίξει το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, με την μεγάλη αγορά της Ινδίας, αποτελεί ένα επιπλέον πλεονέκτημα που μετουσιώνεται σε ένα νέο «εξαγωγικό μονοπάτι» σε μια τεράστια σε έκταση και πληθυσμό χώρα.
Ταυτόχρονα η χώρα μας ως εμπορικός σύμμαχος, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση, να προβάλει τα ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα για την περιοχή της Ηλείας το προϊόν της σταφίδας, έχει ιδιαίτερο εξαγωγικό ενδιαφέρον! Ένα Ελληνικό προϊόν που αποτελεί και βασικό στοιχείο της διατροφικής αλυσίδας.
Σε μία προσπάθεια ερμηνευτικής προσέγγισης του ταξιδιού του Προέδρου του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου, κ. Άγγελο Τσαβδάρης, προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού βρέθηκε για δεύτερη φορά, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, στην Ηλεία, ( Δευτέρα, 15 Μαΐου) ,όπου συναντήθηκε στις 7.30 το απόγευμα της ιδίας μέρας, με παραγωγούς, στο Συνεδριακό Κέντρο της Π.Ε Ηλείας.
Στόχος η καταγραφή των ήδη διαθέσιμων αλλά και των παραγόμενων νέων ποσοτήτων, σταφίδας, προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι λεπτομέρειες της επικείμενης συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών και του Επιμελητηρίου, για να προχωρήσουν οι προσυμφωνίες και να ξεκινήσει ο πρώτος κύκλος εξαγωγικών επαφών.
Στα πλαίσια του σχεδιασμού καθώς και οι θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την εξαγωγική δραστηριότητα οργανώνεται ταξίδι, που προγραμματίζεται για το επόμενο χρονικό διάστημα στην Ινδία, με στόχο οι εκπρόσωποι των σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, να έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν από κοντά για τα διαδικαστικά της σύναψης συμφωνίας, τις προδιαγραφές. Τις τιμές, τις ποσοτικές και ποιοτικές προϋποθέσεις, ώστε να ολοκληρωθεί μία πρώτη συνεργασία, εξαγωγής της σταφίδας της Ηλείας στην Ινδία.
Στη συνέχεια ο Προέδρος του ΕλληνοΙνδικού Επιμελητηρίου κος Τσαβδάρης ενημέρωσε τους παραγωγούς για τη δυνατότητα της Ινδίας να συμβάλει στην κάλυψη των μεγάλων αναγκών των ελληνικών επιχειρήσεων και των αγροτών σε εργατικό δυναμικό. Μία πρωτοβουλία του Επιμελητήριου να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση με συγκεκριμένα μέτρα που θεωρεί αναγκαία ώστε να διευκολυνθεί η μετάκληση εργατών από την Ινδία.
Με αυτό το σκεπτικό, το Επιμελητήριο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας στην κυβέρνηση μία ολιστική προσέγγιση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των εργατών γης, αλλά και των άλλων κατηγοριών, μέσω ενός συγκροτημένου και αξιόπιστου προγράμματος με τον τίτλο «ΕΥΤΟΠΙΑ», με ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά, προς πλήρη διευκόλυνση των παραγωγών.
Από την αξιολόγηση του προγράμματος «ΕΥΤΟΠΙΑ» φρονούμε ότι θα προκύψουν αισιόδοξες προοπτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, με τη διαβεβαίωση ότι θα επιλύσει και πολλά προβλήματα εργατών γης, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Σημαντική επισήμανση, στο οικονομικό καθεστώς των οικονομικών δραστηριοτήτων του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητήριου με την Ινδία, αρωγός αυτής, είναι και η πολυδιάστατη προσπάθεια της κας Αυγερινοπούλου, που με τη συστηματική της συλλογική εργασίας και σε συνάρτηση με τις σύγχρονες οικονομικές τεχνικές του εξαγωγικού marketing, συμβάλλει συλλογικά, με τον τρόπος της, στην κατάκτηση της αγοράς μιας χώρας του 1,5 δις κατοίκων, κάτι που για έναν μεμονωμένο παραγωγό, θα αποτελούσε ουτοπία.
Η κα Αυγερινοπούλου, μιλώντας με τους παραγωγούς, και έχοντας υπόψη το εφαρμοσμένο εξαγωγικό marketing, υποδεικνύει περιθώρια επανεκκίνησης του προϊόντος και της δυναμικής που ανακτά μέσα από στοχευμένη στρατηγική της προώθησης της τυποποίησης, των δυναμικών συνεργειών, με νέους ορίζοντες, με επικέντρωση στο προϊόν της σταφίδας,για ν’αποκτήσει και το «Διακριτικό Σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».